Hver tredje dansker drømmer om at skifte jobbet ud med et mere spændende i 2019, men for mange bliver det ofte bare ved tanken. Karriereforsker forklarer, hvorfor vi ikke fører drømmen ud i livet, og HK giver dig fem råd, som kan hjælpe dig med at realise
11. februar 2019

Derfor tør vi ikke søge nyt job + 5 gode råd til at gøre det

Hver tredje dansker drømmer om at skifte jobbet ud med et mere spændende i 2019, men for mange bliver det ofte bare ved tanken. En karriereforsker forklarer her, hvorfor vi ikke fører drømmen ud i livet, og så får du fem råd, der kan hjælpe dig med at realisere din drøm om et nyt job.
Af: Michelle Løvstrup Thejls
Mand der søger nyt job

Foto: Panthermedia

Du kender det garanteret, den magiske følelse, årsskiftet bringer med sig, og forventningen om, at det nye år er lig med en ny dig. Det bliver året, hvor du løber et halvmaraton, spiser vegansk, og endelig siger op på arbejdet for at søge et job, du rent faktisk kan lide at udføre. Og netop det at sige op på jobbet for at søge nye udfordringer, er en drøm, hver tredje dansker går med, viser en ny befolkningsundersøgelse fra HK. Alt for ofte sker det dog, at det nye år er overstået, før man når at blinke med øjnene, og at de store planer derfor ofte er blevet ved tanken. Sådan er det nemlig for mange danskere, og det er der en ganske god grund til.

Vi kender ikke vores egne kompetencer

Ifølge karriereforsker, Rie Tomsen fra Århus Universitet, er det ofte vores egen skyld, at drømmen forbliver en drøm.

- Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet. Manglen på vejledning og det, at vi ikke kender vores egne kompetencer, er problemet, fortæller Rie Thomsen.

LÆS OGSÅ: Guide: Tre gode bøger om karriere

Mange mangler viden om job eller efteruddannelsesmuligheder, og får heller ikke den rigtige vejledning herom, og på den måde kan man risikere at overse fede muligheder. Manglende vejledning er heldigvis noget, man kan gøre noget ved, ved selv at opsøge det, og netop det råder Rie Thomsen alle jobsøgende til at gøre.

- Karrierevejledning kan både hjælpe med at overskue arbejdsmarkedets mange muligheder samtidig med, at det kan sætte dine kompetencer i et nyt lys. Ofte overser vi egne kvaliteter, som ellers burde være åbenlyse, siger Rie Thomsen.

For at sætte fokus på det, har HK netop lanceret kampagnen ”Blær dig selv bedre at kende”. Kampagnen skal skubbe danskerne til at turde at tale positivt om egne kompetencer og dermed også opdage dem.

Fem gode råd til din jobsøgning

1. Sæt ord på, hvad du kan.

Lav en kompetenceafklaring, så du får et overblik over alt det, du kan. Du starter med at beskrive hvilke opgaver, du kan udføre fra både nuværende og tidligere jobs. For hver opgave skal du skrive, hvad du kan og gør for at udføre netop den opgave. Det hjælper dig til at sætte ord på dine kompetencer.

2. Sæt ord på hvad du vil

Hvad har du lyst til? Det kan være svært for mange at beskrive, fordi der er så mange muligheder på dagens jobmarked. Skriv derfor ned hvilke opgaver og roller på nuværende og tidligere arbejdspladser, som giver dig glæde og energi, og brug det som afsæt for at identificere, hvad du vil i dit næste job.

LÆS OGSÅ: Karriere: Dine mål styrer din adfærd

3. Analyser jobbet og virksomheden

For at kunne sætte dine kompetencer og præferencer i spil, skal du sætte dig godt ind i arbejdsgiveren og virksomhedens behov. Lav grundig research og find ud af, hvad virksomheden har brug for, og hvilke udfordringer de står overfor. Den viden skal du bruge til at identificere og sætte ord på, hvordan netop du kan bidrage til dette.

4. Målret dit ansøgningsmateriale.

Både din ansøgning og dit CV skal målrettes og tilpasses til hvert eneste job, du søger. Mange har en tendens til at tænke, at CV’et er noget, man vedhæfter sin ansøgning. Men det går ikke. Du skal sikre, at den information, du fremhæver i dit CV og ansøgning er relevant for den stilling, du søger. Det betyder også, at du skal fjerne den information, som ikke matcher stillingen hos din kommende arbejdsgiver.

5. Brug dit netværk

Når du søger job, skal du opsøge og tale med mennesker, som har viden om det job eller den branche, du søger job i. Jo mere viden du har, jo flere muligheder vil du få øje på og jo heldigere bliver du til at lande dit næste job. Men husk, at du ikke skal bruge dit netværk til at skaffe dig dit næste job. Det er en fejl, som mange begår. Det er de færreste i dit netværk, der står med et job på hånden, som de kan give dig. Du skal derfor bruge dit netværk til at anskaffe viden, så du er klædt godt på.

Kilde: HK

Læs også