Stil
11. maj 2011

Så er det tid til jordbær

De små røde bær er super sunde med et lavt kalorieindhold og mange vitaminer. Få gode tips til at dyrke jordbær selv, og se SØNDAGs 12 lækre opskrifter med jordbær, både til den søde tand, den friske frokost og sunde aftensmad.
Af: Lone Gjørtsvang, alive.dk
https://imgix.femina.dk/media/c4cca98a980c48e58df176fd19a5a0ba.jpg

Foto: All Over Press


De små røde bær er super sunde med et lavt kalorieindhold og mange vitaminer. Få gode tips til at dyrke jordbær selv, og se SØNDAGs 12 lækre opskrifter med jordbær, både til den søde tand, den friske frokost og sunde aftensmad.

Alive.dk. Der er rift om de danske jordbær i butikkerne, når sæsonen starter, og de er hurtigt væk igen. Men har du mulighed for det, kan du selv sætte jordbær i din have og få fuld udbytte af frugterne.


Få 12 af SØNDAGs lækre opskrifter med jordbær, både til den søde tand, den friske frokost og sunde aftensmad HER.

Sådan dyrker du jordbær

Jordbær vokser bedst i jord der holdes løs på en naturlig måde dvs. med stort regnorme-aktivitet og et godt jorddække, som forhindrer at regnen ødelægger jordstrukturen. Desuden er det vigtigt ikke at træde for meget rundt i jordbærbedet også når man plukker bærrene.

Jordbær trives bedst i halvskygge under skovlignende forhold, men den sætter mange flere bær i fuld sol.

Jordbær skal plantes med god afstand, får at undgå skimmel og råd i fugtige somre, hvis man vil udnytte pladsen mellem planterne kan man enten plante hvidløg eller jordkløver, da disse holder på en god jordstruktur og giver bedet et godt tilskud af organisk materiale. Sæt derimod aldrig kål mellem jordbær, de trives ikke sammen.

Hvis jordbær passes med tilførsel af kompost kan man have dem i 3 år med godt udbytte.

Gem på køl

Jordbær er sarte og har kort holdbarhed. Derfor skal de helst spises samme dag, som de er plukket eller købt. De bedste jordbær er dem, der spises direkte fra planten.

Skal du gemme bærrene til næste dag, har de det bedst i køleskabets grønsagsskuffe. Skyl ikke bærrene, før du sætter dem på køl, og husk at tage dem ud et par timer før servering, for lune bær smager meget bedre end kolde.

Spis dem flere gange om dagen

Den danske jordbærsæson er kort, derfor er det med at proppe sig med de lækre bær morgen, middag og aften. Prøv for eksempel jordbær til morgenmad på cornflakes eller yoghurt. Kom dem i dit barns madpakke som en lille overraskelse, spis dem i salater eller lav en dejlig smoothie.

Få styr på haven med disse fine produkter fra SØNDAGs webshop:

Beskærersaks fra Felco

-rene snit, som skåner
planten og sikrer
hurtigere healing
Fransk drivhus fra Hortensia
i støbejern og glas

- dekorativt til blomster og
levende lys, og kan også
bruges til forspiring
Flotte slidstærke havehandsker
fra Tom Joule

- havearbejdet bliver altid mere fornøjeligt med det rigtige udstyr

Læs også