Femina kårer: Årets guldkvinder
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet årets guld
DE NOMINEREDE ER...
Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst har igennem hele sit snart 40 år lange forfatterskab stillet skarpt på feminisme, politik, magtstrukturer og kvinders indflydelse – eller nok nærmere mangel på samme. Og hun har hele vejen hudflettet, hvad der trængte til hudfletning, og det er ikke så lidt. Hun er en klog kone, hvis udgangspunkt er, at hun siger, hvad der passer hende. Fordi det passer. Og det passer som regel.
Læs eller genlæs interviewet med Hanne-Vibeke Holst, hvor hun fortæller om sin kræftsygdom
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager har en imponerende karriere i både national og europæisk politik, hvor hun har formået at bruge magten og indflydelsen med naturlighed og klogskab og at få mennesket Margrethe med – med integritet, personlighed, varme og humor.
Læs eller genlæs interviewet med Margrethe Vestager om at klare de hårde perioder
Renée Toft Simonsen
Renée Toft Simonsen har skrevet både børnebøger, romaner til voksne, autobiografien ”Renée – At finde hjem” om barndommen, modellivet og kærlighedslivet og senest selvhjælpsbogen ”Jeg er f*cking hot” om kvinders overgangsalder – med sig selv som udgangspunkt og som én stor anbefaling til andre kvinder om at slippe perfektionismen og holde lidt mere af sig selv – hedeture, rynker og tørre slimhinder inklusive.
Læs eller genlæs interviewet med Renée Toft Simonsen om overgangsalder og sex
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets kloge kone
Anne Black
Anne Black har i mange år været en af landets mest succesfulde kunsthåndværkere, der har formået at kombinere kreativitet og forretning. De seneste år har hendes arbejdsliv dog været præget af en opslidende retssag om kopiering af tre af hendes produkter – en kamp, hun indtil videre har vundet. Forløbet har tæret, både personligt og økonomisk. Men der var ikke andre muligheder end at gå hele vejen, siger hun, og vi beundrer hendes kamp for ophavsretten til eget design.
Gå på opdagelse i Anne Blacks univers her
Kunstsalonen
Kunstudstilling i private hjem. Kan man det, og hvad tilfører det egentlig værkerne? Mette Helena Rasmussen og Anne Aarsland besluttede sig for at prøve ideen af med konceptet Kunstsalonen, som blev lanceret i 2017 i Anne Aarslands private hjem på Frederiksberg. Tre måneder senere var de klar med endnu en udstilling i Mette Helena Rasmussens lejlighed på Amagerbro. Siden er fulgt flere saloner, og interessen fra publikum og offentligheden er stor.
InWear - 50 år med tøj
Sandsynligheden for, at du har et stykke tøj fra InWear hængende i dit klædeskab, er temmelig stor, for det danske brand kan nemlig fejre 50-års jubilæum i år. Fem årtier med klassisk, enkelt design, som har glædet danske kvinder i alle aldre, siden InWear som nogle af de første brugte Helena Christensen som kampagnemodel. InWear fejrer jubilæet med en særlig kollektion, IW50, som består af 50 nummererede styles, der stiller skarpt på lige præcis det, brandet er blevet kendt og elsket for siden 1969.
Se den flotte IW50-kollektion her
Julie Leopold Alf
Gennem de seneste seks år har 47-årige Julie Leopold Alf arbejdet på at få det internationale kunstfokus rettet mod København og Norden. Hun vil ganske enkelt have Danmark på verdenskortet som international kultur- og
kunstdestination! Helt aktuelt med den nytænkende kunstmesse Enter Art Fair, som løb af stablen i slutningen af august på Refshaleøen i København med mange besøgende – og som allerede er planlagt minimum to år frem.
Julie Leopold Alf er direktør for messen og har 17 års erfaring med blandt andet Bogmessen, Designer Forum, feminamessen og de seneste år med messen Code Art Fair i Bella Center og nu altså Enter Art Fair.
Læs meget mere om Enter Art Fair her
Rosio Sanchez
De fleste af os kender tacos og guacamole, men måske i en lidt fordansket version. Helt anderledes smager de på et af 34-årige Rosio Sanchez' tre spisesteder i København. Hun er godt på vej til at etablere sig som en af Københavns mest nytænkende og anerkendte restaurantejere med de to uformelle tacosteder Hija de Sanchez i Torvehallerne og Kødbyen og senest restauraten Sanchez på Vesterbro.
Læs mere om Restaurant Sanchez her
Rikke Frost
Den aarhusianske møbeldesigner Rikke Frost er vinder af DR’s tv-program ”Danmarks næste klassiker”, hvor hun vandt tre ud af seks møbler, og kom med flere originale ideer. 46-årige Rikke Frost, der er uddannet industriel designer fra Arkitektskolen Aarhus, vandt den samlede konkurrence for sit børnemøbel ”Bukki”, som programmets to dommere, Anne-Louise Sommer og Kasper Salto, kaldte både ”skønt” og ”spot on”.
Læs mere om Rikke Frost og hendes flotte designs her
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets kreative
Camilla Hansen
Det kom bag på de fleste, ikke mindst ejerne selv, da den nye københavnske restaurant Alouette i år fik en Michelinstjerne. Den danske tidligere model Camilla Hansen ejer restauranten sammen med sin amerikanske mand, Nick Curtin, og for dem har restauranten mere været knyttet til en fælles drøm om at leve et mindre stressfyldt liv i Danmark – ikke decideret en ambition om at gå efter stjernerne.
Restauranten ligger i et baghus på første sal i en grafittifyldt baggård på Islands Brygge i København.
Læs mere om den skønne restaurant her
Jada
”Danmarks næste superstjerne” er hun blevet kaldt – og at den første officielle single fra Emilie Molsted, bedre kendt som Jada, hedder ”Keep Cool”, er ikke tilfældigt – for cool, det er hun! Efter kun tre udgivne numre vandt hun P3’s Talentpris, Årets Håb til Steppeulven og spillede udsolgte koncerter og på Roskilde Festival. Tidligere i år udkom albummet ”I Cry a Lot” – skrevet efter at hun sidste efterår måtte sygemelde sig med stress i nogle måneder. På sommerens Roskilde Festival beviste hun dog, at hun er tilbage i topform.
Den 24-årige Selma Judith har det seneste år forundret og tryllebundet øregange med sine R’n’B- numre ”Kind of Lonely,” ”Inner Thigh” og ”Colder.” Hendes sårbare selvskrevne tekster og musik lader lytteren komme helt tæt på, og hendes harpespil klinger æterisk over de elektroniske rytmer. Hun fik især folk til at lytte, da hun og hendes band smed trøjerne på Roskilde Festival i protest mod Facebooks censurering af hendes synlige brystvorter på coveralbummet til hendes første single. Selma Judith er blød, fandenivoldsk og et stort talent og datter Lars von Trier.
Alba Adéle August
Hun er ydmyg, rastløs, rodløs, bander som en havnearbejder og har masser af holdninger. Mød, Alba August, der blev kaldt "en hvirvelvind af en skuespiller", "Man falder pladask, ikke bare for karakteren, men også for det lysende stjerneskud, der gemmer sig bag," efter rollen som Astrid Lindgren. Alba er datter af filminstruktør Bille August og skuespiller Pernilla August.
Albas mor skuespiller Pernilla August har spillet med i ”Arvingerne”
Amalie Langballe
Med bogen ”Forsvindingsnumre”, der udkom i marts, debuterede den 27-årige journalist Amalie Langballe som forfatter med en autofiktiv roman om sorg og om at have lyst til at knalde det hele væk, når orgasmen er det eneste, der giver 10 sekunders fred. ”Forsvindingsnumre” har fået ros af anmeldere og læsere, og den bliver allerede trykt i andet oplag.
Josefine Moody
Josefine Moody, kendt som Moody, har en evne til at synge om svære følelser, kærlighed til kvinder og tabuer til et beat, man har lyst til at danse til. Hendes sange er sårbare og rammer måske især dem, der har svært ved at finde plads i en bestemt kasse. Mange kender hende måske også fra den hudløst ærlige DR3-dokumentar ”Moody drikker sig ned”, som blev vist i sommer.
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets stjerneskud
Ditte & Louise
Ditte og Louise (Ditte Hansen og Louise Mieritz) fik mange af os til at grine og græde (mest af grin), da de i 2015 lavede første sæson af komedieserien Ditte og Louise. På femina er vi enige og samtidig svært begejstret over, at de to kvinder ikke er til at stoppe igen, for nu (4. oktober) kommer de med bogen ”Gode Kasser” (Gyldendal), som gør op med alle kønsstereotyperne.
Læs eller genlæs det store interview med de to sjove damer her
Marie Hald
Det begyndte med seks veninder, der alle led af "perfektionisme", som fotograf Marie Hald kalder det. Det gjorde hun nok også selv, og samtidig undrede hun sig over, hvorfor disse skønne, unge kvinder så fejl og mangler ved sig selv. Det blev til det første større fotoprojekt med kvinder som omdrejningspunkt, og siden er Marie igen og igen vendt tilbage til kvinderne.
Se Marie Halds flotte billeder her
Amalie Have
Amalie Have tager i høj grad kampen for voldtægtsoverlevere, blandt andet ved at fortælle om sin egen voldtægt og kæmpe for at give stemme til kvinder, der oplever skam over, at de blev udsat for overgreb. Vi bakker op om både Amalie, Amnesty og andres arbejde for, at vi får en samtykkelov ligesom 10 andre lande i Europa.
Læs eller genlæs artiklen om sex og samtykke her
Mynte My Højen Uthaug og Mille Ruby Bang
Kun 13-årige Mynte My Højen Uthaug og Mille Ruby Bang syntes ikke, de havde hørt nok om ligestilling, feminisme og køn i skolen, og det gjorde de så noget ved. De to lavede deres eget undervisningsmateriale til 0.-5. klasse og gik derefter i gang med at ringe rundt til skoler. 4. april i år havde de deres første undervisningsforløb i en 2.-klasse, og siden har de kørt forløb på 10 skoler.
Meta Foldager
Filmproducent Meta Foldager har sammen med filmproducer Sigrid Dyekjær stifte den nye forening #wedo, hvor hun er formand. Her bliver der både sat et nødvendigt fokus på de mange skjulte overgreb og givet stemme til dem og samtidig også taget initiativ til, at vi tager næste skridt sammen – mænd og kvinder – for at gøre op med den kultur, som ligger bag. Meta har desuden stået bag undervisningsmateriale til folkeskolens elever om seksuelle krænkelser.
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets feminista
Ida Rud
Ida Rud blev kendt af hele Danmark, da hun lavede en dokumentar til DR med titlen ”Tykke Ida”, hvor hun ærligt og sårbart fortalte om livet som tyk og ikke mindst den måde nogle desværre ofte møder hende med fordomme og nedladenhed. Siden har Ida forsat med at brede det kropspositive budskab ud i debatter, podcasts og ikke mindst på instagramprofilen @ida_kys med flere end 20.000 følgere.
Følg med på Ida Ruds instagram her
Louise Sarrah Wolffsen
Louise Sarrah Wolffsen er kvinden bag verdens første vendespil med kussebrikker, ”Pussy Memo”. Mange kvinder kan desværre ikke lide synet af deres kusse, køn, fisse, yoni. Det synes Louise er meget ærgerligt. For det kvindelige køn er smukt og unikt for hver enkelt af os. Med dette vendespil, som er både smukt og sjovt, har Louise sat fokus på en del af os, som mange kvinder kender og anerkender for lidt.
Læs eller genlæs mere om Louise Sarrah Wolffsen og Pussy Memo her
Line Baun Danielsen
Line Baun Danielsen var rasende da hun efter 20 år på skærmen blev fyret fra TV 2, fordi hun var blevet for gammel. Og det kan undre, at vi i et samfund, hvor vi lever forholdsvist længe, og politikerne gerne ser, vi arbejdere længere, er for gamle til at tegne en lønforsikring, når vi er 50+. Derfor har Line Baun Danielsen taget kampen mod aldersdiskrimination op.
Læs eller genlæs interviewet med Line Baun Danielsen om fyringen fra TV 2 her
Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard
Podcastduoen Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard ”Fries Before Guys”, hvor de hver uge tager et emne op og gør op med både tabuer og normer. Blandt de mange vigtige emner, de tager op, er også lyst: ”Vi vil gerne vise, at kvinder også kan være megaliderlige. Det var der ingen, der talte om, da vi var unge. Deres podcast har omkring fire millioner downloads, så vi er nok ikke de eneste, der er begejstrede for ”Fries Before Guys”s tabubrydende og ærlige budskaber.
Du kan lytte til ”Fries before Guys” her
Julia Sofia
Det burde på ingen måder været et tabu at elske en af eget køn. Men det kan stadig være svært for unge at ”springe ud”. Derfor er det beundringsværdigt, når unge, som den populære YouTube-stjerne 21-årige Julia Sofia deler sine tanker om seksualitet og glæden over sin kæreste med sine godt 200.000 følgere på YouTube og 300.000 på Instagram. Julia Sofia fik tidligere i år prisen som årets LGBT-person og Årets LGBT-youtuber ved Rainbow Awards og blev i den forbindelse rost for at være et forbillede for unge.
Læs eller genlæs interviewet med Julia Sofia, om hvordan hun kom i gang som Youtuber her
May el-Toukhy
Med filmen ”Dronningen” skrev instruktør May el-Toukhy dansk filmhistorie tidligere i år. Med den stærke film, med en uovertruffen Trine Dyrholm i hovedrollen, viste May el-Toukhy os, at kvinder også begår overgreb og misbruger deres magt. Instruktøren mener, at kvinders magtudøvelse over for mænd er ”et stærkt tabuiseret emne”, og hun tror, det skyldes, at vi opfatter det som i strid med det, vi ser som ”traditionelt maskulint” de fleste steder i verden.
Karen Fastrup
Tosset. Skør. Fis i kasketten. Bims. Knald i låget. Gak gak. Ikke helt vel i øverste etage. Vi har mange ord og udtryk for psykisk sygdom. Men når det er alvor, taler vi helst ikke om det. Forfatter Karen Fastrup gør. I 2015 udløste kombinationen af en skilsmisse, et nyt kærlighedsforhold der ikke kunne blive til det, Karen ønskede sig og en skrivekrise en voldsom psykose, som sendte hende ind og ud af det psykiatriske system det næste par år. Og Karen skrev i romanen ”Hungerhjerte” om sin egen sygdom og det kvalitetsmæssigt svingende møde med behandlingssystemet.
Læs eller genlæs interviewet med Karen Fastrup her
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets tabubryder
Sundra Essien
Økologiske. Fairtrade. Veganske. Sådan er alle hud- og hårplejeprodukterne, der både sælges online og i butikken Isangs på Vesterbro i København. Kvinden bag, 35-årige Sundra Essien, har altid været passioneret omkring økologi og kemi, og igennem mere end 10 år har hun udvundet urter til hår- og kropspleje. I 2012 åbnede hun butikken, som stadig trækker flere kunder til. Sundra Essien er tidligere menneskerettighedsadvokat og har en stor interesse for reel bæredygtighed, hvorfor hun samarbejder tæt med de mennesker, der dyrker råvarerne til Isangs produkter.
Læs meget mere om Sundra Essiens produkter her
Charlotte Eskildsen
Som utrættelig frontløber i modebranchen er Charlotte Eskildsen, der står i spidsen for Designers Remix, nu klar med endnu et initiativ for at gøre sin tøjproduktion mere bæredygtig. Vinterens kollektion er som den første ikke bare CO2-neutral – men CO2-positiv – takket være firmaets investering i et FN- og Gold Standard-certificeret vindmølleprojekt i Bac Lieu, Vietnam.
Læs meget mere om Designers Remix bæredygtige produkter her
Mette Dahlgaard
Hvor ofte bliver grøntsager behandlet med samme respekt som et fint stykke kød? Sådan er det hos grøntsagsrestauranten Restaurant Gemyse, der ligger i et stort drivhus midt i Tivoli. Gastronomisk chef er den nytænkende Mette Dahlgaard, og hendes glæde for grøntsager og hendes jord til bord-idealer rammer i dén grad den bæredygtige bølge, der skyller ind over os.
Læs mere om Restaurant Gemyse her
Signe Wenneberg
Hun regnes som en af Danmarks mest vedholdende og engagerede bæredygtighedseksperter og har i 25 år været frontkæmper for dyrevelfærd, vild natur og en bæredygtig verden. Hverdagsaktivisme er vejen frem, hvis vi skal redde kloden, lyder det fra Signe Wenneberg, hvis budskab gennem årene har ført til hån og latterliggørelse. Men nu er verden ved at vågne op, og vi hylder hendes utrættelige engagement.
Læs meget mere om Signe Wenneberg her
Anne-Sophie Skjødt Villumsen
Anne-Sophie Skjødt Villumsen, der står bag frisørkæden Zenz og produktserien Zenz Organic Products, kan med rette kaldes en pionér inden for grøn hårpleje. Tilbage i 1999 åbnede hun sin første salon, efter at hun på sin barsel havde fundet ud af, at hendes allergi havde det meget bedre, når hun ikke arbejdede med traditionelle frisørprodukter. Hun har siden fundet produkter, der er så allergivenlige, at også gravide og ammende kan få farvet hår. Som de første i verden er Zenz certificeret som Grøn Salon.
Læs mere om den grønne frisørkæde Zenz her
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets bæredygtige
Mathilde Trobeck
Da bloggeren Matilde Trobeck skrev et indlæg om sin egen ensomhedsfølelse på sin blog Helsematilde tilbage i 2013, blev hun overvældet over den respons, hun fik fra andre piger og unge kvinder der sad med den samme følelse, og de vidste ikke, hvor de skulle gøre af den. Det blev startskuddet til Facebook-gruppen Find en veninde #dueraldrigalene, der i dag fungerer som platform for, at de over 14.000 medlemmer (and counting!) kan skabe nye venskaber og relationer.
Læs meget mere på Mathilde Trobecks blog Helsemathilde her
Katja Iversen
Da Katja Iversen (48), direktør for Women Deliver, der arbejder globalt for at styrke piger og kvinders rettigheder og muligheder, særligt i forhold til sundhed og reproduktion, modtog prisen som Årets Dansker 2018, mindede hun i sin takketale om en vigtig detalje: ’Der er ikke ét eneste land i verden, der har fuld ligestilling’, sagde hun. Katja Iversen
er en af dem, der handler og rent faktisk arbejder for, at alle kvinder i verden kan opnå forbedrede leveforhold.
Læs meget mere om Katja Iversen og Wonem Deliver her
Sort Samvittighed
De 10 kvinder bag Sort Samvittighed skaber forestillinger i fællesskab, men i endnu højere grad formår de at skabe en fællesskabsfølelse med deres publikum, der rækker langt ud over de to timer, deres forestillinger varer.
I deres kabaret-agtige forestillinger udforsker og udstiller de alt det smukke, grinagtige, pinlige, elskelige, smertefulde og vanvittige ved det at være et menneske og ikke mindst en kvinde. Det er svært ikke at genkende sig selv og lige så svært ikke at blive mindet om mindst én side af sig selv, man enten havde glemt eller med vilje gemt langt, langt væk.
I femina der udkommer den 3. oktober kan du se, hvem der har vundet Årets fællesskaber