Barcelona
Barcelona er en by med vidunderlig atmosfære og fantastisk arkitektur. Mange steder er ligesom tysk middelalderstemning, udsat for spansk kommando! Og så kan de det med design: Stolene i min restaurant fik jeg øje på i en tapasbar.
Du finder det hele i Barcelona: Storbystemning, shopping, et fedt natteliv, vidunderlige restauranter, men også smukke, fredelige strande og en speciel ro. Når jeg virkelig trænger til at trække stikket ud, tager jeg til Barcelona i fred fra min travle hverdag. Det er bedst at komme i september og oktober, hvor de fleste turister er væk. Min drømmedag starter med en formiddag på stranden, efterfulgt af en god frokost. Så finder jeg et lille torv med en café, hvor jeg ser lidt i avisen. Det giver mig en god følelse af at høre til blandt de lokale at sidde der med min avis.
Bedste hotel
De mange hostels er både gode og billige, men book om formiddagen. De bedste er væk kl. 13. Når jeg vil ofre mere, vælger jeg Hotel OMM, Rosselló 265, der er et rigtig smart og blæret sted. De har en strålende restaurant med catalansk hverdagsmad. Og Roger Viusà er kåret som Bedste Europæiske Sommelier 2007.
Bedste restauranter
El Celler de Can Roca, Carretera Taialà 40, Girona, har to Michelinstjerner og er kendt for at tilberede alt med vakuum. Du får vidunderlig mørt og smagfuldt kød og grønsager ud af det, men menuen er ikke for sarte sjæle. Her er lammekinder med spæk og braiserede oksesener. Og så har de parfumedesserter. Den med duften 'CK no. 1' er især populær! 'Havannatrip' er en cubansk cigar, kogt i vand og fløde, rullet i chokoladeaske og serveret i et askebæger. Restaurant Cal Pep, 8 Placa de les Olles, er en autentisk catalansk tapasbar. Der er altid proppet, og ved baren kan man se kokkene arbejde lynhurtigt a la sushibar. Ingen bedre tapasbar i Barcelona. Vil du hellere spise tapas som middag, så prøv Comerc 24, C del Comerç 24 ved metro Arc de Triomf. Kokken har været elev på El Bulli, og det er moderne, spansk køkken og flot, trendy indretning. Espai Sucre, Carrer de la Princesa 53, er en cool restaurant for søde tænder. Alt er tilberedt med sukker! Hele grønsagsmenuer med sukker, og en femretters menu kun med desserter.
På Ramblaen er alt åbent til ét om natten. Man skal ikke spise her. Priserne er dobbelt op og kvaliteten ikke god. Men det er fantastisk at sidde på en bar og se de virkelig dygtige kunstnere, sangere og tryllekunstnere.
Mads Refslund
Mads Refslund, 30-årig restauratør og kok, har taget sin kompromisløse holdning til god mad med gennem adskillige anerkendte køkkener, før han i 2005 åbnede Restaurant MR i København.
MR fik hurtigt en stjerne i Guide Michelin, og Mads stiler højere.
Privat bor han på Østerbro med kæresten Anette Jokumsen, der deler hans rejseglæde.
Bedste butikker
Man skal ubetinget opleve markedet midt på Ramblaen, for der er alt, hvad hjertet begærer: fisk, grønt, kød, fjerkræ, frugt, tørrede frugter og nødder, charcuteri. Sæt masser af tid af, og regn ikke med, at nogen forstår engelsk. Vi køber håndsyede skindsandaler i Barcelona. De er i flettet skind, fede at gå i og koster 250 kr. parret i gaden, der forbinder Ramblaen med Placa de les Olles. Lamperne i min restaurant har jeg fundet hos Kaveh Abadani, C. Flassaders 32. Han er iransk lampekunstner, uddannet i Oxford, og hans ting er forrygende kreative.
Mit smørhul
Park Guell, skabt af Antoni Gaudí, der boede her selv en tid, er omgivet af hans karakteristiske buede mosaikmure. Parken ligger 20 minutter med metro fra centrum.
Bedste tip
Stå tidligt op og start dagen med en multivitamin-drik af superfrisk frugt og grønt, så du er sprængfyldt med energi, indtil tapas-tid kl. 14.