Kærlighed i kongehuset
Foto: Casper Sejersen, All over, polfoto m.fl.
Den dramatiske kærlighedshistorie er nu filmatiseret med Mads Mikkelsen som Struensee og Alicia Vikander som Caroline Mathilde. Filmen "En kongelig affære" kan ses fra 29. marts.
Caroline Mathilde og Johann Friedrich Struensee (1769-1772)
Der findes næppe noget kærlighedsdrama i Danmarkshistorien, som er mere dramatisk end affæren mellem Christian VII 's tyske livlæge Johann Struensee og den engelskfødte dronning af Danmark, Caroline Mathilde. Hun var kun 15 år, da hun blev sendt til Danmark for at blive gift med den skizofrene konge, for at han kunne få sig en fødedygtig kone.
- Dengang var dronningens eneste opgave at føde børn - at videreføre slægten. Hele grundlaget for kongemagten var jo at arve retten til tronen og til at bestemme i landet. Hvordan dronningen så havde det, var der ingen, der tænkte på. Det vigtigste var, at hun kom fra en ordentlig familie og kunne føde nogle børn, siger historiker og royal ekspert Lars Hovbakke.
I 1769 bragte kong Christian en ny livlæge, Johann Friedrich Struensee, med hjem fra en rejse. Struensee kom til at betyde meget for landet, da han påtog sig mange af kongens opgaver - deriblandt også de ægteskabelige opgaver med Caroline Mathilde, og i 1771 fik de sammen et barn, prinsesse Louise Augusta.
- Hoffet vidste jo godt, at barnet var Struensees. Man kunne tydeligt se, at de lignede hinanden. Men man havde ikke nogen regler for, hvordan man håndterede en sådan situation.
Enkedronning Juliane Marie var ikke udpræget tilfreds med konstellationen, og derfor arrangerede hun et kup, som blev sat i værk til et maskebal på Christiansborg.
- De blev afsløret. Caroline Mathilde blev flyttet til byen Celle i Tyskland med en hofstab, og Struensee blev henrettet og fik skåret kroppen i flere dele, udstillet på hjul og stejle til skræk og advarsel for andre lovbrydere. Det var meget barbariske forhold. Alt sammen forårsaget af, at man dengang kun måtte gifte sig med folk af samme status af stand. Ellers fik det voldsomme konsekvenser.
Wallis Simpson og Kong Edward VIII (1936-1972)
Også det britiske kongehus er storleverandør af romantiske skandaler, og én af dem er kong Edvard VIII, som abdicerede fra tronen for at være sammen med sin elskerinde, amerikaneren og jetsetteren Wallis Simpson.
- Der var stor opstandelse blandt politikere, i medierne og internt i kongehuset omkring Edward VIII's beslutning. Man var ikke vant til, at sådan noget som kærlighed skulle spille en rolle. Han forlangte at få lov at blive gift med Wallis, hvis han skulle fortsætte som konge, men endte med at få kongehuset, regeringen og hele befolkningen imod sig, og han måtte til sidst abdicere, siger Lars Hovbakke.
I en radiotale til folket, fortalte han om årsagen til sin fratrædelse med de berømte ord: "Jeg ved, at det ville være umuligt for mig at udføre mine pligter som konge uden hjælp og støtte fra den kvinde, jeg elsker."
- Han fik lov at gifte sig med Wallis, fordi han trak sig tilbage som konge. Det er altid de to ting, der bliver sat over for hinanden. Man kan ikke få lov til at være konge og gifte sig med en borgerlig. Det var utænkeligt, at de to ting kunne finde sted samtidig, siger Lars Hovbakke og fortsætter:
- De trak sig tilbage og levede et tilbagetrukket liv uden for offentlighedens søgelys. Det tyder på, at det var den rigtige beslutning for dem.
Grevinde Danner og kong Frederik VII (1848-1863)
Grevinde Danner hed oprindelig Louise Rasmussen og var et såkaldt uægte barn uden videre uddannelse og stand. Aristokratiet og det højere borgerskab så ikke med velvillige øjne på kongens ægteskab med Louise Danner, men kongen og Louise elskede hinanden og trodsede modviljen. Og det er jo et eventyr i sig selv.
- Den her historie er interessant, fordi det faktisk lykkedes kongen at gifte sig med den, han helst ville giftes med, siger Lars Hovbakke.
Frederik tiltrådte som konge i 1848 og formåede at undgå revolution og uro i Danmark, som der var så mange andre steder i Europa på det tidspunkt. Han opgav enevælden og var med til at skabe Danmarks første grundlov, og derfor blev han meget populær i befolkningen.
- Statsoverhovederne var bange for, at kongen ville gå af, hvis man nægtede ham ægteskab med Louise Rasmussen, så man eftergav hans ønske. Det var trods alt vigtigere med politisk stabilitet end at fastholde gamle traditioner.
Kongen havde to tidligere ægteskaber på samvittigheden, men ingen af konerne kunne holde til kongens utroskab, og der kom ingen arvefølge til tronen ud af de ægteskaber. Men kongen og grevinden - de levede lykkeligt til deres dages ende.
Camilla Shand og prins Charles (1970-nu)
Efter 34 år blev prins Charles gift med sit livs kærlighed. Umiddelbart ligner det starten på en forrygende kærlighedshistorie, men sandheden er en anden. Camilla Shand og Charles mødte hinanden i 1970, og selv om det var Charles' store kærlighed fra starten, blev det ikke til noget - hun var jo borgerlig. Kongehuset tro giftede han sig med den adelige Diana fra familien Spencer - en gammel, fin adelsslægt med tætte kontakter til kongehuset.
- Det er et stift og gammeldags kongehus, det engelske. Dronning Elizabeth er også en generation ældre end alle de andre kongelige overhoveder i Europa, så derfor er hun lige en tak mere konservativ og har derfor ikke kunnet acceptere tanken om, at Charles skulle giftes med Camilla, siger Lars Hovbakke.
Diana og Charles levede sammen, og facaden på deres forhold skinnede i starten lige så smukt som facaden på Buckingham Palace. Men undertiden skinnede sandheden igennem, og det blev offentligt kendt, at de ikke var lykkelige.
- Kongehusets konservative holdning var årsagen til, at Diana og Charles blev gift med hinanden. Diana passede bedre ind i de royale traditioner, men det var helt forkert fra starten. Og da Charles adlød traditionen, blev han ligesom symbolet på de gamle holdninger, selv om det egentlig var den gamle dronning Elizabeth, der bestemte det hele.
Victoria og Daniel (2001-nu)
Efter otte år som kærester kunne den svenske kronprinsesse Victoria og Daniel Westling i 2010 endelig give hinanden deres ja i kirken. Det er første gang i det svenske kongehus, en prinsesse har fået lov at gifte sig med en helt almindelig svensk mand.
- Selv om parret tydeligvis har været meget glade for hinanden, har både dronning Silvia og kong Carl Gustav været meget skeptiske over for Daniel Westling, som hverken har blåt blod i årerne eller er ud af adelig familie, siger Lars Hovbakke.
Parret mødte hinanden i fitnesscenteret Master Training, hvor Westling var Victorias personlige træner. I lang tid holdt parret deres forhold hemmeligt, men den slags royale affærer har det med at komme frem i lyset, og der har uden tvivl været mange diskussioner i de royale gemakker om denne unge herre, som er helt blottet for uddannelse og ædelt blod.
- Ægteskaberne skal godkendes af den gamle generation, da jobbet som konge ikke kan udføres af hvem som helst. Det var derfor, det tog så lang tid, før de blev gift. Kongen og dronningen har nok ikke haft noget imod Daniel som person. Men han er meget almindelig i forhold til, hvad man ellers har set. Normalt har prinser og prinsesser giftet sig med én fra udlandet, med en kongelig eller i hvert fald med én, der har en eller anden grad af uddannelse.
Victoria og Daniels bryllup har samlet hele nationen, som en tiltrængt vitaminindsprøjtning til det svenske monarki. Så måske det slet ikke er så tosset at lade kærligheden sejre, trods alt!
Prinsesse Marie: Svært at miste sin anonymitet
Mads Mikkelsen: Jeg har en mening om alt