Skammer du dig over dine forældre?
Mandag, 5. november 2018 - 8:05 (publiceret første gang oktober 2016) - af Annette Aggerbeck. Foto: Pantherstock
Skammer du dig over dine forældre?
Nej, det er ikke kun teenagere, der synes, deres forældre er pinlige eller til at skamme sig over. Sådan kan man også have det som voksen. Hanne Brit Aagaard er psykolog og psykoterapeut og arbejder blandt andet med skamfølelser hos sine klienter.
– Skam er en subjektiv oplevelse, så det er meget individuelt, hvad vi skammer os over. Skam handler typisk om, at vi oplever, at de normer, der er gældende i samfundet, bliver overtrådt. Andre kan derfor også typisk lettere forstå, at det er mere skamfuldt at have en mor, der er skizofren og råber på gaden, eller en mor der er prostitueret, end en mor, der går i kulørte kjoler og griner højt. Jo mere man adskiller sig fra samfundets normer som forældre, desto mere skam kan det fremkalde.
Du skal kunne rumme dig selv kærligt
Hvis man har skammet sig i mange år, har man ifølge Hanne Brit Aagaard et stort personligt reparationsarbejde foran sig.
– Det er ikke nogen nem opgave at komme ud af skamhelvedet, for man vil ubevidst have en tilbøjelighed til at gentage og videreføre de mønstre, man lærte i barndommen. Man bliver måske selv en kvinde, der fylder alt for meget i selskaber, eller også vil man i hvert tilfælde ikke være lige som sin mor og går i den modsatte grøft og kryber langs panelerne. At slippe af med skammen kræver, at du bliver klar over, hvordan skammen er opstået, og hvordan du har håndteret de situationer, der førte til, at du skammede dig, siger Hanne Brit Aagaard.
– Målet er at blive i stand til at mærke sig selv igen, fordi man netop har lukket af for sine følelser for at undgå at mærke den ubehagelige skam. Det er derfor også et mål at lære at afgrænse sig fra andre mennesker, så deres eventuelle pinlige opførsel ikke bliver til ”min”, men forbliver ”deres”. Det er jo deres opførsel, som ikke er i orden, og den har ikke noget med dig at gøre.
– Det gælder om at kunne rumme sig selv kærligt og forstå sine egne tidligere reaktioner af skam – at det eksempelvis engang gav god mening at blive skamfuld, fordi der blev begået et overgreb imod en, ved at ens mor optrådte pinligt, når man var ude, eller man blev slået, ens grænser ikke blev respekteret, selvom man gjorde opmærksom på dem osv. Og når man så oplever den samme skam som voksen, som ikke har noget med ”mig” at gøre, men hører til hos ens forælder, så er det vigtigt at kunne reagere kærligt over for sig selv, siger Hanne Brit Aagaard, der her kommer med 10 råd til at slippe din skam:
LÆS OGSÅ: Er du mentalt robust?
10 veje væk fra skammen
1. Når du vil arbejde med din skam i en konkret situation, så spørg dig selv: Hvad reagerer jeg så voldsomt på?
2. Undersøg, hvad du har af andre valgmuligheder end at skamme dig. Du har altid et valg.
3. Det kan være svært at arbejde med skammen på egen hånd – ikke mindst fordi, du kan have mange følelser i spil samtidig. Du kan have ondt af dine forældre, være vred og skamfuld på samme tid. Terapi kan være en god idé.
4. Som voksen kan du lettere sige til dig selv: ”Det er min mor, der opfører sig på en måde, jeg ikke bryder mig om, men det falder ikke tilbage på mig.” Husk, at du ikke er ansvarlig for, hvordan hun opfører sig, hvad hun har af holdninger, hvordan hun bor eller ser ud.
5. Bliv klar over dine egne værdier og stå ved dem. Lad dine forældre få lov til at være, som de er, også selvom du synes, de er pinlige, anderledes eller opfører sig uhensigtsmæssigt. Få adskilt dig fra dine forældre.
6. Måske er du en mønsterbryder ved at være bymenneske og tage en uddannelse. Du har udviklet dig væk fra det, du kommer fra. Du har måske taget et socialt spring væk fra din baggrund og skal derfor kæmpe endnu mere for din identitet, fordi du kan ikke sparre med dine forældre, fordi de er så anderledes end dig. Efterhånden som du bliver mere moden og hvilende i dig selv, kan du bedre tolerere dine forældre og se de positive ting, de har bidraget med i dit liv.
7. Udviklingen skal ske hos dig selv, for dem, du skammer dig over, ændrer sig ikke, bare fordi du har et ønske om det.
8. Jo mere sikker du bliver på dig selv, jo bedre kan du se, at der også er nogle gode ting ved dine forældre. Det hele bliver mere nuanceret.
9. Hvis din far f.eks. har et alkoholproblem og ikke vil modtage hjælp, så bevar dit fokus hos dig selv. Vurder om du vil se ham, selvom han drikker, eller om du ikke kan holde ud at have noget med ham at gøre. Du kan også få et mere nuanceret blik på ham ved at skille den kærlige far, du højst sandsynligt også kender, fra den far, der drikker.
10. Hvis din mor er psykisk syg, har hun måske også haft perioder, hvor hun har vist sine mere kærlige og omsorgsfulde sider. Måske kan du også se hende i det lys.
LÆS OGSÅ: Sådan slipper du ud af rollen som familiens sorte får