Stil
25. januar 2011

Smagfulde Vindueskarme

I stedet for de manglende krydderurter fra haven, kan man her om vinteren dyrke velsmagende urter i vindueskarmen. Urterne sælges under navnet ’tasty plants’ og er dyrket uden brug af sprøjtemidler, så de sagtens kan spises. Plant urterne ud i haven til sommer, hvor de vil kvittere med ekstra meget smag i blade og blomster.
Af: Susie Helsing Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/864478543c6e4a979362c858fa931ddd.jpg

foto:

Læs også:


Trolderier i haven

Havekalender for januar

En vinterhave fuld af oplevelser

Kong frost på havebesøg

Hvidløgskaplilje

Hvidløgskaplilje (billedet), Tulbagia violacea, har blade, der ligner græs, men er en løgplante, som får smukke lilla blomster. Både blade og blomster smager skønt af hvidløg og kan bruges ligesom almindelig purløg.

Malabar-kardemomme



Malabar-kardemomme, Elettaria cardamomum, smager dejligt finthakket i f.eks. wokmad eller som krydderi i salatskålen. Når bladene berøres dufter de fantastisk.

Wasabi japonica

Wasabi japonica er planten, der altid bruges til sushi. Det er jordstænglerne, der har den kraftige, stærke smag, medens bladene er mildere og kan bruges som et velsmagende krydderi både i varm og kold mad.

Sød te-ranke

Sød te-ranke eller kejserens te, Gynostemma pentaphyllum, er en klatrende plante med en lang medicinsk fortid. I Kina har den haft navnet »udødelighedens urt« pga. sine mange gavnlige stoffer. Bladene smager utrolig sødt og er gode til te, kager og desserter.

Tip: Giv planterne masser af lys, men hold igen med vandet i vinterperioden.

Læs også