Er der en “gramsevagt” til stede hos De Radikale?
Maria Brus Pedersen. Foto: Ritzau/Scanpix
Sidste ord er næppe sagt i sagaen om sexisme hos De Radikale, og vender man blikket væk for en kort stund, så kan man risikere at misse noget vigtigt.
I går skrev partimedlem Ida Auken i en opdatering på sin facebookside, at hun allerede i 2017 informerede ledelsen i partiet om, at Morten Østergaard havde opført sig grænseoverskridende over for en kvinde på Folkemødet. Det er altså tre år siden.
“I juni 2017 fortalte jeg både den nuværende politiske leder, landsformanden og partisekretæren, hvordan Morten Østergaard på Folkemødet 2017 havde stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig. Dengang bad jeg udtrykkeligt Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Morten Østergaard.”
Det svar, hun ifølge statusopdateringen fik, var … opsigtsvækkende.
"Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, at det mente jeg ikke var godt nok."
Hvis det, Ida Auken skriver, er sandt, så har man simpelthen valgt at sætte en gramsevagt til at babysitte den politiske leder, så han kunne blive lagt i seng, når han blev for fuld.
Ida Auken fortsætter. Hun skriver, at hun i efteråret 2018 fortalte Sofie Carsten Nielsen, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard som leder “blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder.”
Hun er derfor ikke i tvivl om, at den nyudråbte leder af De Radikale, Sofie Carsten Nielsen, har kendt til Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd, da hun benægtede netop det over for både sit eget parti og offentligheden.
Det er en beskyldning, der gør Sofie Carsten Nielsen “rasende”.
På sin facebookside svarer hun igen.
“Jeg er rasende over de påstande Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook. Jeg afviste det pure i lørdags, da Ida sendte beskyldningerne mod mig og vores landsformand i en mail til Folketingsgruppen. Og jeg afviser det igen nu.”
Hun skriver, at hun ikke har kendt til den sag, Auken påstår, hun skulle have kendt til. Den politiske facebookfight kommer i kølvandet på en hård uge for De Radikale, som ellers var det parti, der havde markeret sig stærkest i sexisme-debatten.
Har du også mistet overblikket? Så tager vi den lige forfra:
Ligestillingsordfører Samira Nawa åbnede ballet, da hun var ude at sige, at hun ikke ville have gjort Jeppe Kofod til minister på grund af hans gamle sag, hvor han havde haft sex med en 15-årig.
Samme Samira Nawa var sammen med Sofie Carsten Nielsen vært på et event fredag 2. oktober, hvor De Radikale brugte 24 timer på at tale om sexisme med Facebook-lives og en åben sexisme-telefonlinje i bedste KnækCancer-stil.
Sideløbende var der Lotte Rod-sagen. Folketingsmedlem for De Radikale Lotte Rod havde på Facebook skrevet, at hun var blevet taget på både i Radikal Ungdom og Radikale Venstre.
Morten Østergaard, den nu forhenværende politiske leder, fortalte, at den sag var håndteret internt. Han havde givet den pågældende en påtale.
Om Morten Østergaard havde set sig i spejlet, da han gav påtalen, er ikke til at sige. I hvert fald kunne han onsdag i sidste uge fortælle, at det var ham, der havde krænket Lotte Rod 10 år tidligere. Han trak sig.
Sofie Carsten Nielsen, som har gået i front i kampen mod sexisme, blev valgt som ny leder.
Adspurgt om Sofie Carsten Nielsen kendte til andre sexisme-sager mod Morten Østergaard, sagde hun nej. Klart nej.
To dage senere skrev Morten Østergaard selv på sin Facebook-profil, at han havde krænket tre andre kvinder i partiet. Sofie Carsten Nielsen var overrasket. Hun havde ikke kendt til sagerne, sagde hun.
Senere stod den tidligere studentermedhjælper i partiet, Katrine Robsøe, frem. Hun var en af de tre kvinder, Morten havde krænket, skrev hun. Det havde Sofie Carsten Nielsen fået at vide allerede 17. september.
Hun kendte altså godt til sagen, da hun blev spurgt direkte og sagde nej. Ifølge Sofie Carsten Nielsen havde hun lovet Katrine Robsøe fortrolighed.
Og nu siger Ida Auken, at Sofie Carsten Nielsen samt landsledelsen blev gjort bekendt med en konkret krænkelse allerede for tre år siden. Hvor svaret altså ikke var, at der var igangsat en undersøgelse, eller at man fra ledelsens side havde talt med Morten Østergaard. Nej, løsningen var ifølge Auken, at man satte en babysitter på den politiske leder.
Her til morgen meldte Jens Rohde sig ind i debatten og meddelte på Facebook, at hvis Ida Auken blev marginaliseret eller ekskluderet for at råbe op, så må partiet gøre det samme med ham. For et spørgsmål nager ham: "Hvad nu, hvis Ida Auken har ret?"