Yoga og sex: Her er 4 yogaøvelser, der forbedrer dit sexliv
Foto: Shutterstock
Yoga kan hjælpe med at styrke din krop og dit sexliv. Særligt hvis du ved, hvordan du varierer din yogapraksis. Kvinder skal nemlig ikke dyrke yoga som mænd på grund af vores cyklus. En for ensidig eller meget fysisk hård praksis kan let ende med at give skader og skabe ubalancer. Specialist i yoga for kvinder Trine Hedegaard giver dig her råd til, hvordan du kan forbedre dit sexliv med yoga.
Yoga og sex
– Når vi lærer, hvordan de forskellige faser i cyklussen påvirker os både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt, kan vi begynde at passe bedre på os selv. Mange kvinder går ned med stress, fordi vi simpelthen ikke kan holde til at være i gang hele tiden. Det skaber uorden i hormonerne, dræner energien og gør os kede af det.
I stedet for at være på 24/7, skal vi lære at skabe en ny dialog med kroppen, hvor vi begynder at tage mere højde for, hvor vi er i vores hormonelle cyklus, siger underviser Trine Hedegaaard fra yoginiyoga.dk, der er specialist i yoga for kvinder.
Her er der fokus på, hvordan det føles i kroppen, frem for hvordan det ser ud.
– Jo bedre vi bliver til at leve i overensstemmelse med vores feminine rytmer, desto bedre er det for vores fysiske, mentale og følelsesmæssige overskud, siger Trine.
Og derfor kan yogaen også styrke den kvindelige seksualitet.
– Bækkenet er et powerhouse, og et af de steder i kroppen, der rummer allerflest nerveender. Når vi er stressede gennem længere tid, er kønsorganerne et af de første steder, som kroppen instinktivt lukker ned for. Vævet dernede er noget af det mest følsomme væv i kroppen.
Visse yogaøvelser kan være med til at styrke blodcirkulationen igennem bækkenet og skabe større sanselighed i bækkenbundsmuskulaturen. Samtidig virker yoga balancerende på hormonerne. Med øvelse kan du over tid øge sin kapacitet til at mærke mere, øge sanseligheden down under – og dermed få et bedre sexliv, forklarer Trine.
4 yogaøvelser, der forbedrer dit sexliv
Setu Bandha Sarvangasana - (lille bro) med bækkenbundstræning
Sådan gør du:
1. Læg dig på ryggen og bøj benene, så hælene kommer i nærheden af numsen.
2. Pres skuldre, hæle og baghoved let ned i måtten, og løft hofterne mod loftet på en indånding.
3. Placer albuerne, så de presser let ned i gulvet, og underarmene peger op mod loftet. Fordyb din vejrtrækning.
4. På en indånding presser du dine hæle og albuer ned i gulvet og løfter hofterne op mod loftet, så numsen letter fra underlaget.
5. På udåndingen sænker du numsen ned mod gulvet igen, mens du kniber sammen omkring anus. Gentag punkt 4 og 5 mindst 15 gange i et roligt flow.
God for:
Kan berolige nervesystemet, så du kommer i bedre kontakt med dig selv. Desuden kan den stimulere fordøjelsen og de indre organer. Også rigtig god mod lændeproblemer. Spændinger i dette område kan låse for din muskulatur omkring og kontakt til dine nedre organer. Det er vigtigt huske den daglige bækkenbundstræning, så den lille muskulatur dernede bliver stærk og smidig.
Supta Baddha Konasana - (liggende sommerfugl) med åndedrætsopmærksomhed
Sådan gør du:
1. Sæt dig med samlede fodsåler, så knæene åbner ud til siderne. Placer evt. en bolster/aflang sofapude/et sammenrullet tæppe bag dig (skal være så lang, at dit hoved kan hvile på den, når du sætter dig ned).
2. Læg dig tilbage. Er din hage højere end panden, så brug en pude under hovedet for at beskytte nakken.
3. Lad hænderne hvile på maven, og mærk hvordan kroppen synker ned i underlaget.
4. Luk øjnene, slap af i ansigtet og kæberne, og vend opmærksomheden mod dit åndedræt. Lad det være en afslappet, dyb vejrtrækning, der kommer helt ned i maven. Bliv her i op til 3-10 minutter.
God for:
Mange kvinders fordøjelsesproblemer og reproduktive problemer skyldes spændinger i maven. I denne stilling afspændes maven, og blodcirkulationen til mave- og bækkenregionen samt de indre organer øges. Desuden er det værd
at bemærke, at denne stilling anbefales til regulering af menstruationscyklussen, lindring af menstruationskramper og til at optimere æggestokkenes funktion.
Upavistha Konasana - (bredsiddende) med åndedrætsopmærksomhed
Sådan gør du:
1. Sæt dig, åbn benene og spred dem ud til siden, så vidt du kan.
2. Træk det bløde af balderne tilbage, så du kommer ned på siddeknoglerne og kan tilte bækkenet let frem og ranke ryggen. Kom evt. op på en pude for at gøre det muligt.
3. Fleks dine fødder, så tæerne peger lige op mod loftet, og sæt fingerspidserne i gulvet foran dig – og hvis du kan holde hofteskålen tiltet frem, kan du evt. lægge underarmene i gulvet.
4. Fordyb dit åndedræt, og forestil dig, at du trækker det helt ned til dine kønsorganer. Bliv i stillingen i et par minutter, så du når at falde til ro.
God for:
Kan virke stimulerende for mavens organer, strække ryggen og inder- og bagsiden af dine ben, afspænde lysken og hele underlivsområdet. Muligvis vil du også opleve, at den hjælper på menstruationssmerter.
Supta Padangusthasana - (liggende L)
Sådan gør du:
1. Læg dig på ryggen. Bøj dit venstre ben.
2. Indånd, og grib fat om baglåret på højre ben. Fleks højre fod, og arbejd på at strække benet ud, samtidig med at du bruger dine hænder til at hive benet tilbage ned i hofteskålen mod gulvet.
3. Hold stillingen ti fulde og dybe åndedrag. Gentag med modsatte side.
God for:
Kan strække den store psoasmuskel. Er den spændt, kan man risikere smerter ved samleje. Stillingen kan også afhjælpe ryg- og menstruationssmerter samt virke beroligende og give grounding.
Gratis hverdagsyoga
Vidste du, at femina har sin helt egen yogakanal med gratis yogavideoer? Klik her for at komme til ”Hverdagsyoga”-kanalen på Youtube.