Familieliv
16. juli 2019

Børneopdragelse: 5 ting, du skal være opmærksom på, når du opdrager dit barn

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man er den bedste forælder for sit barn. Vi undgår ikke fejl, men vi kan stræbe efter at blive den bedste version af os selv, fortæller psykolog Hedvig Montgomery.
Af: Josefine Gammelgaard
opdragelse

foto: Panthermedia

Vi vil alle vores børn det bedste, men samtidig er det at være forælder et fuldtidsarbejde, der kan være utrolig hårdt og til tider få os til at miste besindelsen. Det betyder, at nogle af os kommer til at tale lidt for hårdt til vores børn – og at vi andre gange kommer til at passe lidt for meget på dem.

Hedvig Montgomery er norsk psykolog og forfatter til bogen "Forældremagi", og hun fortæller, at selvom vi begår fejl, er det ikke et mål at være perfekte forældre.

- At være menneske er somme tider at fejle, og at være perfekt ville betyde, at du var lavet af plastik eller sådan noget. Børn er ægte, og de har brug for ægte mennesker. Du skal ikke være perfekt, men du kan arbejde med dig selv, dine følelser og dit møde med dit barns følelser.

Hedvig Montgomery fortæller, at der er fem fejl, forældre typisk begår i opdragelsen. Heldigvis kan vi rette op på dem.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Opdragelse sker hele tiden

1. At være for hård og streng ved dit barn

- Som forældre har vi tendens til at være lidt for hårde ved vores børn fysisk og i den måde, vi taler til dem på. Det lyder nemt at lade være med det, men det er det faktisk ikke. Hvordan ved du, hvor meget kraft du kan lægge i at give dit barn sin jakke på om morgenen, hvis han eller hun bare ikke vil samarbejde? Hvor meget styrke kan du tillade dig at bruge til at få barnet til at gøre det, du vil have? Vi forældre kommer ofte i situationer, hvor vi bliver vrede og frustrerede og ikke ved, hvad vi skal gøre. Så kommer vi til at holde barnet for stramt eller tale for strengt til ham eller hende – og sige ting, som: ”jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre med dig”, ”du er håbløs” og ”du gør aldrig noget rigtigt”. Tro mig, det kommer alle forældre indimellem til. Det er meget skadeligt, for det smitter af på børns selvopfattelse, og det kan følge dem resten af livet. Forældre, som retfærdiggør sine handlinger over for sig selv, begår den største fejl – for eksempel ved at tænke, at sådan blev de selv behandlet som børn, og de har det fint, eller at det er den eneste måde, barnet kan lære på. En god forælder undskylder over for barnet senere og prøver at forbedre sig. Pas på dit sprog, og tænk over, hvordan du taler til dit barn, for det vil give dig mulighed for at rette op på det, siger Hedvig Montgomery.

2. At sætte barnet i bås

- Vi kan godt komme til at fortælle barnet, hvordan han eller hun er. Det er ligeligt godt og skidt, hvis du fortæller dit barn, at hun altid er så hjælpsom, at hun er moden af sin alder, eller at hun er fuld af musik. Alle de mærkater, vi sætter på vores børn, begrænser dem og giver dem ikke plads til at vokse. Lad barnet vokse og lad hende vise dig, hvem hun er. Et barn udvikler sig meget gennem de første tyve år af livet, så selvom det ser ud til, at dit barn bliver byggemester, fordi hun altid bygger ting, så kan det være, hun ender som musiker. Du behøver ikke fortælle hende, at hun er en musiker – undgå ”du er”. Forbliv ved det, der er ved at ske, for eksempel at det lyder smukt, og at du elsker at høre hende spille musik,

LÆS OGSÅ: 4 gode alternativer til at skælde ud

3. At være kritisk over for barnet

- Mange af os er for kritiske over for vores børn. Kritik er virkelig hårdt for børn, og de håndterer det ikke godt. Det gør voksne heller ikke, men voksne kan forsvare sig bedre end børn. Vi forældre har tendens til at glemme, hvor længe vi selv brugte på at lære at tage jakken på. Vi begynder at kritisere vores børn alt for tidligt. Prøv at undgå kritikken og vis dem i stedet vejen. Vær tålmodig, selvom det er hårdt – for det er også det værd. Især når børn er mellem ni og 11 år gamle, er de meget interesserede i at lære, men det går langsomt.

4. At gøre barnet til et projekt

- Det er ikke godt for barnet, når vi prøver at gøre ham eller hende til et projekt. Det skal forstås sådan, at vi vil have barnet til at blive den bedste fodboldspiller, den bedste musiker, balletdanser eller den dygtigste elev. Når vi prøver at gøre børn til det, de laver, vil de tænke, at vi elsker dem for det, de laver, og ikke for hvem de er. Det er vigtigt, at de føler sig som gode og værdifulde mennesker, og ikke projekter. Gør vi børn til projekter, sætter vi dem også i en svær situation, når de kommer i 13-14-årsalderen og begynder at forstå, at de faktisk ikke er de bedste til det, de gør.

LÆS OGSÅ: 9 tips, der styrker dit barns udvikling

5. At overbeskytte barnet

- Børn har brug for at falde og græde og prøve, fejle og prøve igen. De har brug for at opleve livet. Selvfølgelig skal du sørge for, at barnet er i sikkerhed. Men i vores verden i dag har vi tendens til at blive så bange for, at der sker noget med vores børn, at vi sætter for meget tid at til at kontrollere dem og overbeskytte dem. De skal have plads til at undersøge og prøve sig frem. Jeg ved, det er meget svært. En dag vil de begynde at gå til skole alene, og du vil blive bekymret for, hvad der vil ske på deres vej – bliver de kørt ned eller kidnappet? Du kan få mange mærkelige tanker, fordi du elsker dit barn så højt. Men når børn har lært, hvordan de færdes i trafikken, har de brug for at lære at gå i skole alene. Vi er nødt til at lade dem lege alene, have venner alene, have deres små hemmeligheder, som vi alle husker fra vores egen barndom. Som voksne må vi hjælpe hinanden til at vide, at vi må give slip på vores børn.

Vi begår alle fejl

Det er vigtigt at huske på, at vi alle kommer til at begå fejl, uanset hvor godt vi passer på, siger Hedvig Montgomery. Derfor må vi ikke blive bange for at være forældre. Børn er nemlig afhængige af, at vi viser dem vejen.

- Børn har brug for lederskab, og hvis du er bange for at begå fejl, vil du ikke kunne lede dine børn. Selv når du har begået fejl, har barnet brug for, at du retter op på det. Du er altid den med ansvaret, og barnet vil altid se på dig for at vide, hvad der skal ske. Indimellem kan det være meget svært at være forælder, fordi der kan være noget i ens eget liv, der er stressende – problemer på arbejdet, skilsmisse, pengeproblemer. Men når du er så heldig at have et barn, må du i de perioder bede om hjælp hos andre, så du kan være den bedste forælder for dine børn, selv i svære tider. Og hvis du undgår de værste fejltagelser, kører resten nogenlunde. Du skal ikke være perfekt, men du kan forsøge at være den bedste version af dig selv – og blive bare en lille smule bedre, end dine egne forældre var.

LÆS OGSÅ: Bekymring eller angst: Sådan hjælper du dit bekymrede barn

Hedvig Montgomery

Hedvig Montgomery er norsk psykolog og familieterapeut og har arbejdet med børn og familier i 20 år. I juni udgav hun ”Forældremagi – Syv enkle trin til at lykkes med opdragelsen”, en bog om, hvordan du bedst opdrager dit barn og lærer ham eller hende at færdes i livet på en god måde.

Hedvig Montgomery

Læs også