Underholdning
15. oktober 2014

Dan Jørgensen: Jeg er en af dem, der ikke rigtig har lært at lave mad

Fødevareminister Dan Jørgensen har brugt det meste af sommerens agurketid på at udfordre danskernes spisevaner, men selv er han faktisk ikke særlig dygtig i et køkken, indrømmer han
Af: redigeret af redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/article/1442_dan_joergensen.jpg

Foto: Camilla Stephan

Fødevareminister Dan Jørgensen fik for alvor sat gryden i kog, da han for nogle måneder siden satte gang i debatten om danskernes spisevaner. Slut skulle det være med den evindelige pasta med kødsovs og pizza foran fjernsynet. Men i et interview med FEMINA i denne uge, indrømmer han, at det ikke er ham, der står for den overordnede madlavning derhjemme. Faktisk er han ikke særlig dygtig i et køkken.

- Jamen, jeg er en af dem, der ikke rigtig har fået lært at lave ordentlig mad. Det må jeg nok sige. Jeg er søn af en smørrebrødsjomfru, så jeg burde være godt opdraget. Men … altså, jeg var heller ikke særlig ofte med i køkkenet.

Heldigvis får han hjælp på hjemmefronten, fortæller han.

- Jamen, nu er jeg jo så privilegeret, at jeg har en kæreste, som har læst sundhed og ernæring. Hun er helt vildt dygtig til at lave mad, så det er hende, der guider mig. Jeg ELSKER, når vi laver mad sammen. Det er afstressende, det er hyggeligt, maden smager bedre. Så arbejdsdelingen hjemme hos os er, at det er hende, der orkestrerer og dirigerer, og så bliver jeg sat til at hakke og snitte og vaske op. Det er min opgave, siger Dan Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Mikkel Beha Erichsen gør sig umage for at være en god mand for sin kone

Man skal udfordre sig selv

Til gengæld har han en meget stærk holdning til, hvilke fødevarer, hans køleskab skal indeholde. Men han er ikke fanatisk. Og dog:

- Jo, foie gras ville aldrig finde plads i mit køleskab. Mad produceret ved decideret dyremishandling vil jeg aldrig spise. Jeg kunne heller aldrig finde på at købe buræg. Det allervigtigste er, at det, jeg køber, er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt. Og så må det gerne være sundt og miljømæssigt i orden. Det kan lyde sådan lidt kedeligt, men jeg har fundet ud af, at når man køber økologi og køber efter årstiderne – jamen, så udfordrer man også sig selv lidt. Og så prøver vi at undgå madspild derhjemme. Det er også godt for husholdningsøkonomien. Folk siger: ”Det er fint, vi skal spise mere økologi, men det er også dyrere”. Ja, det er rigtigt, det kan selvfølgelig ses på tegnedrengen. Men hvis vi bare holdt op med at smide mad ud, ville vi have 20 % mere at købe f.eks. økologi for. Det er sjovere at lave mad på den måde, og det er sundere, og det smager bedre, siger Dan Jørgensen.

Læs også