Selvudvikling
27. marts 2019

Læserklumme: Ferien var god – men hvad med hverdagen?

Efter en god lang ferie kan hverdagen føles umådelig intetsigende, når hyggen og nærværet er skiftet ud med madpakker og flextid. Her skriver Sigga Birkvad om at prøve at få feriestemningen med ind i hverdagen.
Af: Sigga Birkvad
modelfoto

Foto: Panthermedia og privat

Alle vores ferier ender med den samme snak: Hvordan kan vi få feriestemningen ind i hverdag? Nærværet, glæden, samværet, roen, inspirationen, legen osv.

Min mand og jeg skal på arbejde, børnene skal i skole, vi vil og skal pleje familie og venner. Hverdagen er dér, hvor vores liv leves. Alle dage kan og skal ikke være sjove, afslappende, inspirerende, solrige og smage af is, men de skal helst være "gode", defineret ud fra vores families værdier, behov og ønsker.

Forsøg med familie-dogmer

Tilbage i 2015, efter tre uger i sommerhus i Danmark, hvor det havde regnet og blæst, som om det var oktober, havde vi samme snak: Hvordan får vi feriestemningen ind i hverdagen? Sammen og med udgangspunkt i den sommerferie vi lige havde sagt farvel til, lavede vi nogle "familie-dogmer". De lød noget a la: Mere natur, flere gratis glæder, mindre forbrug, alle børn har en maddag, mindre skærm, flere fælles oplevelser.

Vi købte en kalender, skrev dogmerne ind, og prøvede de næste par uger at starte ugen med et fælles familiemøde, hvor vi sammen fik overblik over ugen: Hvem der skulle hvad hvornår, samt hvilke muligheder der var for fælles aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: 9 råd til at opnå det, du drømmer om

Drop det

Projektet døde ret hurtigt. Lige så hurtigt vi havde fået et overblik over ugen, lige så hurtigt ændrede den sig. Planlagte aktiviteter blev aflyst eller kunne ikke gennemføres på grund af vejret eller simpelthen bare mangel på energi og overskud. Når vi kom hjem fra arbejde og skole, så var vi trætte og mættede med indtryk, og det der på papiret lød som en hyggelig aktivitet, blev et pres.

Kalenderen og familiemødet er aflyst, men spørgsmålet om, hvordan vi får mere feriestemning ind i hverdagen, larmer stadig.

Jeg prøver med et skema....

I dag prøvede jeg at gribe spørgsmålet an fra en anden vinkel. Jeg lavede et skema over en typisk feriedag kontra en typisk hverdag for at blive klogere på, om og hvad vi kunne ændre.

Mit skema fortæller mig at:

  • Vi har en hverdag, hvor vi trods arbejde, skole og praktiske opgaver er meget sammen
  • Mulighederne for at ændre vores hverdag strukturelt er begrænsede, måske fordi vi allerede har "optimeret" den

Konkret kunne vi prøve at:

  • Stå tidligere op, for at få en mere rolig morgen, spise morgenmad sammen og lægge skærmene væk
  • Minimum et barn er med til at købe ind, medmindre de laver noget eller er sammen med venner
  • Hvis muligt og hvis der er overskud, kræfter, tid og lyst til det - en kort tur om eftermiddagen
  • Minimum et barn er med til at lave mad
  • Spise tidligere for at få mere aften
  • Lave noget andet sammen om aftenen end at se TV, medmindre det faktisk er godt TV
  • Ingen skærme i sofaen

LÆS OGSÅ: Læserklumme: Hvorfor er det så vigtigt, hvad andre tænker?

Jeg skal flage for hverdagen

Derudover tænker jeg, at min mand og jeg har en opgave foran os med at italesætte hverdagen som dejlig, med alt hvad den indebærer. Fremfor med vemod at tænke tilbage på ferier og fremhæve dem som den tid, hvor vi virkelig havde det dejligt, skal vi blive bedre til at vise børnene glæden ved hverdagen. Det andet er jo at stikke dem blår i øjnene.

Hverdagen bliver aldrig til ferie. Hverdagen vil altid fylde mest. Hverdagen skal være god, for det den er: rytme, kontinuitet, praktik, fællesskab og samvær med hinanden, men også med venner, lærer, kollegaer og familie. Hverdagen ændrer sig, særligt med teenagebørn, der udvikler deres egen hverdag. Det er i overført betydning "fremmed land"; ukendt, nyt, interessant, spændende.

Jeg vil øve mig på at møde hverdagen med store forventninger, entusiasme, nysgerrighed og begejstring og glæde mig til den, som om den var en ferie.

https://imgix.femina.dk/laeserklumme-hverdag-bliver-aldrig-som-ferie-sigga.jpg

Sigga Birkvad er freelance projektleder, konsulent og skribent. Hun driver bloggen siggab.dk.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også