Se, lyt & oplev
3. marts 2019Ekaterina Andersen: Vi glemmer det emotionelle arbejde, kvinder udfører
Ekaterina Andersen snakker gerne højt og åbent om vigtigheden af ligestillede kønsroller i hjemmet. I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag fortæller hun her om sit personlige mål for ligestilling.
Af: Kathrine Graa
Foto: Privat
TEMA: HVAD HAR VI STADIG AT KÆMPE FOR?
Søndag den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Men er der flere kampe at tage for os? Vi har spurgt en række kvinder, der hver især har en stærk stemme i den danske ligestillingsdebat.
Hvorfor er ligestilling i hjemmet vigtig?
– Børn lærer ved eksempel, så man skal tænke på, at ligestilling i hjemmet ikke kun handler om mig og min mand, men også om, hvorvidt mine to piger kommer til at blive respekteret på deres arbejdsplads og i deres hjem. Selv midt i den danske ligestilling arbejder kvinder statistisk set mere i hjemmet end mænd, og det skyldes vores opdragelse. Manden lærer, at husholdning bare er et irriterende job, som skal overstås hurtigst muligt. Kvinden lærer, at det er en måde at vise kærlighed og omsorg, så hun gør sit allerbedste. Det er her, kvinden og manden går i konflikt. En konflikt, som ofte ender med, at kvinden overtager de fleste husholdningsopgaver. – Fra kvindens side er ligestilling lig med at lære sin mand at se hjemmearbejde som en kreativ måde at holde af dem, du lever med. En anden undervandssten, som gør kvinder udmattede til hverdag, er alt det emotionelle arbejde, som ofte bliver overset af manden. Emotionelt arbejde handler om, at det altid er kvinden, som holder styr på tingene og delegerer. Det er kvinden, der skal holde styr på fødselsdage, og som skal finde gode gaver. Hun skal huske, hvornår der er tilbud, så barnet kan få nyt tøj. Det er vigtigt, at vi taler med vores partnere om, hvor stort et arbejde det egentlig er, ellers bliver det aldrig værdsat. LÆS OGSÅ: Fallulah: "Det er gået op for mig, at der ikke er noget sammenhold mellem kvinder i min branche Hvordan ser det ud hjemme hos jer? – Hos os er det min mand, der tager tøjvasken. Fra start til slut. Det er ham, der sørger for, at vi har vaskemiddel. Og det er ham, der husker, hvis tøj tilhører hvem, når han lægger det på plads. Han holder styr på, hvornår sengetøj skal skiftes. Han afleverer tøj, som er blevet for småt, til genbrug. Det er kun på den måde, du kommer af med noget emotionelt arbejde, og det er kun på den måde, din mand kan relatere til emotionelt arbejde. – Et andet key-element i ligestillingen mellem køn er barsel og børnepasning. Min mand tager alle sygedage. Og han tog barsel i otte måneder. Det var en kæmpe lettelse for mig at se ham begynde at forstå, hvor monotont arbejde børnepasning er. Det stopper jo aldrig, og det er det samme job dag ind og dag ud. Han har fået et helt specielt forhold til vores børn efter barsel, og det har gjort vores forhold meget bedre. Ordet ”skilsmisse” kommer aldrig på bordet, nu vil vi snakke det ud. Hvad er målet i kampen for ligestilling? – Målet er, at man værdsætter hinanden for det, man er og gør. Det er okay, at en kvinde står for alt i hjemmet, så længe hun føler sig værdsat. Men sådan er det i de færreste tilfælde. Det er derfor, at det er så vigtigt for manden at lære alle opgaverne i et hus helt fra bunden. Det er det fede, der sker, når manden er på barsel: At al mad og alle indkøb er hans opgaver. Så når han kommer tilbage til arbejde, så har han indblik i, hvordan det er at holde hus. Mænd skal til at kræve barsel. Kvinderne krævede barsel, og den har vi nu. Det skal mænd til at kæmpe for.
Ekaterina Andersen, 33 år, russiskfødt, dansk gift og mor til to piger. Studerer religionsvidenskab på Lund Universitet, er også klummeskribent, podcastvært og forfatter. Snart aktuel med bogen ”The Bush is Back”. Har i flere år snakket højt og åbent om vigtigheden af ligestillede kønsroller i hjemmet.