Stil
10. juni 2016

Drik dine krydderurter

Urtete er sundt, og har du krydderurter i haven eller på altanen, så ligger det lige for at lave en god kop te.
Af: Susie Helsing Nielsen
Krydderurter

Foto: Panthermedia

Skønne teer af krydderurter

De færdige blandinger af urter i urtete falder ikke altid i smag, så derfor fravælger mange desværre at drikke den slags te. Urtete både smager skønt og kan også virke lindrende ved forskellige lidelser og bidrage med gavnlige mineraler til kroppen.

Hvis du dyrker dine egne urter i haven eller i krukker på altanen, har du mulighed for at sammensætte din helt egen blanding af velsmagende urter til urtete. Brug løs af de friske blade gennem sommeren til varm te eller iste, men sørg også for at tørre en masse til brug gennem de kolde måneder, indtil urterne på ny skyder frem i foråret.

Skal dine krydderurter virke optimalt i te, så læs her hvordan du gør:

Populære te-urter

Holder du af te med citronsmag, er der flere forskellige muligheder for at tilføre denne smag. Citronverbena er den mest kraftigtsmagende af dem alle, men også både citronmelisse, citrontimian, tyrkisk dragehoved, citrongræs
og citronhestemynte er meget velsmagende.

Skal teen være sød, findes der forskellige planter, der kan tilføre masser af sødme uden sukkerets bivirkninger. Stevia er efterhånden velkendt, men også jiaogulan/sød teranke og sød aztekerurt søder usædvanligt meget.

Mynter findes i et væld af smagsvarianter, så ud over den klassiske pebermyntesmag er der alt lige fra den stærke mentolsmag til den sødmefyldte altheasmag. Her kan det betale sig at prøve sig frem til yndlingssmagen.

De kan også lave gode teer af ukrudt. Mange af de mineralrige urter som f.eks. mælkebøtte, skvalderkål, brændenælde og padderokke kan hentes ude i naturen og behøver derfor ikke tage plads i haven.

* Jiaogulan-te siges at forlænge livet for dem, der drikker den regelmæssigt.

* Blade fra havens solbærbuske giver teen en lækker solbærsmag.

Du kan også dyrke krydderurter og sågar te i vindueskarmen:

MYNTE-TE

TID: CA. 3 MIN.

1 stilk mynte
1-2 tsk sukker
Kogende vand (70 grader)

Hæld vand over mynte og sukker og lad det trække i ca. 3 minutter.

Læs også