Island | Natur på tæt hånd
En af mine store drømme har altid været at se hvaler. Jeg har rejst flere steder, hvor der er gode muligheder, men jeg har altid været de rigtige steder på den forkerte årstid og på trods af håbet om at få øje på en hval på afveje uden for sæsonen er det aldrig lykkedes.
Nu skal det være. Jeg er kommet til det nordlige Island med en gruppe andre rejsende, og målet er at se hvaler.
Island er det perfekte sted at spotte store havpattedyr, især om sommeren, hvor de søger føde langs kysterne. Det er her, man har mulighed for at se hvaler, hvor de skal ses, nemlig i deres naturlige habitat. De kolde nordatlantiske og arktiske have, der omgiver Island, byder på gode chancer for at spotte hvaler og især i nord er mulighederne optimale.
Europas mest kraftfulde vandfald, Dettifoss.
Foto: PR & private
Af sted på havet
En sen septemberdag hopper vi på et fly i Kastrup for at blive fløjet til Islands andenstørste by, Akureyri, med et stop i Reykjavik. Indflyvningen i et lille propelfly til den lillebitte lufthavn i en dal er bjergtagende smuk med bjerge og klipper på begge sider og den korte landingsstribe omgivet af vand fra fjorden Eyjafjörður.
Det er svært ikke at føle sig lidt som Indiana Jones på vej på opdagelse i et nyt eksotisk land.
En time nord for Akureyri ligger den hyggelige gamle fiskerby Siglufjörður, som var del af det store sildeeventyr, hvor fiskere fra hele Norden i løbet af 1800- og 1900-tallet kom til byen for at fiske sild hele sommeren. Det varede indtil 1960’erne, hvor sildene forsvandt, og byen svandt ind.
Nu er der åbnet et prisvindende sildemuseum, som beskriver byens historie, og den hyggelige by blomstrer igen.
Vi tilbringer natten på et af Islands bedste hoteller, Síglo Hótel, beliggende midt i havnen med udsigt til vandet og bjergene fra værelserne. Hotellet har et udendørs boblebad, hvorfra man i vintermånederne kan være heldig at spotte nordlys. Selv om det kun er september, den spæde start på nordlyssæsonen, er vi heldige og ser det magiske nordlys danse over himlen.
Det hyggelige Sigló Hotel i Siglufjördur.
Foto: PR & private
Næste morgen kører vi til den nærliggende havneby Dalvík, som er en af de bedste destinationer for hvalsafarier i Nordisland. Vi er udstyret med forede termodragter og redningsveste, og forklædt som neonfarvede Michelin-mænd stiger vi ombord på en ribbåd, en slags fusion af gummibåd og speedbåd.
Båden kan modstå en del, hvilket også er nødvendigt, da den sejler os ud i Islandshavet, ikke langt fra Polarcirklen. Jeg kan mærke spændingen fra mine medrejsende og ikke mindst mig selv. Endelig skal jeg se hvaler!
Vi har fået at vide, at vi ikke kan være sikre på at møde dem, men vores kaptajn Freyr fortæller, at oddsene er gode, og at de dagen før har set dem i området. Allerede på vej ud af havneområdet har vi heldet med os, dog kun med et marsvin, men vi hviner alle i fryd og føler os lidt mere sikre.
Af sted over vandet i fuld fart, og den hårdføre båd flyver i fuld fart over vandet. Vi er lige ud for kysten med udsigt til gletsjere på sneklædte bjergtoppe. Vi cirkler rundt i et kvarter i det område, hvor hvalerne blev spottet i går, og utålmodigheden banker på. Men lige pludselig ser vores guide i det fjerne blåsten fra et åndehul på en hval.
Op og ned – og så farvel
Det er her, ribbåden kommer til sin ret og er at foretrække over en af de ellers mere klassiske større både, som sejler en del langsommere. På ganske kort tid er vi ved det, der viser sig at være en gruppe pukkelhvaler. Hvilket syn! Fem eller seks hanhvaler, der er omkring 15 meter lange og samme størrelse som vores båd. Kaptajnen fortæller, at hvaler trækker mod vandoverfladen fem-syv gange i træk, hvor man kan se puklen og rygfinnen, og det er her, hvor den op til tre meter høje – og meget højlydte – vandsøjle kommer ud af åndehullerne. Herefter kan man se halefinnen over vandet, lige inden den dykker dybt ned – næsten, som om den vinker farvel til os. Halernes underside er alle forskellige og fungerer som en slags fingeraftryk for hvaler, og vores kaptajn kan tit genkende den samme hval fra tidligere ture alene på halen. Det dybe dyk tager 5-10 minutter, og så dukker de op et sted i området, og så er det igen om at være hurtig med at spotte blåsten.
Bagsiden af halefinnen fungerer som en pukkelhvals fingeraftryk: Ikke to er ens.
Foto: PR & private
I horisonten ser vi dem igen og når lige at fange glimtet af en stor hanhval, der hopper op af vandet og smider sig på ryggen. Synet af en 15 meter lang, 35 ton tung hval i et legende kraftspring er uforglemmeligt. Hvorfor hvaler kraftspringer, vides ikke helt, men der er teorier om, at det er en leg eller en måde til at skille sig af med parasitterne langhalse, der samler sig omkring deres hoved. Det er en fryd at være vidne til noget, der virker som en leg, mellem så store dyr.
Tårerne presser sig på
Vi sejler endnu længere ud for at se, om vi kan spotte andre grupper af hvaler, der uforstyrrede svømmer rundt i det iskolde hav. Med fuld fart hen over store bølger er det som at køre i rutsjebane, og kinderne blusser af den kolde friske havluft. Selv om det er september og stadig sensommer, kan temperaturen godt være tæt på frysepunktet så tæt ved den arktiske cirkel.
Længere ude spotter vi endnu en gruppe pukkelhvaler – 11-12 hvaler, der rundt om båden på skift dykker op og ned, så der hele tiden er noget at opleve. Tre hvaler svømmer elegant og synkront forbi båden på række så adrætte som delfiner, og som er det en optræden kun sat i værk for os.
Det er umuligt for mig at holde masken, da jeg ser de store majestætiske dyr svømme rundt om båden. Jeg smiler, mens tårerne presser sig på over naturens vidunder. Det har en helt særlig spirituel effekt at være vidne til store naturoplevelser. Følelsen at være så tæt på og næsten i ét med naturen.
Efter et par timer på vandet med masser af gode hvalobservationer sætter vi modstræbende kursen mod land igen. Jeg kunne have tilbragt timer med blot at være en tilskuer på havet. Men på trods af termodragternes isolering er fingrene næsten følelsesløse, og kinderne summer.
I kystbyen Húsavik et par timers kørsel fra Dalvík kan man besøge et hvalmuseum, som er ideelt som opfølgning på en hvalsafari. Her kan man finde viden om hvaler, Islands egen hvalhistorie og komme tæt på skeletter fra de store dyr.
Udsigten over sneklædte bjergtoppe og et par legesyge pukkelhvaler.
Foto: PR & private
Restauranter
Lam og fisk er blandt det bedste at bestille i Island. Lam går ude en stor del af året, og fisk er friskfanget. Islandske specialiteter inkluderer røget lam eller ørred på røget rugbrød, gerne serveret med blåbærmarmelade.
Vogafjós Restaurant
Denne restaurant ligger i en kostald – eller rettere i et lokale ved siden af en kostald, hvor der er vinduer ind til malkekøerne. Så begrebet ‘farm to table’ kunne ikke være mere præcist. De laver deres egen glimrende mozzarella, og der er naturligvis is til dessert. Der er også udsigt til Mývatn-søen, hvor solen smukt går ned. vogafjosfarmresort.is
Salka Restaurant
I havnen i Húsavik ligger denne hyggelige restaurant, hvor højdepunkterne inkluderer skaldyrssuppe og stegt lam, og hvis man er modig, kan man vælge den lokale specialitet, røget søpapegøje. salkarestaurant.is
KK Restaurant
I Sauðárkrókur ligger familierestauranten KK, hvor der er fokus på retter lavet på lokale råvarer som lam og ørred i forskellige variationer, og der er også mulighed for at smage islandsk hestekød, som er overraskende mørt og smagfuldt. kkrestaurant.is
Fra september til marts er der gode chancer for at se nordlys.
Foto: PR & private
Islandsk spa og wellness
Islændinge elsker deres udendørs pools, både almindelige og geotermiske, og bruger dem flittigt året rundt sammen med familie og venner. De fungerer ideelt til en pause fra en dag med masser af udendørs aktiviteter.
Mývatn Nature Baths
Geotermisk vand pumpes op direkte fra undergrunden, som har en temperatur på 130 grader, inden det køles ned til det omkring 38 grader varme vand. Det er et besøg værd at ligge i det varme vand, der kommer direkte fra grundvandet, og lade vandets gode mineraler arbejde sig ind i huden, mens du nyder solnedgang over søen Mývatn. Og så serverer de drinks i poolen. Afslut oplevelsen med et naturligt dampbad, hvor dampen kommer direkte fra et geotermisk område. myvatnnaturebaths.is
BjórBödin Spa
Spaoplevelser kommer efterhånden i mange variationer, og i Island tager man bad i øl. Eller det vil sige, at den gær, man bruger til ølbrygning, har en gavnlig effekt på huden, og det er den, der bruges til spabadet. Her kan man ligge i et stort træbadekar og lade øllet arbejde. Der er selvfølgelig et selvbetjent fadølsanker ved siden af badekarret, så man rigtigt kan slappe af. Det bedste er, hvis man ikke vasker gæren af, men lader det sidde i nogle timer for at få den optimale effekt. Spaet ligger få minutter fra Dalvík, hvor man kan tage på hvalsafari og er den perfekte måde at få varmen på og lade den store oplevelse synke helt ind. bjorbodin.com
Bjórbödin Spa byder på varme og fugtgivende bade i ølgær i træbadekar - og med et praktisk fadølsanker lige ved hånden.
Foto: PR & private
Infinity Blue
Ved klippekanten til Skagafjörður i den lille by Hofsós byder Infinity Blue på den vilde pooloplevelse. Her kan man svømme rundt i en infinitypool med udsigt til fjorden og imponerende bjerge. Og man kan endda være så heldig, som vi var, at man kan spotte en hval, der plasker rundt i fjorden. Ellers tilbydes midnatssessioner med floating, en vandterapiform, der fokuserer på afslapning og mindfulness, hvor man om vinteren kan se nordlys og om sommeren se midnatssolen danse. infinityblue.is
IN var inviteret til Island af Icelandair.