Selvudvikling
25. februar 2009

Sådan får du mere i løn

Sanne Udsen giver gode råd om lønforhandlinger.
Af: HANNE VINTHER MIKKELSEN
https://imgix.femina.dk/media/b5ac528bd4944c279be541e6157934c1.jpg

FOTO: CLAUS BOESEN

De fleste kvinder synes, de får for lidt i lønningsposen. Faktisk med god grund. Tallene viser et tydeligt gab mellem din og dine mandlige kollegaers løn. Men måske er det mest din egen skyld. Du sidder med hænderne i skødet og håber bare, at chefen synes, du er sød og gør et godt stykke arbejde. Glem det! Rank ryggen, og slå i bordet. Næsten uanset dit fag kan den rigtige forhandling give dig mere på
kontoen, siger Sanne Udsen, der er ekspert i lønforhandlinger.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/karriere/okonomi/mere-i-lon/0844-sanne-udsen-kopi-2.jpg

Sanne Udsen holder kurser og foredrag om kvinder og løn. Hun er økonom, ekspert i lønforhandlinger og forfatter til flere bøger om emnet.
Hendes første opfordring er, at man forholder sig til, at retfærdighed er et fremmedord, når det handler om lønforhøjelse.

- Det er dem, der råber højest, som får. Glem alt om retfærdighed. Dem, der får mest ud af en lønforhandling, er ikke nødvendigvis de fagligt dygtigste. Det er derimod dem, som er bedst til at overbevise chefen om deres værd og kræver deres kontante fortjeneste, udtaler ekspert i lønforhandlinger, Sanne Udsen.

Sanne Udsens strategi, der fører til flere penge:

1. Regn ikke med, at din arbejdsgiver automatisk giver dig mere i løn, selv når de finder ud af, hvor god du er til jobbet. Du skal selv gøre opmærksom på dine kvaliteter.

2. Du kender ikke din markedsværdi, før du har testet den ved at forlange mere i løn.

3. Find ud af, hvad andre i din position får i løn. Men lad være med at bruge den information som et argument i sig selv. Hvis du sidder med lønstatistikker fremme ved forhandlingsbordet, kan det ende med at blive en fælde og udgangspunkt for en diskussion om noget helt andet end dit konkrete krav.

4. Undgå sammenligninger med navngivne kollegaer.

5. Lad være med at referere til dine "fremragende" præstationer (medmindre det er bredt anerkendt, at du har præsteret noget virkelig ekstraordinært). Trods alt formodes alle ansatte at yde en god indsats. Det vil også være chefens argument, at alle hans ansatte skam er dygtige.

6. Ingen tomme trusler. Lade være med at true din chef med at forlade jobbet, medmindre du virkelig er parat til at gøre det. Måske tager han dig på ordet. Ingen har respekt for folk, der bruger tomme trusler. Hverken i det daglige arbejde eller ved en lønforhandling.

7. Det er ikke nok bare at mumle noget om en lønforhøjelse. Forbered dig, så du spiller ud med et helt specifikt og realistisk beløb. Det er afgørende, at du på forhånd finder frem til et realistisk beløb, som du gerne vil have. Læg så en slat oveni, sådan at der er noget at give af.

8. Lad være med at blive for personlig. Øv dig i at takle et "nej". Forbered dig på at tage et afslag på en humoristisk måde, så det ikke bliver pinligt for hverken dig eller chefen bagefter. Spørg hellere om lønforhøjelse en gang for meget end for lidt ud fra devisen "går den, så går den".

9. Kan du forestille dig andre goder i stedet for højere løn? For eksempel betalt fitness, mobiltelefon, fri avis, længere ferie eller pension? Gode forslag at have i baghånden.

10. Gør endelig L'Oreals slogan til dit: "Because I'm worth it."

Læs mere om:

Læs også