Børnepsykologen: For meget skæld ud skader dit barn
Foto: Pantherstock
Sådan påvirker for meget skæld ud dit barn
Farer du ofte op i det røde felt, når dagligdagens situationer spidser til? I så fald kan det være en god idé at lære at stoppe op og tælle til 10. Måden, vi håndterer konflikter i hjemmet på, har nemlig stor betydning for vores børns udvikling, fortæller børnepsykolog Charlotte Diamant.
- Foregår det ofte med råb og skæld ud, er det skadeligt for dit barn. Faktisk kan langtidsvirkningen af skæld ud sidestilles med fysisk vold. Børn, der vokser op i et hjem med mange skænderier og en hård tone, er mere udsatte for at blive psykisk sårbare end børn, der vokser op i hjem præget af god stemning og nærhed. På kort sigt vil de mange skænderier gå ud over børnenes daglige trivsel, ligesom det skader deres indlæringsevne, fordi den verbale afstraffelse ødelægger koncentrationsevnen, selvværdet og får dem til at miste modet.
Læs mere om forskellige forældrene-dilemmaer og få gode råd til at tackle dem her
Derudover vil børn, der ofte får skæld ud og bliver råbt ad, typisk få en uro i kroppen i samværet med deres forældre. De bliver påpasselige og måske endda bange for at gøre noget forkert, eller for at gå til deres forældre med stort som småt – og det kan give ensomme børn. Hvis børn ikke har nogen, de kan gå til, vil det kunne resultere i stresslignende tilstande, som kan komme til udtryk gennem blandt andet søvnbesvær og mavepine.
LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen: Lad dine børn begå fejl
Hvad kan vi gøre anderledes?
Hvad kan vi så gøre anderledes som forældre, for at undgå at fare i flint og skælde ud?
- Som forælder er det vigtigt at finde ud af, hvad du selv kan gøre anderledes – i stedet for at fokusere på barnet. Hvis dit barn er friskt og veltilpas, vil han eller hun som regel helst gøre, som mor og far siger. Er I begge trætte og uoplagte, så kommer konflikterne. Og så nytter en overhaling ikke – tæl til 10, og koncentrer dig om opdragelsen, når I begge er i humør til det, siger Charlotte Diamant, og nævner en række gode råd til os forældre:
· Træk vejret dybt eller gå ind i et andet værelse, hvis du kan mærke, at du er ved at miste besindelsen over for dit barn.
· Tænk over, hvad barnets hensigt er? Ofte handler din reaktion mere om dig selv end om barnet.
· Tænk over, om du i situationen fx havde haft en særlig travl dag? Ville du mon reagere på samme måde i andre situationer?
· Skæld ud er ofte bagudrettet, og dit barn har ikke mulighed for at ændre sin handling. Giv i stedet barnet ansvisninger til, hvordan handlingen kan gøres anderledes næste gang.
· Dit barn gør i højere grad, som du gør, end som du siger. Opfør dig, som du gerne vil have, at dit barn skal opføre sig.
· Vær forudseende, og planlæg dig ud af de åbenlyse konflikter. Er barnets yndlingskop den blå kop, så sørg for, at den er ren til morgenmaden.
· Brug afledning, inden situationen spidser så meget til, at du føler dig magtesløs.
· Husk, at skæld ud ikke fører til færre konflikter.