Sexologen: I tror, der er åbenhed i jeres parforhold – men ER der virkelig det?
Foto: Panthermedia
Jeg plejer at sige til mine klienter, at forskellen på dårlige oplevelser og erfaringer er, om du lærer noget af det, du har oplevet eller ej. I dag vil jeg stikke hovedet lidt frem og fortælle om en af mine erfaringer, så andre måske kan have held til at lære af den. Vi befinder os i i parterapeutens kontor. Ikke i mit kontor. Jeg er derimod den, der sidder på sofaen denne gang, og ved siden sidder min mand, og over for os den kvindelige parterapeut, der også er psykolog. For ja: Folk, der arbejder med sex og kærlighed har også brug for et skub nu og da. Og det her var så den første session i et forløb i foråret, hvor vi og terapeuten skulle lære hinanden lidt at kende. Efter en halv times snak om vores generelle udfordringer fortæller vi, at vi lever i et åbent ægteskab.
”Åbent?”, siger terapeuten så.
”Ja”, siger jeg og tænker: Skal jeg virkelig forklare det nærmere?
”I kalder jer åbne”, gentager hun.
Jeg nikker.
”Det kan da godt være, jeres forhold ikke er monogamt. Men der er da ét sted, I ikke er åbne”, lyder det
fra terapeuten.
”Hvor er det?”, spørger jeg.
”I rummet mellem jer”, lyder svaret.
Min mand og jeg ser tvivlrådige på hinanden. Ikke åbne ..? Hvad mener hun ... vi gør os jo så umage for at kommunikere ærligt og nå hinanden?
”Hvis man er åben, forholder man sig nysgerrig til den anden. Når den anden siger noget, man har svært ved, spørger man ind for at forstå frem for at samle skyts til sit forsvar”, uddyber hun.
Av. Ordene gjorde ondt, men var en kærkommen reminder. For min mand og jeg var på det tidspunkt låst. Selv om vil talte sammen, var der ingen reel kommunikation: Han gentog sig selv, og jeg holdt stejlt
på mit.
LÆS OGSÅ: Sexologen: Hvor mange kærlighedssprog taler du?
Genåbn forholdet
Gamle par kender hinanden så godt – eller det tror vi, vi gør. Vi er bekendt med den andens ømme punkter, holdninger og reaktioner. Det er min erfaring, at den åbenhed – den nysgerrighed – er noget af det sværeste at bevare år efter år med den samme. For hvordan skal man være nysgerrig på noget, man synes, man kender til bevidstløshed?
Heldigvis kan man som par genåbne, hvis man som os finder ud af, at man har mistet evnen til at lytte uden forudfattet mening og lade sig bevæge. Terapeuten lærte os først selv at spotte og derpå melde ud, når vi hver især mærkede, at vi lukkede i – for så at gå tilbage og øve os i at tale sammen fra et nyt, blødere sted.
Om man lever monogamt eller ej, og om man er i et nyt eller gammelt forhold: Åbenhed er nøglen til både intimitet, kærlighed og sex. Er der én læring, der sørger for, at min mand og jeg kan blive gamle sammen, så er det den.