11 ting, du kan lave i efterårsferien 2018
foto: Panthermedia, Kulturnatten, Moesgaard Museum
Gyldne, røde og brunlige blade er så småt begyndt at falde af træerne, og de første halstørklæder er fundet frem fra gemmerne. Vi er trådt ind i den smukkeste sæson i Danmark, efteråret, og mange af os skal finde på noget at lave i efterårsferien. Hvad end du holder ferie alene, sammen med familie eller med venner, sker der en masse i hele landet. Vi har samlet 11 tips til, hvad du kan lave i efterårsferien.
Halloween i Tivoli og Tivoli Friheden
Tivoli København: Fra den 12. oktober til den 4. november, er der halloween i Tivoli i København. Det betyder masser af græskar og ‘hyggelig uhygge’ for både børn og voksne. Tivoli i København er kendt for sine smukke udsmykninger, så selv hvis du ikke er rutsjebanetypen, er en dag i Tivoli noget helt specielt. Se hele programmet over uhyggelige aktiviteter i efterårsferien på deres hjemmeside her (link fjernet).
Tivoli Friheden: I Aarhus kan du også opleve halloweenudsmykning i Tivoli Friheden, som har lavet et program med masser af aktiviteter for børnefamilier. Halloweenprogrammet varer fra den 13. til den 21. oktober. Indtil den 18. kan I også opleve en pop-up-udstilling om hekse og troldkarle, der er et samarbejde mellem Tivoli Friheden og Kvindemuseet i Aarhus. Holder du efterårsferie i Aarhus, kan du købe et turbånd og komme gratis igen resten af ferien. Køb din billet online og spar 45 kr. Læs mere om Tivoli Frihedens arrangementer i efterårsferien på deres hjemmeside her.
Mærk historiens vingesus
Syd for Aarhus ligger Moesgaard Museum, et på én gang moderne og historisk museum, hvor du kan lære alt om mennesket gennem tiden. I øjeblikket kan du opleve en fortælling om mongolske nomader, erobringer og et kejserdømme i særudstillingen På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader. Gå ikke glip af udstillingen Fri Os Fra Det Onde om middelalderen, den nyeste del af den permanente udstilling. Udover alle de udstillinger og arrangementer, du kan opleve indenfor, er det ydre Moesgaard også et besøg værd. Bygningens arkitektur er nemlig helt speciel, og fra toppen af det græsbelagte skråtag kan du nyde udsigten over Aarhus Bugt.
Fra søndag den 14. oktober og resten af efterårsferien kl. 12.00-15.00 kan du male mel og bage brød over åben ild på Skovmøllen, som ligger et stenkast fra Moesgaard Museum. Husk kontanter. Skovmøllen holder lukket onsdag den 17. oktober.
Lørdag den 13. oktober åbner museets nye buejagtbane, hvor hele familien kan prøve at skyde med bue og pil. Fra kl. 10.30 er der guidede ture af 40 minutter. En tur koster 75 kr. og skal købes via museets webshop.
Besøg visitaarhus.dk for at se, hvad der ellers sker i Smilets By.
Tag i skoven – og saml!
Efteråret er en af de smukkeste sæsoner, og i år behøver I ikke at pakke jer ind i uldfrakker, huer og handsker for at komme ud og nyde det smukke vejr. Det bliver nemlig ganske lunt i efterårsferien – så hvorfor ikke benytte ferien til at tage en tur i skoven? Uanset om I har børn med eller ej, er skoven et spændende sted at samle. Kastanjerne ligger i bunkevis, så det er bare om at fylde kurven og tage dem med hjem i stuen og lave små fine og sjove dyr. Er du ikke til kastanjer, så saml de fine efterårsblade og brug dem til kreative projekter som en krans eller pressede blade i en ramme. Gå efter røde blade, der tilføjer farve til dit hjem. Find inspiration her.
Er I til en hjemmelavet julesnaps, er det nu, I skal i gang. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke smage I kan tilsætte jeres snaps. Brombær, havtorn og brændenælder er blandt de populære saml-selv-ingredienser, når det kommer til snaps. Nogle snapse skal trække i mange uger, og andre kun et døgns tid. Få inspiration til årets julesnaps her.
Det er sæson for svampe, så mangler I noget lækkert til aftensmaden, er det bare om at komme ud og samle. Køb eller lån en svampebog og sæt jer ind i, hvilke svampe I kan spise – eller print pjecen ”Kan De Spises?” fra Fødevarestyrelsen. Husk at tage en kurv med, for i en plasticpose kan dine svampe risikere at rådne eller danne giftige dampe.
Tre opskrifter med svampe
Omelet med gedeost, svampe og purløg
Risotto med svampe og grønkål (link fjernet)
Pappardelle med svampe, valnødder og rosmarin
Tag til Kulturnat i København
Har du altid drømt om at se Christiansborg ved nattetide? Eller Glyptotekets snehvide statuer lyse i måneskæret? Så kan du med fordel pakke taskerne og holde efterårsferiens første weekend i København. Hvert år på den første fredag i efterårsferien – i år den 12. oktober – finder Kulturnatten nemlig sted i alle byens gader. Kulturnatten er en aften, hvor over 250 kulturinstitutioner slår dørene op for det natteglade publikum, og hvor du kan opleve udstillinger, forestillinger, quizzer, foredrag, quizzer, mad og kunst i alle afskygninger. Som det eneste tidspunkt på året kan du også besøge Botanisk Have og Rosenborg Slot efter mørkets frembrud. Tag cyklen eller de gode gåsko med, hvis du vil undgå at tage metroen eller bussen sammen med de mange andre kulturglade gæster. Sidste år solgte endagsfestivalen nemlig 80.000 kulturpas. Et kulturpas koster 95 kr., og med det kan du besøge alt fra teatre, parker og pladser til biblioteker, kirker og ministerier. Oplev Kulturnatten fredag den 12. oktober fra kl. 18.00 til 24.00 i Københavns gader. Tjek programmet på her.
EFTERÅRSFERIE MED BØRN? 12 hyggelige udflugter, du kan tage dine børn med til i efterårsferien
Wingardium Leviosa! Magiske dage i Odense
De fleste børn har drømt sig væk til en fortryllet skov eller er vågnet op slemt skuffede på deres 11-års fødselsdag uden et brev fra Hogwarts. Hvis det er dig – eller måske dine børn – kan du gøre drømmene til virkelighed nu, for i efterårsferien er der magifestival i Odense! Oprindelig hed festivalen Harry Potter Festival, men er nu så stor, at den på grund af rettigheder har måtte skifte navn til Magiske Dage Odense. Det bliver det ikke mindre magisk af. Gaderne fyldes med hekse og troldmænd, og mens du kan opleve mange af aktiviteterne fra de tidligere magifestivaler i Odense, sker der også masser af nyt. Slip fantasien løs, lad besværgelserne flyve omkring dig, klap en enhjørning, eller tag en tur på en fortryllet kost. Mulighederne er mange, når magien er i centrum. ”Magiske Dage Odense” varer fra torsdag den 18. oktober til lørdag den 20. oktober. Det er gratis at gå rundt i Odense og mærke magien brede sig. Billetter til arrangementer kan købes her.
Lovens lange arm
Har du også set lidt for mange krimiserier og skamlyttet til podcasts som Kvinden med den tunge kuffert, S-Town og Mørkeland? Midt på Nørrebro i København ligger Politimuseet, hvor der i efterårsferien både er aktiviteter for voksne og for børn. Blandt museets permanente udstillinger er en historisk gennemgang af retshåndhævelsen i Danmark, en samling forbryderfotos og en udstilling om dengang politiet blev motoriseret. Det er også muligt at besøge detentionen og drabsrummet og opleve teknikken bag efterforskningen. I øjeblikket kan I opleve to særudstillinger om trusler og om uopklarede sager.
I efterårsferien har Politimuseet åbent mandag-fredag fra kl. 10.00 til 16.00. Museet får besøg af betjente og politihunde, og der er mulighed for at blive klogere på fingeraftrykket, tegne en politibil og prøve politiets motorcykler.
Se mere her.
Lav en smuk krans
Snart skifter træerne til efterårsdragt, og de fantastiske røde og gyldne nuancer, som breder sig i landskabet, kan bruges til andet og mere end at blive kigget på. På naturguide.dk kan du finde inspiration til, hvordan du binder en flot krans med de materialer, du kan finde i naturen. Hæng kransen på døren eller brug den som en sød borddekoration. Årets juletrend er tørrede blomster, så binder du en krans af det, du finder i naturen nu, er den højt sandsynligt tørret og flot til første søndag i advent! Find inspirationen her.
LÆS OGSÅ: DIY: Pynt op til Halloween
Sort Sol i Sønderjylland
I skumringshorisonten letter tusindvis af stære pludselig, opløses og samles i de mest fantastiske formationer. Fænomenet Sort Sol er måske kendt af mange, men har du oplevet set det enestående syn med egne øjne? En tur til Sønderjylland er oplagt, hvis du gerne vil se fænomenet med familien. I Nationalpark Vadehavet arrangeres der guidede fugleture, og ellers er gode bud på udkigsposter Ribe Å, Ribe Kammerslusen og Tøndermarsken. Husk kikkert, varmt tøj og et vandtæt underlag til at sidde på – og skal du over grænsen, så husk passet. Læs mere her.
Nu du er i området, kunne du jo lige tage en tur til Danmarks ældste by? I Ribe kan du besøge den smukke domkirke og de brostensbelagte gader og stræder, hvor der nok skulle være mulighed for at opleve et ægte sønderjysk kaffebord med alskens lækre (og mættende!) kager.
Tag på brætspilscafé
Efteråret er den tid på året, hvor vi får lyst til at krybe sammen i sofaen med et tæppe og en kop varm kakao. Og er der en bedre efterårsaktivitet end at spille spil med familien eller vennerne? Hvis du er træt af at sidde hjemme i efterårsferien – men stadig gerne vil hygge med et spil Ludo, Backgammon, Hint eller Ticket To Ride, så tag på brætspilscafé! I mange af landets største byer er der efterhånden åbnet caféer, hvor du kan leje et brætspil, mens du drikker kaffe og spiser kage. Her får du en liste over fem brætspilscaféer i fem store danske byer.
København: Bastardcafé
Aarhus: Brætspilscaféen
Odense: Papas Papbar
Aalborg: Dice ’n drinks
Kolding: Firefly (link fjernet)
Køn, kultur og kvindekamp
I den gamle rådhusbygning i Aarhus ligger Kvindemuseet, hvor udstillingerne omhandler køn, ligestilling, krop og seksualitet. I den permanente udstilling bliver begrebet ligestilling udforsket, og du kan gennem historiske genstande og fortællinger få et indblik i kønnenes kulturhistorie. I øjeblikket kan du desuden opleve udstillinger om kvindens liv på de skrå brædder og om en glemt kvindesportsbegivenhed.
Tag børnene med i udstillingen Pigernes og drengenes historier, hvor I sammen kan lære om forskellene på drenge og piger gennem tiden. Kønnenes opdeling bliver vist gennem tøj, bøger, legetøj og populære julesange – og i udstillingen er der masser af leg, så det bliver sjovt for børnene at lære.
Kvindemuseet holder åbent alle dage i efterårsferien, og børn og unge under 18 år kommer gratis ind. Det gamle rådhus ligger lige midt i Aarhus’ gamle bydel et stenkast fra Domkirken og Aarhus Teater, så kombiner besøget med en gåtur i Latinerkvarteret. Se mere her.
Sejltur og picnic i Københavns kanaler
På Goboat.dk og FriendShips.dk kan du leje din egen båd fra Islands Brygge eller Christianshavn. Man kan sidde op til otte personer i bådene, som er den perfekte måde at komme ud og opleve efterårsferien sammen. De lydløse både er monteret med et bord i midten, så du kan medbringe en hjemmepakket picnickurv eller en flaske bobler til selskabet. Lej så længe, du lyster – prisen starter fra 395 kr. for en time. OBS: Bestil 48 timer i forvejen.