Skilsmisse: "Det handler ikke om, hvis skyld, det er, men om barnets behov"
Foto: Claus Boesen + Pantherstock
At skulle samarbejde med sin eksmand/kone kan være noget af en balanceakt. Det ved de fleste, som er blevet skilt. Men samarbejdet er tvingende nødvendigt, når der er børn involveret i skilsmissen. Og mange flere forældre kunne have glæde i at tage kørekort i at håndtere den svære situation. Det siger Søren Marcussen, underviser og uddannelsesleder på Center for Familieudvikling, til FEMINA i denne uge.
- Børn har brug for at deres forældre kan samarbejde, uanset hvad der er årsag til bruddet, mener han.
LÆS OGSÅ: Få 10 gode skilsmisseråd til dig, der har børn
Mange har da også de bedste intentioner om at komme godt fra hinanden, og selv om det lykkes, kan der stadig opstå problemer siden hen.
- Der kan godt gå et par år, før der pludselig sker ting, som bringer samarbejdet på afveje. Og så kan det være rigtig svært. Når man først har fået skilsmissen på afstand, er det de færreste, der har lyst til at åbne den dør igen, og de uheldige vaner har måske stået på så længe, at det kræver meget energi at rette op på dem. Gør man derimod en tidlig indsats, kunne mange konflikter helt være undgået, understreger Søren Marcussen.
Barnets behov
En skilsmisse giver forældrene et helt særligt ansvar og børnene en helt særlig opgave:
- Det handler ikke om, hvis skyld det er, eller hvilke rettigheder man har som forældre, men om, hvad der er barnets behov. For at nå dertil, hvor man kan fokusere på det, er man dog også nødt til at lære at tage vare på sig selv og sine følelser, samt ikke mindst forstå, hvorfor den tidligere partner reagerer, som han eller hun gør.
Op til tre år
En skilsmisse kan efterlade den ene part eller begge parter i en stor krise, og ofte er den helt store udfordring, at parrene ikke følelsesmæssigt er samme sted i processen. Det kan tage tid at slippe kærlighedsbåndet til partneren helt.
- For nogle tager det måneder, for andre op til to eller tre år. Vi italesætter ofte skilsmisser som ”et bump på vejen”, måske fordi det er noget, der sker for så mange, men mængden af skilsmisser opvejer ikke den smerte, der er i skilsmissen for den enkelte. En skilsmisse skal anerkendes som en livskrise og bør tages lige så alvorligt som de øvrige kriser, vi møder i liver, siger Søren Marcussen til FEMINA.
Fraskilte familier bør ifølge Søren Marcussen fra Center for Familieudvikling indgå tre typer aftaler:
1. Hverdagslogistik
Beslut, hvordan I vil lave aftaler omkring aktiviteter som børnenes fødselsdage, fritidsaktiviteter og så videre. Vil I sende mails til hinanden eller sms’e? Hvilke dage vil I tale om de relevante ting?
2. Børnenes trivsel
Aftal at mødes med et fast interval for at tale om, hvordan børnene har det, når de er hos henholdsvis mor og far.
3. Samværsaftaler
Find ud af, hvor mange dage børnene skal være hos den ene, og hvor mange dage, de skal være hos den anden. Det er noget, I skal tage op en gang om året og indstille jer på godt kan komme til at ændre sig flere gange, blandt andet fordi børnene kan ændre behov over tid.