Skilsmisse: Vi er for egoistiske til at være gift
Foto: Pantherstock
En kultur med mere fokus på individet og økonomisk uafhængighed betyder, at tæt på halvdelen af alle par, der bliver gift i Danmark, ender med skilsmisse.
Hvis vi kunne sætte os ind i en tidsmaskine og bevæge os bare 60 år tilbage i tiden, var der langt færre skilsmisser end i dag.
- Det skyldes især, at familiemønstret var anderledes dengang. Man havde en familiemodel, hvor den ene part var forsøgeren, og den anden varetog opgaven med hus og børn, forklarer Mai Heide Ottosen, der er sociolog og seniorforsker hos Socialforskningsinstituttet.
I 1960'erne begyndte velfærdsstaten at tilbyde børnepasning, og kvinderne fik for alvor en plads på arbejdsmarkedet.
- Kvinderne bliver økonomisk selvforsørgende. De behøver ikke længere at indgå et ægteskab for at kunne klare sig, og de kan nemmere slippe ud af et ægteskab, der fungerer dårligt, fortæller Mai Heide Ottosen.
Danmark ligger i toppen
Skandinavien hører sammen med Frankrig og USA i dag til de lande, hvor skilsmisseraten er højest.
- Det er et resultat af den her moderne tilværelse, hvor vi lever med højt vægt på individualisme og lav vægt på familieværdier. Vi har indrettet os i det her samfund på en måde, så ingen behøver at være tvunget til at befinde sig i et ægteskab, forklarer Mai Heide Ottosen.
I Holland, som Danmark ofte bliver sammenlignet med, er der færre, der bliver skilt end i Danmark.
- Ud over at en del af dem er katolikker, er der minimal støtte til enlige, hvis man bliver skilt. Hvis man tilhører den lavest lønnede del af befolkningen, er det ganske simpelt svært at få et værdigt liv, som alenemor. I Danmark er der en noget bedre økonomisk støtte til den enlige mor, siger Birthe Linddal, der er fremtidsforsker og sociolog.
En af de meste udbredte forklaringer på skilsmisse fra parterne selv, er da også 'Vi voksede fra hinanden' og 'Vi ville noget forskelligt med vores liv'. Og det er ikke så underligt, når familierne har mindre og mindre tid sammen. For eksempel har moderne familier i højere grad 'dine' og 'mine' venner.
- Modsat for eksempel generationen der blev født omkring krigen, så har den moderne familie kun en lille gruppe fælles venner. De ser ofte hver deres venner, og de udvikler sig hver for sig på kurser og samme med andre, forklarer Birthe Linddal.
Få den 'god' skilsmisse
Her får du parterapeut Maj Wismanns bud på, hvordan I ved at træne i at lytte og spejle hinanden, får opbygget en god kommunikation under og efter en skilsmisse.
1. Træn dig i at lytte ind til pointerne, essensen af det, der bliver sagt. Når du tror, du har forstået pointen, gentager du den. Du kan for eksempel sige: "Stop lige en gang - så dét, du siger, er, at du synes, jeg skal have børnene hver 14. dag?"
I starten vil det føles vildt akavet, og det er virkelig svært, fordi vi har en indre dialog, der kører med 180 kilometer i timen.
2. Det er forbudt at afbryde hinanden og være nedladende. Hvis du bobler over af raseri, er det okay at forlade samtale og komme tilbage igen. Til gengæld skal det også respekteres, at man har brug for en pause.
3. Sæt en ramme for, hvornår I skal snakke sammen, så I begge to har mulighed for at forberede jer. For eksempel ved at skrive nogle pointer ned.
4. Hvis I har et konkret problem, I skal finde en løsning på, kan I f.eks. bruge noget tid på at brainstorme på løsninger, og så mødes igen, når I har tænkt over de mulige løsningsforslag.
5. Hvis I har øvet jer - og det ikke rigtigt virker, så hiv en tredje part ind, der kan fungere som ordstyrer, og hjælpe jer med at spejle hinanden, for eksempel ved at sige: "Hvad er det så, du hører din partner sige nu?"
På www.websexologen.dk kan du få et gratis online-kursus i, hvordan du undgår de mest almindelige skænderier.
Skilmisser og tal
I 1960 var der 6.682 skilsmisser. I 2000 var der 14.381. Det er på trods af, at antallet af vielser er stort set uændret fra 35.897 i 1960 til 38.388 i 2000.
Halvdelen af alle skilsmisser sker inden for de første ti år af ægteskabet. Oftest efter 3-7 års ægteskab.
18 procent af ægteskaberne fra 1950 var blevet opløst ved skilsmisse inden 25 års ægteskab, mens det samme var tilfældet for 40 pct. af ægteskaberne fra 1980.
Kilde: Danmarks Statistik