Tag på østerssafari ved Limfjorden
Foto: PR
Her skal du spise
Danish Oyster Bar
På havnen i Glyngøre serverer Svend Søe Bonde de lækreste østers fra Danish Oyster Bar akkompagneret med enten stout hjemmebrygget på østers eller et glas champagne. En særlig umami-synergi gør kombinationen af champagne og østers til en særdeles appetitlig affære.
Prøv enten rå limfjordsøsters med citron eller forkæl dig selv med signaturretterne, der inkluderer østers med enten vesterhavsost og blåbær, stenbiderrogn og creme fraiche eller gin og tonic. Baren er indrettet med kunst udført i østersskaller af Bjørn Nørgaard. Svend sælger desuden friske østers og andet fra havet fra den tilstødende butik og webshop til både private og landets bedste restauranter.
Limfjordens Hus
Her kan du med udsigt over Limfjorden nyde et pragtmåltid, som selvfølgelig består af friskfanget fisk og skaldyr, men også grøntsager og vildt. Forpagteren af restauranten er tidligere kok fra michelinrestauranten Formel B, Rasmus Overgaard Kardyb, så der er høje ambitioner for restauranten i Glyngøre Havn, hvor retter som østers med asier, blæksprutte med ponzu og kulmule med kantarel-bearnaise er på menuen.
N.V. Tasting
På Nørre Vosborg er gourmetrestauranten N.V. Tasting åbnet i efteråret, og her bydes på tastingmenuer med enten fem, ni eller 16 retter. Gastronomen Mads Cortsen eksperimenterer i samarbejde med kokken Malthe Dreyer Nielsen med lokale råvarer omkring herregården, hvor N.V. Tasting har adresse. Resultatet er en delikat og visuelt stimulerende menu, hvor du med det højeste serviceniveau kommer omkring både heden, fjorden og skoven med både østers, hummer, karljohansvampe, svinebryst og vesterhavsost i rolige herregårdsomgivelser.
Det skal du lave
Østerssafari
I Limfjorden kan man både finde danske limfjordsøsters og den invasive stillehavsøsters. Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors arrangerer østerssafari, hvor du iført waders og udstyret med et net og en vandkikkert går ud i Limfjordens kølige vand for at finde østers på havbunden. Og der er masser af dem. Det er umuligt ikke at blive helt opslugt af omgivelserne, havets ro og jagten på smukke skaller på havbunden. Når et tilpas antal østers er fundet, indtages de friske med et glas hvidvin på stranden. Østers har aldrig før smagt så godt.
Strandingsmuseum St. George
På den jyske vestkyst i fiskerbyen Thorsminde ligger et museum dedikeret til nogle af de skibsforlis, der er sket gennem de sidste flere århundreder i Vesterhavets brutale bølger. Der er især fokus på to engelske linjeskib, der forliste i 1811, hvor 1400 mennesker omkom. Ved en bjærgning er en stor del af skibenes inventar fundet.
Venø
Det er godt nok ikke Danmarks mindste ø med lige knap 200 indbyggere. Den kan til gengæld prale af Danmarks mindste overfart med en tur på blot to minutter. På øen ligger Venø Seafood, som er grundlagt i 2016 af den blot 23-årige Kristian Borbjerggaard. Han er tredje generation af en fiskerfamilie og har haft svært ved at forstå, hvorfor der importeres østers fra Frankrig, når danskerne har de bedste østers i Limfjorden. Derfor er han begyndt at sælge østers både til private via onlinesalg, men også i stor stil til restauranter. Det er ikke blot østers, han har kastet sig over, men også hummere, krabber og muslinger.
Naturen
Området omkring Limfjorden og Vestkysten kan noget helt særligt, farverne omkring den vindblæste vesterhavskyst, fjordens charmerende øer og frodige kyststrækninger, den skovklædte hede og Mors’ dramatiske natur og geologi gør området unikt og byder på masser af muligheder for gåture, udforskning og en gennemgang af Danmarks geologiske historie.
Her skal du bo
Nørre Vosborg
Mellem Vesterhavet og Limfjorden ligger herregården Nørre Vosborg, som i dag er hotel, restaurant og kulturelt samlingssted. Herregården har rødder helt tilbage til 1500-tallet og har i mange år været et kulturelt samlingspunkt for både lokale og tilrejsende som f.eks. H.C. Andersen, der tilbragte sommeren på herregården. De velbevarede bygninger ligger idyllisk ved Storåen og huser i dag rummelige værelser indrettet med dansk design.
Tambohus Kro og Badehotel
I et af Limfjordens hyggeligste hjørner har ægteparret Kristina og Karsten Pedersen omdannet den gamle kro fra 1842 til et af fjordens bedste badehoteller. Om sommeren liver hotellet op med badegæster, mens stedet resten af året tilbyder østerssafari og udforskning af den nærliggende Nationalpark Thy og Jegindø. De fleste værelser har udsigt til fjorden og er indrettet i sand badehotelstil, som de vandt Small Danish Hotels-prisen for Bedste Værelsesoplevelse for i 2020. Det kan varmt anbefales at indtage det overdådige skaldyrsfad i restauranten (skal bestilles på forhånd), for det består af alt godt fra Limfjorden med hummere, rejer, muslinger og østers.
Sallingsund Færgekro
På Limfjordens største ø, Mors, ligger den historiske Sallingsund Færgekro omgivet af det naturskønne område Legind Bjerge. Her er gode vandrestier på de skovbevoksede bakkedrag og gravhøje, hvorfra der er garanteret smuk udsigt. De fleste værelser har kig til fjorden og Sallingsundbroen, der forbinder Mors og fastlandet. Kroens frokostanretning med en skøn sammensætning af fjordens råvarer skal nydes i pejsestuen, hvor den knitrende ild sætter stemningen.
Fakta om turen
Det bedste er selv at køre til Limfjorden for at have friheden til at udforske området i egen bil. Alternativt kører DSB til regionen, og DAT flyver til Karup, hvorfra du kan leje bil. Østerssafari foregår i årets kolde måneder.
For mere information: Ferievedlimfjorden.dk, visitnordvestkysten.dk, skaldyrshovedstad.dk. IN var inviteret af Destination Limfjorden, der betalte for transport, hotel, måltider og aktiviteter.