Derfor hitter ægteskaber på tv
Foto: shutterstock
Danskerne er ellevilde med DR3s bud på et datingprogram - Gift ved første blik, hvor de medvirkende tager skridtet videre end en kop kaffe ved første date og i stedet gifter sig. Programmet ligger på grænsen mellem reality og dokumentar, men er mest af alt et eksperiment, hvor fire eksperter, to psykologer, en præst og en antropolog har sammensat tre par, der skal leve sammen i fire uger. Men hvordan er programmet blevet så populært i junglen af dokumentarer og realityshows?
- Vi har som seere forståelsen af, at det er et seriøst eksperiment. Eksperterne fremstår sobre, velovervejede og seriøse i deres tilgang til programmet, men samtidig er deltagerne også nogle, som mange af os kan identificere os med. De er ikke de typiske "jeg vil bare være kendt"-agtige typer, men helt almindelige, flinke danskere, der bare gerne vil finde kærligheden, siger redaktionschef på Tidens Kvinder, Helle Hartz.
Forpligtelse fra første møde
Det typiske forhold starter med en kop kaffe eller måske en drink, hvis man møder hinanden i byen. Herefter går det stille og roligt fremad, og måske hænder det, at man en dag flytter sammen. For de tre par i DR3s Gift ved første blik, er alle mellemled skåret væk.
- Når man mødes til den obligatoriske latte og en gåtur rundt om søerne, kan det være lidt for nemt at afskrive den anden, fordi man måske synes han eller hun har en grim frisure eller ikke har været som forventet. Det koster ikke noget at afskrive hinanden efter første date. Men når man starter et forhold med noget så fundamentalt som at blive gift, så går man ind i det med en helt anden indstilling, og er derfor mere villig til at arbejde for, at det skal lykkes. Som seere er vi ekstremt nysgerrige på, om det går parrene godt, og om de ender med at blive forelskede, siger Helle Hartz.
LÆS OGSÅ: Alle taler om den nye datingserie - har du set den?
Drømmen om det lykkelige ægteskab
Når man taler om programmet Gift ved første blik, er der de medvirkende og os andre - tilskuerne. Både seere og medvirkende i programmet har en interesse for, at det skal gå de medvirkende godt, og inderst inde handler det måske om, at vi gerne ser, at eventyret ender godt, og der dermed også potentielt kunne være håb for os andre.
- Jeg tror de fleste af os håber, at det ender lykkeligt. Det giver nemlig også os andre håb om, at det kan lade sig gøre at finde kærligheden, også selv om det sker på mere utraditionelle måder, siger Helle Hartz.