Kærlighed og sex
23. oktober 2014

Sognepræsten: Sex er blevet en belastning i forholdet

I en undersøgelse som FEMINA har fået foretaget i samarbejde med YouGov, svarer 78 % af kvinderne, at de kender til manglende sexlyst. Sex er blevet en belastning for mange mennesker - frem for nydelse, siger en sognepræst
Af: redigeret af Charlotte Hallbæck
https://imgix.femina.dk/media/article/1443_sognepraesten_sex_er_blevet_en_belastning.jpg

Foto: Panthermedia

78 % af de adspurgte kvinder i en stor undersøgelse, som FEMINA har foretaget i samarbejde med analysefirmaet YouGov, har oplevet, at de selv eller partneren ikke har lyst til sex. 2.007 kvinder mellem 15 og 65 år har deltaget i den store undersøgelse, der også viser, at hovedårsagen til den manglende sexlyst – i prioriteret rækkefølge – er træthed, stress, sygdom, tyngende mentale problemer, og at sex med partneren ikke længere er så spændende.

Til de 78 %, der kender til manglende sexlyst, siger kultursociolog, foredragsholder og forfatter Emilia van Hauen:

- Det er selvfølgelig okay, hvis man har det fint med det. Man skal bare være opmærksom på, at hvis man har en partner, der godt gider, kan det få den konsekvens, at partneren går et andet sted hen. Det er et grundvilkår for mange mennesker, at de har behov for sex – og det er ikke bare orgasmer, men også omsorg, kærlighed, nærhed og kys, fordi det udløser en hormonel kemisk reaktion, som skaber velvære i kroppen. Og der er jo en grund til, at man ikke gider. Nogle er aseksuelle. Punktum. Men hvis man HAR gidet og ikke gider længere, så må man undersøge, hvad der er sket. Få sig et bevidst forhold til éns egen seksualitet. I det øjeblik man tager ansvar, så ved man godt, hvad man skal gøre for at få et liv i balance, siger Emilia van Hauen.

LÆS OGSÅ: Det halter med selvværdet hos danske kvinder, siger en sexolog

Vi vil have kontrol

Sognepræsten Poul Joachim Stender er forfatter til den ligefremme bog ”Med Gud i sengen”. Han mener også godt, at mændene kan bebrejdes:

- Hvad har de gjort for at tænde hende? Har de gjort sig lidt lækre? Når jeg samler ind til Folkekirkens Nødhjælp, går jeg rundt og banker på folks døre søndag klokken ét. Hold da op, hvor er folk ucharmerende påklædt. De gemmer al krudtet til mandag morgen. Det er, som om danskerne mener, man kan slappe af i et forhold. Men man skal da fysisk gøre sig umage med at være lækker over for sin partner. Også åndeligt. Vi glemmer, hvor vigtigt det er at være så spændende overfor hinanden, at vi siger: ”Åh, hvor jeg glæder mig til forspillet i morgen”.

Der er også noget andet, der spænder ben for seksualiteten, siger han.

- Al den kontrol, vi vil have over alting, må være en af grundene til, at vi ikke kan lide at komme ind i det ukontrollerede område, seksualitet kan være.

LÆS OGSÅ: Hver 3. kvinde ikke synes, deres partner er sexet

Sex er blevet en belastning?

- Ja. Og man overgiver sig ikke bare til nydelsen. Den skal også altid have et eller andet gavnende formål samtidig, siger han:

- Selve nydelsen er ved at forsvinde. Vi lever i en effektiv systemverden. Den effektivitet er overført til kærlighed og samvær. Sport ødelægger også meget erotik. Børn prioriteres højere end den elskede. Folk har aldrig dårlig samvittighed, når de ikke er sammen med den, de elsker. Hvorfor ikke? Smid børnene lidt tidligere i seng, så der bliver plads til de voksne. Det vinder man meget ved. Børnene er udhvilede næste dag og har forældre, der holder sammen længere, siger Poul Joachim Stender.

https://imgix.femina.dk/1443_sognepraesten_sex_er_blevet_en_belastning2.jpg
https://imgix.femina.dk/1443_sognepraesten_sex_er_blevet_en_belastning1.jpg

Kultursociolog Emilia van Hauen og sognepræst Poul Joachim Stender

Læs mere om:

Læs også