Kærlighed og sex
8. maj 2014

Carl-Mar Møller: Derfor kan mænd ikke tale om problemer

En mand i krise. Ikke godt. Manden har ikke lyst til at tale om nederlag, men vil bare videre eller gi’ andre skylden. Så nemt er det jo heller ikke at indrømme sine fejl. Hvis ellers man havde nogen. Læs hr. Møllers gode råd til både ham og hende
Af: Carl-Mar Møller
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/maj/mandcarlmarprim.jpg

foto: All Over

Mænd ikke kan se eller forstå formålet med at tale om sine nederlag. Han vil bare gerne glemme det og komme videre i livet. Han lukker af, og det går tilsyneladende meget godt i måske 6 måneder. Denne "lukke-af mekanisme" har manden i sig fra naturens side for at kunne overleve livsfare, krig, dødsfald i familien, katastrofer, og det er godt for menneskeracens overlevelse. Når der er harmoni og fred igen, er det meningen, at manden skal bearbejde, hvad der er sket ved at tale om det og reagere følelsesmæssigt.

OM CARL-MAR MØLLER

Carl-Mar Møller er uddannet pædagog, samt par- og psykoterapeut. Han er deusden leder af Sexolog og Parterapeut skolen.

Carl-Mar er desuden forfatter til en lang række bøger, og hver uge skriver han klumme hér på Oestrogen.dk

Se mere om Carl-Mar på hans hjemmeside, Carl-Mar.dk

Tale er guld …
Det gør han bare ikke. Mange mænd vil ikke tale om det, der er sket, men de arbejder i stedet hårdt, bedøver det med alkohol, piller fra lægen, ser meget TV, computer eller er isoleret i værkstedet med mere. Når manden ikke får talt om det, fordi han ikke kender ulemperne ved at tie stille, så taler han ikke om det.

Hvis han vidste, hvor alvorlige ulemperne er, ville han tale som et vandfald, indtil det var ude af hans system. Mange mænd bliver skilt, fyret fra arbejdet, mister venner med mere, fordi de bliver helt fraværende og lukkede i mange måneder eller fordi, de ikke får talt om de tanker og følelser, der er inde i hovedet på dem.

Mænd skubber folk fra sig
Mennesker omkring manden, der lukker andre ude, føler sig afvist, og derfor mister de interessen for manden. På arbejdet kommer han til at lave mange flere fejl, fordi han ikke er helt tilstede i det, han laver, fordi han ikke får følelserne og tankerne ud af systemet Han holder op med at kontakte sine venner, fordi han er spærret inde i de følelser og tanker, som for eksempel handler om et dødsfald, skilsmisse med mere, og det skubber hans venner væk fra ham.

Tal om dine følelser, mand!
Manden skal lære at tale om sin tanker og følelser med andre mennesker uden at give andre skylden, fordi så kommer man ikke af med det, og sidder fast. Det hjælper ikke noget at give andre skylden, og man får det ikke bedre. Det mest smertefulde er at tale om de fejl, man selv har gjort, som har været med til, at man er blevet skilt, fyret m.m.

Flugten ...
Ved ulykker og dødsfald kan man flygte over i skyldfølelser for at undgå den psykiske smerte ved at bebrejde sig selv. Mennesker har det med at opfinde en forklaring, der er mindst mulig smertefuld at tænke på, og det kan være godt for en kort periode, hvor man ikke kan holde virkeligheden ud.

Vis svaghed, mand!
Når man har fået det lidt bedre, skal virkeligheden frem, og selvbedraget og bortforklaringen skal frem for at forebygge, at man laver de samme fejl igen og igen.
Mennesket må ikke vise svaghed, og det er et naturbestemt instinkt. Hvis man viste svaghed for 3000 år siden, så blev du måske dræbt eller misbrugt af andre mennesker. Når man skal løse konflikter i et kærlighedsforhold, arbejdsforhold eller i forhold til børn og venner, kan man blive nødt til at vise svaghed for at kunne løse konflikten.

Sådan viser manden svaghed:
Sige undskyld.
Sige, hvad man er ked af
Sige, hvad man savner
Indrømme fejl
Indgå kompromis
Lade sig bestemme over i en situation
Stille krav om, hvad man vil have følelsesmæssigt
Indrømme, man er jaloux og sige, det er ens egen fantasi
Græde, mens andre ser det
Fortælle om afmagt, begrænsninger

Mænd taler ikke om at have det dårligt
Mænds største problem er, at de ikke tør tale om problemer. Derfor lyder svaret ofte, hvis man spørger til, hvordan det går: "Fint tak."
Det lyder som en robot, for mænd tør bare ikke fortælle ærligt, at de har problemer. Det er et svaghedstegn. Og hvis en mand så endelig svarer: "Det går rigtig skidt," så skiftes der emne, og der snakkes om noget andet. Den anden mand ved simpelthen ikke, hvad han skal sige, hvis den anden siger, han har det dårligt.

Det kan være mandens problemer:
Hans arbejde er kedeligt, men hvad skal man ellers?
Han savner venner.
Han savner at flippe ud sammen med andre mænd.
Han savner, at hun begærer hans mandlige vejleder.
Han kan ikke fortælle, hvad han er ked af.
Han har brug for, at hun beundrer ham og lytter til hans resultater.
Han bliver jaloux på børnene.
Han kan ikke bede om noget følelsesmæssigt fra sin kæreste.
Han skal have ros og begær for at give omsorg.


www.carl-mar.dk
www.parterapeutskolen.dk


Læs også