Tag på eventyr i Fjordlandet
Længe før Roskilde blev synonym med mudrede gummistøvler og rockbands, var den sjællandske by en af de vigtigste i Danmark. Der har levet mennesker i Skjoldungernes Land siden tidernes morgen, og de har sat spor i de enorme løvskove. Her er gjort fund af vikingelanghuse, og selvom du ikke har dit arkæologiske held med dig, er de fredede stendiger og ældgamle, krogede træer besøget værd. – Det er en ret vild oplevelse at gå rundt i nogle af de første danskeres fodspor. Der er også et meget rigt fugleliv i nationalparken og god mulighed for at se havørne over fjorden, siger Sofie Clauson-Kaas, naturvejleder i nationalpark Skjoldungernes Land.
Et mekka for gourmander
Området består af Roskilde, Lejre, Holbæk og Frederikssund og er et mekka for gourmander af en enhver rang. Her høster Søren Wiuff asparges til Noma fra den samme jord, som de allerførste danskere dyrkede tilbage i stenalderen, og du kan være med til at videreudvikle de grøntsager, Christian Puglisi serverer på Relæ.
Ved Gundsømagle Sø i Jyllinge tæt ved Roskilde findes en 300 meter lang gangbro midt i sumpområdet. Her kan du opleve stedets dyreliv helt tæt på, og især frøer og fugle er der mange af i det svampede område ned til søen.
Roskilde Fjord er i dag en del af nationalparken Skjoldungernes Land, som blev indviet i 2015 og strækker sig mellem Roskilde og Lejre. Hvis du er frisk på at snøre vandrestøvlerne og fylde rygsækken med proviant, kan den 40 kilometer lange Skjoldungesti tage dig med på en tur tilbage i tiden.
Gården med de gode idéer
I hele Fjordlandet er lokale fødevareproducenter drysset ud over markerne med rund hånd, og fælles for dem er lokalt dyrkede, primært økologiske råvarer. I Lejre driver Christian Puglisi, manden bag blandt andet Michelin-restauranten Relæ og det populære bageri Mirabelle, gården Farm of Ideas. Her dyrker han og hans ansatte deres egne grøntsager og laver ost til restauranterne af mælk fra gårdens køer, som er ved at blive omlagt fra økologiske til biodynamiske. Hvert år i august bliver endagsfestivalen Seed Exchange afholdt på gården. Omdrejningspunktet er at plante uddøende grøntsagssorter, men der er også rig mulighed for at få en rundvisning, hilse på køerne og grisene og nyde mad lavet af de friskhøstede grøntsager fra gården. Hold øje med farmofideas.dk for opdateringer om Seed Exchange Festival 2019.
På Christian Puglisis gård Farm of Ideas i Lejre afholdes hvert år festivalen Seed Exchange, hvis mål er at holde liv i gamle grøntsagssorter, som bruges så sjældent i dag, at de er ved at uddø. Til festivalen kan du desuden kigge nærmere på de grøntsager og dyr, der bliver serveret på Puglisis populære restauranter.
Sommer på frost
Selvom yoga og øl måske ikke umiddelbart lyder som to ting, der burde gå godt sammen, er ølyoga ikke desto mindre et af de mange andre arrangementer, du kan finde i bryggeriet Herslev Bryghus’ eventkalender. Du kan også komme til fællesspisning om onsdagen, brunch i weekenden eller ølsmagning sammen med en af Herslevs bryggere. Fra 1. maj 2019 slår endnu en lokal producent, Mikkel Friis-Holm, sin produktion ned ved siden af Herslev Bryghus. Han er intet mindre end manden bag noget af verdens bedste chokolade, hvis man skal tro resultaterne fra VM i chokolade, som han de seneste seks år har hevet guldmedaljer med hjem fra. Mikkel Friis-Holm har planer om at lade sit nye hovedkvarter være lige så meget oplevelsescenter som chokoladefabrik, så besøgende kan blive en del af produktionen af verdens bedste chokolade.
Sejl ud i Fjordlandet
– Når du har været på besøg i Herslev, kan du leje en kajak hos kajakmanden.dk og sejle videre ud i Fjordlandet. Det er en virkelig god måde at nyde naturen på, siger Tina Unger. Hvis du er habil roer, kan du sejle op ad Roskilde Fjord til Jægerspris, hvor det populære ismejeri Hansens Is har hjemme. Fra den gamle, hvidkalkede mejeribygning kører en lastbil hver morgen til de nærliggende gårde Svanholm Gods og Stensbølgaard for at hente frisk mælk, som bliver forvandlet til cremet is i det gamle mejeri.
Tilbage til vikingetiden
På Roskilde Havn ligger det kendte vikingeskibsmuseum, hvor du kan opleve fem orginale vikingeskibe.
Haven agerer også grænse mellem byen og nationalparken Skjoldungernes Land, som er oplagt til en vandretur eller en bid mad i Sct. Hans Have.
Ved Gammel Lejre findes resterne af en af Nordens største skibssætninger fra vikingetiden. Store sten er placeret, så de former et skib, og man mener, at det skal symbolisere den båd, der fragtede de døde til dødsriget. Skibssætningen i Lejre har været omkring 80 meter lang og blev brugt til gravplads i vikingetiden.
5 skønne seværdigheder
Hamam i Holbæk
Hos Sidesporet i Holbæk kan du nyde en dag i deres tyrkiske bad. Badene ligger under åben himmel med udsigt over Holbæk Fjord, og du kan også få massage og andre behandlinger på stedet.
Orø På den charmerende ø Orø kan du besøge Orøstrand Dyrepark, som de børn og unge, der bor på det tilknyttede skole- og behandlingshjem, hjælper med at passe. Orø er også fyldt med hyggelige caféer, smuk natur og kendissommerhuse, blandt andet Nikolaj Coster Waldaus. Til vands og til lands Der er rig mulighed for at leje både mountainbikecykler og kajakker i Fjordlandet, og begge dele er en god måde at se området på. Hos hedeland-mtb-tours.dk kan du leje cykler, og hos kajakmanden.dk kan du leje kajakker i alt fra et par timer til en uge. Ejby Ådal Ejby Ådal er en overset naturperle, som ligger ud til Isefjorden. Om sommeren kan du bade på stranden, og om efteråret er det et godt sted at samle svampe. Gårdbutikker Birthesminde, Stensbølgård og Herslev Grønvirke er bare et par stykker af de mange økologiske gårdbutikker, du kan finde over hele Fjordlandet. Hvis du er på endagstur, kan du købe grøntsager og friske æg med hjem, men butikkerne er også fyldt med delikatesser, som sagtens kan holde sig på en længere tur.