10 gode råd til efterårshaven
foto: Panthermedia
1) Beskær dine hindbærbuske
Hvis du dyrker sommerhindbær, skal de skud, der har båret i år, fjernes om efteråret. På den måde bliver der plads til nye skud. Det er de skud, der bærer næste års hindbær. Tynd ud i skuddene, så der er seks til otte skud pr. plante. Efterårshindbær bærer på årets skud. Det betyder, at du skal skære alle skud ned til grunden. Nye skud dukker frem til foråret.
2) Nu skal du samle frø
Havens blomster og stauder sætter masser af frø her om efteråret. Nulr frøstanden mellem fingrene, så frøene drysser ud. Næste sommer har du gratis planter. Du kan selvfølgelig samle frøene ind, så du har helt styr på, hvor de nye planter kommer, men du kan også drysse frøene ud over et område, hvor beplantningen gerne må være lidt tilfældig.
3) Læg tulipanløg
Det ser smukt ud, når løgblomsterne spiller sammen med de farver, der i øvrigt præger bedet. Tulipanløg lægges her i efteråret, inden frosten kommer. Det er en god idé at lægge tulipanløgene mellem stauder, der kan dække for løgtoppen, når den efter afblomstring skal visne.
4) Saml æbler og pærer – også dem, der ligger på jorden. De mest skadede kan gøre gavn under hæk og buske. De nyplukkede kan opbevares i trækasser i skuret hele efteråret – læg da et tæppe over, så de beskyttes mod evt. nattefrost.
4) Plant træer og buske nu.
5) Slå græsset en sidste gang.
6) Ryd op i køkkenhaven, efterhånden som grøntsagerne høstes. Planterester gør gavn i komposten, og du kan spare dig selv for meget lugearbejde til foråret, hvis du rydder op nu.
Hold varmen i efteråret med dejlige, krydrede drikke. Her finder du opskrifter på varme drikke.
7) Giv nyplantede træer en støttende pæl til hjælp i de kommende efterårsstorme.
8) Lugesæsonen er ikke forbi – det betaler sig at gøre en indsats: Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen.
9) Flyt de sarte planter ind i varmen.
10) Destruer sygdomsramte rosenblade.
Bliver du ramt af efterårs-blues? Her får du gode råd mod vinterdrepression.