Gammel kærlighed - kun et klik væk
Det er helt uskyldigt. Man søger efter en gammel kærestes navn på nettet og inviterer ham som ven på Facebook. Han skriver tilbage, og pludselig dukker følelserne fra fortiden op igen. Gammel kærlighed ruster aldrig, siger man. Så tænk dig godt om, inden du inviterer din gamle kærlighed ind i dit liv igen.
- Det begynder med en e-mail. Men følelserne fra dengang kommer tilbage, og i alt for mange tilfælde får det tragiske konsekvenser, advarer Nancy Kalish, psykolog og professor ved California State University i Sacramento.
Hun fraråder stærkt overhovedet at søge efter en fortids forelskelse, medmindre man er fri på markedet. Det er simpelthen for risikabelt.
Ikke stor succesrate
I sin seneste forskning fra 2005 og 2006 har Nancy Kalish interviewet 1.600 personer, som har fundet sammen med "lost love" via nettet.
Mere end 60 procent af deltagerne var gift eller i forhold, da de optog kontakten med en gammel flamme.
Eftersom mange var i forhold, da de genoptog kontakten med en gammel kæreste, var der ikke ret stor succesrate blandt de genforenede par. Kun fem procent endte i et nyt og lykkeligt kærlighedsforhold. De fleste kunne berette om skilsmisser, utroskab og kaos i det liv, som de egentlig var godt tilfredse med, før de mødte deres gamle flamme.
Men selvom man er lykkeligt gift, kan man jo godt være nysgerrig. Hvem har ikke søgt efter en gammel flamme på nettet? Vi gør det alle sammen, og internettet aktiverer muligheden. Hvor det ville være helt grænseoverskridende at skrive et brev eller bare ringe, er en invitation på Facebook uforpligtende og helt uskyldig. Problemet er bare, at vi sætter gang i noget, som vi ikke kan kontrollere.
- Den første forelskelse er ofte meget stærk, specielt hvis den ikke er blevet udlevet. Man skaber en historie om, hvordan livet kunne have været, hvis man havde fået lov til at udleve den kærlighed. Nogle af mine klienter giver mødet en næsten magisk betydning, som om det er skæbnen, der har ført dem sammen. Der er en mening med det. De leder efter gode argumenter for at få lov til at udleve denne genfundne kærlighed, fortæller psykolog Mette Holm.
Konsekvenser for hverdagslivet
Mette Holm understreger, at følelserne er virkelige nok, for følelser lyver ikke. Men man skal være opmærksom på, at det har konsekvenser alene at lade følelserne bestemme. Der er ægteskaber, børn og hverdagsliv, som bliver berørt.
Mette Holm mener dog ikke, at man skal blive skræmt fra vid og sans. Der er mange rigtig gode oplevelser og muligheder for at netværke med gamle venner og selv gamle kærester.
Hun understreger, at man sagtens kan bruge Facebook som et positivt netværk, hvis man tager det med ind i den virkelighed, man lever i. Blandt andet er det vigtigt, at man er åben over for sin partner om, hvad man foretager sig på Facebook. På den måde bliver det afmystificeret.
- Det er o.k. at sige til sin partner, at man er blevet ven med sin gamle gymnasiekæreste på Facebook. Fortælle lidt om, hvor vedkommende er i sit liv. Hvis man holder det hemmeligt, vil det blive en mystificeret del af parforholdet, som helt sikkert kan skabe jalousi og problemer, siger Mette Holm.