Liv
19. november 2020

Den nye ligestillingsminister er også chef for sexismens største arena: arbejdsmarkedet

KOMMENTAR: Efter ligestillingsminister Mogens Jensen måtte gå af på grund af minksagen, er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard blevet udnævnt som ny ligestillingsminister. Det er en klar opprioritering af ligestillingsområdet.
Af: Katrine Rosenbæk
https://imgix.femina.dk/media/article/peterhummelgaardpng.png

Foto: Ritzau/Scanpix

Anden bølge af MeToo kunne ikke overbevise statsminister Mette Frederiksen (S) om, at ligestilling har brug for sit eget ministerium.

Hun stod ellers med muligheden, da nu tidligere ligestillingsminister Mogens Jensen i går forlod ministerkontoret på grund af den verserende minksag. Ud over at være ligestillingsminister var han også minister for – og hold nu fast – fødevarer, fiskeri og nordisk samarbejde.

Hans afgang tvang Mette Frederiksen til at foretage sin første ministerrokade, og her endte ligestillingsministeriet med at blive tildelt Peter Hummelgaard (S), som i forvejen var beskæftigelsesminister.

Man kunne argumentere for, at efterårets MeToo-debat har gjort det tydeligt, at ligestilling rent faktisk er et ressortområde med udfordringer nok til at holde en minister beskæftiget mere end 37 timer om ugen.

LÆS OGSÅ: "Et farvel til mink-Mogens - bliver det en anledning til at hive ligestillingsministeriet op af skraldespanden?"

Men trods alt hænger beskæftigelse og ligestilling langt bedre sammen end fisk og ligestilling (også selvom begge dele, ifølge den efterhånden slidte vittighed, handler om kvoter). Peter Hummelgaard vil som både beskæftigelses- og ligestillingsminister eksempelvis kunne sætte spot på dagsordener som mere barsel til de danske fædre, der i dag kun har ret til 14 dages barsel efter fødslen, og som i gennemsnit kun tager omkring 30 dage.

En lidt træls lillesøster

Et anden opgave på Hummelgaards bord er sexismen, som vi har set trives i flere forskellige brancher dette efterår: restaurationsbranchen, advokatbranchen, mediebranchen – listen er lang, og det er et godt argument for, at ligestilling selvfølgelig hører til hos ham.

Det samme arbejdsmarked er desuden fortsat præget af en stor kønsopdeling, så her vil Peter Hummelgaard også kunne slå på tromme for flere mandlige pædagoger og flere kvindelige ingeniører.

Kvinfo anerkender også på Twitter, at det må ”anses som opprioritering af ligestillingsområdet, som også flyttes derhen, hvor mange ligestillingsspm (ligestillingsspørgsmål, red.) hører til.”

Mindre "blandt landhandel”, som Mogens Jensen selv kaldte sit mangfoldige ministerium for, men sit helt eget ministerium kunne det altså ikke blive til i en tid, hvor nogle ellers anser MeToo for at være den tredje store kvindebevægelse.

Ligestillingsministeriet har også en lang tradition for at høre ind under et andet ministerium.

LÆS OGSÅ: "Det er på tide, at mænd smider den pansrede spændetrøje og tjekker ind i ligestillingsdebatten"

Tidligere har det for eksempel ligget ind under Ministeriet for ligestilling og kirke, under Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold. Under Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling. Under Udenrigsministeriet. Og senest altså under Ministeriet for fødevarer, fiskeri og nordisk samarbejde.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også