5 myter om prævention
foto: Pantherstock
1: Jeg er sikret mod graviditet, når jeg ammer
Det er ikke helt rigtigt. Amning indebærer ganske vist som regel, at du udskyder ægløsningen, men det er ikke helt sikkert. For at være på den sikre side, bør du bruge en anden form for prævention, hvis du ikke vil være gravid.
2. Jeg kan ikke blive gravid i de 'sikre' perioder
Det er rigtigt, at de fleste kvinder kun er frugtbare et par dage om måneden. Men mens kvindens menstruationscyklus er nogenlunde regelmæssig, kan hormonbalancen forstyrres af forskellige faktorer som stress, alder, medicin etc. Derfor er såkaldt sikre perioder MEGET risikable, fordi det er usikkert at forudsige, præcis hvornår ægløsningen kommer.
3. Jeg kan ikke blive gravid, hvis partneren trækker sig inden udløsning
Denne metode er heller ikke sikker, da der godt kan komme lidt sæd ud lige inden udløsningen. Desuden kræver det viljestyrke og timing for manden at trække sig ud i tide.
4. P-pillerne er effektive, når jeg har taget den første
P-piller virker kun med det samme, når kvinden starter ved starten af en blødning. Generelt er p-piller dog sikre efter en uges brug.
Få sexlysten tilbage efter fødsel
5. Hormoner i prævention ødelægger kvinders cyklus
Det er ikke rigtigt. Hormonerne i den hormonelle prævention efterligner faktisk kvindens egen cyklus, og vil derfor give en regelmæssighed i cyklus (samt mindske cyklus-relaterede symptomer som ovulationssmerter, menstruationssmerter og kraftige blødninger).
Kilde: praeventionssiden.dk og Sundhedsstyrelsen