Rejser
3. april 2009

Eva Ravnbøls italienske drøm

Det uspolerede Marche i Midtitalien, hvor DR1-serien ’Min Italienske Drøm’ udspiller sig, har alt. Strandene, de små kringlede byer, delikatesserne, top-restauranterne og ikke mindst de specielle vine, der er alt andet end mainstream. Vi har besøgt Marche og fået seriens vært, Eva Ravnbøls bedste opskrifter.
Af: af Dorthe Plechinger / Foto: Locator/Anatoly Gendin, Dorthe Plechinger m.fl.
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/aef987a6f9454a0b9627358cdbc77ec5.jpg
Eva Ravnbøl, som selv bor i Rom, er vært på tv-serien 'Min italienske drøm', der foregår i byen Rosora i Marche. Hendes nyeste kogebog udkommer i april 2009.

GPS? Ikke her, selv om sådan en lille elektronisk vejviser netop ville have stor berettigelse i de små, labyrintiske landsbyer i Italien. Vi befinder os 'et eller andet sted' på vej til den vel nok mest kendte vingård Fazi Battaglia i Marche-regionen i den midtøstlige del af Italien, som ligger ud til Adriaterhavet, er omkranset af Abruzzo, Umbrien og Toscana og har udsigt til Appenninerne, bjergkæden, der løber gennem regionen som et andet skohorn. Og vi er her for at se, hvad denne region, der er forholdsvis ukendt herhjemme, har at byde på.


Det må du smage fra Marche• Oliven a la ascolana er den lokale specialitet af friterede oliven med kødfyld.
• Peccorino-osten i alle lokale afskygninger.
• Olivenolierne, som enhver vingård med respekt for sig selv sælger. Generelt er den meget skarp og frisk i smagen fra området.
• Ciauscolo-pølserne af gris, ofte så bløde, at de kan smøres på brødet.
• Kanin, der indgår i mange af retterne, er generelt umanerlig godt tillavet i det lokale køkken. Prøv f.eks. Coniglio in porchetta, helstegt kanin med vild fennikel.
• Trøflerne, der bruges flittigt i områdets restauranter.
• Fiskesuppen a la Ancona, brodettoen, som er en suppe med 13 slags fisk og skaldyr.
• Calcionien er et lille salt-sødt bagværk af sød ricottaost, citronskal samt lagret peccorini.
• Vincisgrassi, en slags lasagne med kyllingestykker i saucen og meget lidt bechamelsauce.
• Lonzetta de fico, tørrede figner med anis, mandler og hakkede valnødder pakket ind i figenblade og bundet med uldtråd.

Toscanas lillebror

Men regionen har en hel del at byde på: 180 km strand, bjergområder med små idylliske landsbyer, delikate råvarer - f.eks. oste, pølser, trøfler og olivenolie - topklasse-restauranter og ikke mindst de markante vine af lokale druer - Lacrima, Verdicchio og Rosso Conero-vinene, baseret på den saftige Montepulciano-drue. Og spørgsmålet trænger sig mere og mere på: Hvorfor har Marche fået lov at forblive en hemmelighed så længe?
»Vi har ikke de samme midler til at markedsføre os med som de andre store regioner,« lyder forklaringen igen og igen med slet skjult irritation over 'storebror' Toscana, der har haft bolden i snart mange år.

Læs om VINE OG GODE OPLEVELSER I MIDT-ITALIEN

Se opskrift på PENNE ALL'ARRABBIATA - Penne med stærk chilisauce

Se opskrift på MELANZANE MARINATE - Marinerede auberginer

Se opskrift på STINCO DI VITELLA - Toscansk kalveskank med ovnstegte kartofler

Se opskrift på PANNA COTTA med orangesauce

Tre skønne restauranter

Det lokale køkken er rustikt med meget kartoffel-baseret mad, svampe, fisk, trøfler, tomater, gris og kanin.

Den rustikke 'La Pianella' i Serra San Quirico i meget autentiske omgivelser og rustikt interiør. Prøv f.eks. deres svamperet, der består af de forskellige lokale svampe - eller deres polenta med kødsauce.
Tlf. 0039 073 11 88 00 54.

Den elegante 'Ristorante il Giardino di San Lorenzo' i Campo. Er du i området en søndag, så oplev, hvordan de italienske familier går ud og spiser frokost. Smag restaurantens fiskesuppe - eller brodetto. Men tag dig god tid, de bliver lidt sure, hvis du har for travlt! www.hotelgiardino.it

Den autentiske 'Marchese del Grillo' - prøv f.eks. retten Cappellacci al Taleggio - ravioli med den lokale og lidt stærke taleggio-ost. Du kan i øvrigt også bo på det skønne, atmosfærefyldte gamle sted i Fabriano.
www.marchesedelgrillo.com

Læs mere om:

Læs også