Stil
7. oktober 2016

Tid til græskar

Det er tid til at høste græskar, og har man ikke selv dyrket dem i haven, er der heldigvis masser af muligheder for at købe nogle smukke eksemplarer.
Af: Susie Helsing Nielsen
Græskar

Græskar til gavn og til pynt

Der findes så mange forskellige velsmagende, spændende og dekorative græskar, som absolut ikke behøver enten kun at være til pynt eller til kun at spise. De fleste sorter kan nemlig bruges til begge dele, og det er jo ganske praktisk, at græskarrene ikke behøver at optage lagerplads, men blot kan ligge frit fremme og pynte indtil de skal spises. De helt små pyntegræskar er dog ikke så velsmagende, men til gengæld meget langtidsholdbare.

Pas på ridser og frost

For at et græskar skal kunne holde sig i flere måneder, skal det blive siddende på planten, indtil overfladen føles helt glat og tør. Lad mindst fem cm stilk sidde på græskarret. Er der friske ridser eller andre skrammer i overfladen, skal græskarret spises med det samme. Den mindste lille skade i overfladen får hurtigt græskarret til at rådne. Græskar tåler ikke frost, så står de og pynter udenfor, skal de tages ind, inden frosten kommer, hvis de skal bruges til mad i løbet af vinteren.

Græskar har mange anvendelsesmuligheder i maden. Her er en skøn opskrift på græskarbrød

Gem frø

Dyrker man selv flere forskellige græskar og tager frø af dem, kan der komme nye spændende krydsninger frem, når frøene vokser frem til nye planter. Men du kan også spise de sunde kerner, f.eks. som snack, i brød eller som topping på suppe. Den mest enkle måde at tørre kerner på er at fjerne alt kød, lægge dem på en bradepande og pensle dem med olie. Sæt dem i ovnen ved 125 grader i ca. en time eller til de er gyldne. Husk at vende dem ca. hvert kvarter.

Vi forbinder gerne græskar med Halloween - her kan du læse, hvorfor vi fejrer Halloween

Læs også