Gravid
4. maj 2016(Opdateret 04.05.16)

Navlestreng om halsen: Hvor farligt er det?

At babyer bliver født med navlestreng om halsen er meget normalt – og ikke farligt. Det er meget sjældent, at det udgør en risiko for barnet, forklarer ekspert.
Af: Elisabeth Lofthus / Mammanett.no
Nyfødt navlestreng

Grafik: Olivia Zypikoff

Navlestreng om halsen

Navlestreng om halsen ikke i sig selv farligt. Ved navlestreng-omslyng har fosteret fået navlestrengen viklet en eller flere gange rundt om halsen.

Tilstanden medfører en mulighed for forstyrret blodgennemstrømning i navlestrengen, men som regel giver det ikke nogen livstruende komplikation for fosteret.

Hver femte fødes med navlestreng om halsen

20 procent af normalt fødte børn fødes med navlestreng-omslyng ifølge Store Medisinske Leksikon.

– Jeg vil understrege, at rigtig mange børn er født med navlestrengen om halsen, uden at dette har nogen som helst indvirkning på barnet eller fødslen. I de aller-allerfleste tilfælde går det helt fint, og snoren er lang nok til at følge med helt ud under fødslen, skriver gynækolog Peer Høvik på Lommelegen.no

Sjældent komplikationer

– Navlestrengen med sine tre blodårer er beskyttet af en geléagtig, ydre væg, som virker som en buffer eller stødpude. Denne vil hindre, at fosteret bliver truet, hvis navlestrengen skulle komme til at vikle sig rundt om fosterets hals. Når dette er sagt, hænder det en sjælden gang, at fosterets halsårer bliver klemt af navlestrengen. Det kan ske, hvis navlestrengen er unormalt kort eller tynd uden tilstrækkelig stødpude, siger Høvik.

Jordemor Anette Lunøe Jæger, skriver:

– Alle børn bevæger sig i livmoderen, og når de gør det, kan de også blive viklet ind i navlestrengen. Så længe barnet ligger i livmoderen, betyder det ikke noget. Under fødslen kan den i sjældne tilfælde dog ligge så stramt om barnet, eller blive så kort, at barnet må fødes ved kejsersnit. Jordemoderen og lægen kan høre på hjertelyden, om sådan en situation er ved at opstå, og så kan de sørge for, at der bliver grebet ind.

Denne artikel har tidligere været publiceret på Mammanet.no, Navlesnoromslyng

Læs mere om:

Læs også