8 gode råd til at tackle din teenager
Teenagetiden er svær - ikke mindst for forældrene. Vi kan ikke gøre meget andet end at lytte, rumme dem og tilbyde hjælp - hvis de altså vil have den!
Samtidig håber vi, at vi har givet vores børn nok selvværd til, at de kommer igennem denne periode i livet på en god måde.
Her får du 8 gode råd til at tackle din teenager
1. Rum din teenager.
Det er de helt store følelser, der er på spil, og hormonerne gør hurtigt det hele meget STORT. Anerkend hendes følelser, men lad være med at lade dig rive med. Hun har brug for, at du er stærk og kan støtte hende.
2. Lyt, hør efter og spørg ind.
Lyt virkelig til, hvad hun siger, og måske især det, der ikke bliver sagt. Forstår du det ikke, så spørg ind til det - hvad handler det her egentlig om?
3. Tilbyd din hjælp, men accepter et afslag.
Selv om din teenager kan virke nok så ulykkelig, er det slet ikke sikkert, at hun vil have din hjælp. Prøv at sige: 'Vil det være en ide, hvis jeg ...' og accepter, hvis hun siger nej. Det er hendes liv.
4. Spørg direkte, hvis du ikke er helt sikker på, hvad der foregår.
Hvem er det, hun skriver med hele tiden på Facebook eller sms - især hvis der er noget i hendes ansigtsudtryk eller reaktion, der virker anderledes.
5. Stol på din teenager - og dig selv.
Stol på, at hun selv ved, hvad der er det bedste at gøre i situationen, og at du har givet hende ballast til selv at vurdere det. Og på, at du har så meget føling med hende, at du ved, hvornår du bør gribe ind.
6. Vær opmærksom på de små forandringer.
Venner, der pludselig ikke kommer mere eller snakkes om. Læg mærke til humør og adfærd - både fysisk og på nettet. Måske det bare er en ny fase, men det kan også være noget, der skal tages alvorligt.
7. Få styr på søvnen.
Teenagere sover meget, men ofte er de sene morgener styret af lige så sene nætter. Hvis ikke det fungerer, så snak om det og lav nogle aftaler, som alle kan leve med.
8. Lav fair aftaler om oprydning.
Teenagere er ofte nogle rodehoveder og svære at sparke i gang, men hormoner er ikke grund nok til ikke at hjælpe til hjemme. Sæt nogle regler op sammen og giv dem selvbestemmelse over deres eget værelse. Hvis de vil bo i en svinesti, er det deres valg.