Kærlighed og sex
5. februar 2014

La’ os få hverdagsknaldet tilbage!

… For vi kan jo ikke tage til Venedig, hver gang vi skal have sex! Ordene er psykolog Sanne Neergaards. Hun er træt af, at vi lader de romantiske idealer sætte hverdagen til vægs. For hverdagen er jo dét, vi har mest af og derfor skal hverdagsknaldet tilbage.
Af: Malene Fich Weischer
Der skal være mere plads til hverdagsknaldet mener psykolog Sanne Neergaard

foto: All Over

Sådan får i hverdagsknaldet tilbage

På DR2 kører der i dagtimerne noget, som hedder "Danskernes akademi". Her kan man få kortere eller længere forelæsninger om alt mellem himmel og jord. Fra stamceller over rumforskning til effekten af tidlig matematikindsats. Der er også foredrag om parforhold og menneskelige relationer, og rigtig mange af dem er meget, meget spændende.

Men ét skiller sig især ud: Psykolog Sanne Neergaards foredrag med titlen "Lad os få hverdagsknaldet tilbage". Det er nemlig en regulær skideballe til os alle sammen, fordi vi ofrer hverdagen på de romantiske og tit fuldstændig urealistiske forestillingers alter.

Sex og kongehuset
"Sex er jo efterhånden blevet ophævet til et plan, som ellers kun kongehuset befinder sig på", slår Sanne Neergaard fast, da Oestrogen.dk taler med hende.
"Det er blevet noget helt urørligt - noget idealiseret, som altid skal være helt perfekt. Med tændte stearinlys, dæmpet musik og det hele. Men sådan er det jo ikke i virkeligheden. Skal man have et godt sexliv, så kræver det hårdt arbejde. Det er et slid at holde gnisten tændt - men det er jo et sjovt slid. Pointen er, at det er noget, der skal prioriteres. Ellers forsvinder det"

Læs også, hvordan hverdagsknaldet kan øge vores sexlyst

LÆS OGSÅ: Boost din seksuelle selvtillid

OM SANNE NEERGAARD

Sanne Neergaard er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 1982, med speciale i kvindepsykologi og sexualitet. Videreuddannet som gestaltterapeut hos lic.psych. Hanne Hostrup. 1991-96.

Er i dag praktiserende psykolog med terapi med voksne og par som speciale.

På "Sannes Sider" i FEMINA skrev Sanne Neergaard hver uge gennem 14 år om det dejligste og sværeste mellem mennesker: kærlighed, sex og samliv. 1993-2007.

Sanne Neergaard har udgivet bøgerne:

"Lyst-levet og oplevet af 37 gamle kvinder" - Borgen 1988

"Sanne, Sex og Samliv" - Forum 2001

"Det er aldrig for sent -
om kærlighed, sex, ulykke og lykke"
Gyldendal 2009

Det vilde sexliv ebber ud
Gennem sine efterhånden mange år som privatpraktiserende psykolog oplever Sanne igen og igen par, som kommer og har ondt i kærligheden - og ikke mindst i sexlivet. Men næsten hver gang handler det om, at de ikke husker på, at forelskelsen kun er en fase.
"Når vi er forelskede er der jo ingen problemer. Så knalder vi jo som kaniner og kan blive i sengen i dagevis. Men vi ved jo alle sammen at efter omkring seks måneder, så er forelskelsen så småt begyndt at ebbe ud og forholdet bliver til hverdag. Men det er som om, at vi ikke tør erkende det. Det er måske lidt pinligt eller lidt ømtåleligt, men fakta er jo, at sexlivet kommer på lavere og lavere blus med årene - medmindre man gør noget for at holde det i gang."

Lyst avler lyst
Problemet er så, ifølge Sanne, at vi ikke er ret mange, der gør særlig meget for at holde det i gang. Vi snakker ikke om det. Vi lader det bare glide væk mellem fingrene i stedet for at tale åbent om, at man skal huske at knalde. Også i hverdagen. Og nogle gange også selvom man ikke har lyst.
"Lyst avler jo lyst. Det kan godt være, du ikke har lyst til sex lige nu, men det kan jo komme undervejs, så se at komme i gang. Sex medfører så mange gode ting. Du bliver gladere, sundere, får en bedre udstråling - jeg tør vædde på, at hvis der kommer to kvinder op i bussen, og den ene er nykysset og nybollet og den anden ikke er, så vil jeg kunne udpege den ene fra den anden."

Forskere: Dét vil mænd ha'!

Kan du snave i to minutter?
"Vi skemalægger al vores tid og igen og igen oplever jeg, at folk slet ikke har tid nok i døgnet til alt det, de gerne vil. Vi bliver nødt til at indse, at vi må prioritere. Desværre er det tit kærlighedslivet, der forsvinder i prioriteringen, fordi man umiddelbart synes, det er vigtigere at komme i fitnesscenteret, lave mad fra bunden, ses med veninder og alle de ting, vi fylder vores hverdag med. Men sex er jo noget af det vigtigste, vi har."
"Når jeg ser nogle af de mennesker, der hver dag løber forbi nede på Strandvejen, hvor jeg bor, så får jeg nogle gange lyst til at gå ned og stoppe dem og sige "det er meget fint, du kan løbe en maraton, men kan du snave din partner i to minutter uden pause?""

Få overliggeren ned
Så hvad er så løsningen på det hele? At tale om sexlivet i timevis? At skemalægge parweekender, hvor ungerne bliver passet? Ja, hvis det er dét, der fungerer for jer. Men vigtigst er det, at både du og din partner i hverdagen er opmærksom på, at I er kærester. At I skal have sex flere gange om ugen - også uden et stort romantisk setup. Kunne give hinanden et klap i måsen eller et lille klem. Kramme og kysse. Sidde på skødet af hinanden. I skal kunne være intime sammen - om ikke andet så for jeres fysiske og psykiske sundhed.
"Vi skal have overliggeren ned, sådan at hverdagen med alt, hvad den indebærer, bliver god nok igen. Det romantiske ideal er alt for farligt, for det gør at vi hele tiden går og drømmer om det perfekte - men det perfekte findes jo ikke. Tag udgangspunkt i, hvad du har - og nyd så din hverdag. Og dit hverdagsknald!"

Du kan også se mere om Sanne Neergaard på hendes hjemmeside Sanneneergaard.dk

Denne artikel er en "genudsendelse". Den blev først vist på Oestrogen.dk i November 2012

Læs mere om:

Læs også