Rejser
4. december 2009

Londons bedste oste

I La Fromagerie bombarderes sanserne af delikatesser fra hele Europa, og ostene fås ikke bedre andre steder i London.
Af: af Henrik Kerrn-Jespersen, Foto: Jacob Termansen
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/5d7832037fe0493fb93e52149782b881.jpg

I La Fromagerie bombarderes sanserne af delikatesser fra hele Europa, og ostene fås ikke bedre andre steder i London. Mød Patricia Michelson, der skabte butikken og lod hele livet handle om ost efter en skitur i de franske alper.

Find storbykortet frem! Der skal nemlig et mindre detektivarbejde til at finde La Fromagerie. End ikke Londons taxachauffører virker sikre, når man spørger om vej til butikken i kvarteret Marylebone. Men der er også dem, der er fuldkommen bevidste om butikkens adresse og ved, at La Fromagerie er et af den slags steder, man selvfølgelig bør kende i London.

Ost i fantastiske mængder
Udefra er man da heller ikke i tvivl. Det er december, og byens gader funkler. Kun en enkelt granguirlande over indgangen i Moxon Street får lov at tage opmærksomheden fra butikkens hovedperson: ost! Ost i fantastiske mængder - fra England, Wales, Irland... you name it. Der findes formentlig ikke den type ost i Europa, som ikke kan fås i La Fromagerie. Og dog, men det vender vi tilbage til.

Et fænomen i britisk gastronomi
I butikkens vindue er ostene stablet i stakke omkring figuren af en lille hvid alpeko, som er butikkens maskot. Midt mellem de bugnende borde med kager og konfekt fra Italien, Frankrig og Spanien, reoler med vine og kurve med nybagt brød, finder man Patricia Michelson. På sådan en travl forjulsdag drukner hun næsten blandt butikkens kunder. Men der er stor respekt om den lille kvinde, der på få år har gjort butikken til et fænomen i øjeblikkets britiske gastronomi.

Specialdesignet osterum
I dag ved farmeren i Cornwall såvel som den lille mejeri-ejer i Yorkshire, at hos Patricia Michelson passes og plejes deres oste som brillanter i en juvelerforretning, og hun har da også selv designet butikkens tempererede osterum, der i bogstavelig forstand er osteelskerens modstykke til cigarelskerens humidor.

Oste fra hele Europa
Hvis man ikke bryder sig om lugten, bør man holde sig væk, for her lagres oste fra hele Europa side om side med sjældne korsikanske gedeoste og den cremede Vacherin du Mont d'Or, der kun fås i ugerne op til jul. Men som dansker er det selvfølgelig mest de britiske typer, der vækker interesse. Det vrimler med besynderlige navne som f. eks. Gorwydd Caerphilly fra Wales, Cornish Yarg fra Cornwall, Hurdlebrook fra Somerset, Gubbeen fra Cork i Irland og den fantastiske Stinking Bishop fra Gloucester, der som navnet antyder ikke er helt nem at være i stue med.

Læs mere om La Fromagerie og prøv nogle af deres opskrifter her.

Læs mere om:

Læs også