Rejser
15. juni 2017

Magiske Island - Landet af ild og is

Allerede i flyet sidder jeg limet til vinduet. Vi er fløjet tre timer nordpå til gletsjere, varme kilder, vandfald og vulkaner. Og ja, Islands natur er ubeskrivelig smuk og rå, men jeg lærer hurtigt, at den smukke ø i det nordlige Atlanterhav har meget mere at byde på.
Af: Katharina Kjøge, redigeret af redaktionen
Geyser i Island

Foto: Katharina Kjøge og Alamy

Det er min første tur til Island – og jeg er ellevild. Og jeg er ikke alene. Island var sidste år vært for næsten to millioner turister, hvilket svarer til mere end fem gange landets befolkning, men det har ikke gjort det naturskønne land mindre magisk. Islændingenes imødekommenhed er lige så fantastisk som deres flid, og de har på få år knoklet sig op fra økonomisk ruin til at være et land i blomstrende vækst.
Fra Keflavík lufthavn er der 45 minutters køretur til hovedstaden Reykjavik, men vi tager en lille omvej sydpå langs Reykjanes-halvøen, som er kendt for sin geotermiske – underjordiske – aktivitet. Island ligger på den atlantiske højderyg, på et såkaldt vulkansk hotspot – i sprækken mellem den eurasiske og nordamerikanske kontinentalplade. Vores første stop er da også Broen mellem kontinenter i Sandvík, som trods sit storslåede navn i virkeligheden er en lille gangbro, der spænder over en kløft og markerer skillelinjen. Man kan stå med et ben på hvert kontinent – i hvert fald geologisk set – og nyde udsigten over sorte lavamarker, så langt øjet rækker ud til havet. Læs om Charlotte Bøving, der mødte kærligheden på Island.

Hekse og kogende undergrund i Island

Vi fortsætter i minibussen, som 10 minutter senere drejer ind ad en sidevej mod ”Gunnuhver”. Lugten af svovl bliver intens, som vi nærmer os spaltevulkanen. Der er anlagt stier gennem det aktive energifelt, og dem gør man klogt i at holde sig på, hvis ikke man pludselig vil stå med fødderne i skoldende vand. – Det er altså ikke for sjov, advarer vores guide Karen. Dybere nede i undergrunden nærmer temperaturen sig 300 grader, og området er i konstant forandring. Kogende syreholdigt vand skyder op fra sprækker og store huller i jordskorpen og danner fantastiske dampskyer, mens lavastenene på jorden bliver lerede og farverige. Det buldrer og brager, som om jorden vil åbne sig og sluge mig hel. Tryg bag rækværket læser jeg om legenden Gunna, som har lagt navn til området. Hendes onde spøgelse blev fanget i et af de dampende huller af en lokal præst for 400 år siden. Og historien passer egentlig godt til den mystiske stemning. Reykjavik er så lille, at den minder mere om en landsby end en hovedstad. Ingen skyskrabere, sjældent trafikkaos og de venlige ansigter på gaden bliver hurtigt velkendte, da man kan gå eller cykle rundt til det meste. Men byen byder på gastronomi, kultur og shopping, der er en storby værdig. Butikkerne langs hovedstrøget Laugavegur har en finurlig blanding af internationale modebrands og lokalt design. Den islandske uld er kendt verden over, og vil man købe en lopapeysa, som den islandske sweater hedder, kan man med fordel lægge vejen forbi The Handknitting Association of Iceland. Forretningen ligner noget fra 1970’erne og har foruden sweatre i smukke mønstre og farver garn fra gulv til loft, hvis du er til en hjemmestrikket version. Find butikken på byens andet store strøg Skólavörðustígur i nr. 19, handknit.is.

Saltet rensdyr og skaldyrssuppe

Islænderne har, som resten af Skandinaverne, sans for kvalitet, god stil – og mad. Her er lækre kaffebarer og internationalt anerkendte restauranter. Ved den gamle havn i et af de havgrønne bådehuse fra 1930’erne ligger den familiejede restaurant Höfnin – Havnen på dansk. Vores bord har udsigt over havnen, havet og det smukke Esja bjerg på den anden side af bugten. På Höfnin er der fokus på det traditionelle islandske køkken, og jeg kan på det kraftigste anbefale både skaldyrssuppen og stedets ret med saltet hreindýrafille (rensdyr!) serveret med æggecreme. På den lille gåtur tilbage til vores hotel undrer jeg mig over, hvor meget liv, der er på alle caféer og barer. Det er trods alt onsdag og snevejr, (besøget var i marts), men det afskrækker åbenbart ikke islændingene. – Velkomið, siger receptionisten og rækker os hver et stort, blødt håndklæde. Mange har hørt om Den Blå Lagune, men vi har fundet vej til en af de mere hemmelige, Laugarvatn Fontana. Det første, jeg bemærker, er, at vi er her næsten alene – eller det allerførste, jeg bemærker, er den sensationelle panoramaudsigt over søen og bjergene i baggrunden. Men her er ingen turister i alenlange køer.

Naturens eget badekar

Vandet i de tre udendørs pools kommer fra underjordiske varmekilder og er rigt på mineraler. Det varierer mellem 36 og 40 grader og virker afslappende og helende på huden. Skal det være endnu varmere, kan man gå i én af saunaerne, hvor naturlig damp siver op gennem trægulvet, mens vandet skvulper langt nede i jorden. Det er helt meditativt, men også grotesk varmt. Fra en yderlighed til en anden: Helt begejstret indvilliger jeg i, at vi selvfølgelig skal prøve alle pools, indtil det går op for mig, at den iskolde, enorme Laugarvatn sø er med i puljen. Det er en del af den islandske oplevelse, og det skulle jo være så sundt. Men kønt var det ikke, da jeg hvinende brød vandoverfladen i et splitsekund. De gode nyheder var, at jeg lynhurtigt kunne komme tilbage i den varme pool. Frokosten var rugbrød, der efter gammel tradition bages i de kogende kilder. En gryde dej sænkes simpelthen ned i jorden og 24 timer efter kan man hejse det lækreste, dampbagte brød op og servere det med røget ørred, der naturligvis er fanget i området. Himmelsk!

Miniguide til Island:

Vejt og nordlys: Lad ikke navnet afskrække dig, for Island er slet ikke så koldt som det lyder. Takket være Golfstrømmen har Island et overraskende mildt klima. Juni-august er højsæson med lange dage og en gennemsnitstemperatur omkring 12-13 grader, mens vinteren holder sig omkring frysepunktet. Du har mulighed for at se nordlys eller aurora borealis danse hen over himlen i Island. Den officielle sæson er fra oktober til marts. Vejen hertil: Icelandair har daglige afgange fra København til Keflavík lufthavn, icelandair.dk. – og man kan komme afsted fra ca. 700 kr. pr. vej. Icelandair tilbyder desuden en gratis, lang mellemlanding i Island på vej til/fra Nordamerika. Bo godt: Jeg boede på boutique-hotellet Canopy by Hilton midt i Reykjavik. Trendy, gennemført 
og virkelig hyggeligt. Indrettet med lokal kunst på væggene, 
en pladespiller i receptionen, 
pejs i stuen og verdens måske bedste morgenmadsbuffet, 
canopy3.hilton.com. Spis godt: Höfnin, Geirsgata 7, hofnin.is.

Læs mere om:

Læs også