Familieliv
28. august 2024

Da de havde overstået fejringen en gang til, gik det op for dem. Det var én gang for meget

Lises liv ændrede sig, da hun blev skilt. Udover at dele nyheden med familie og venner, stod der også 89.000 instagramfølgere, som nu skulle have del i nyheden.
Af: Karin Madshus, KK.no, oversat af redaktionen
Lise Vermelid fortæller om skilsmisse

Foto: Lise Vermelid

De boede i et stort, fint hus i minimalistisk stil, med rene flader og store vinduer i Bærum. Lise Vermelid har i Norge været kendt som "Pengesnakk-Lise" siden 2015. Hun var Lise, som sparede 20.000 om måneden, kunne pensionere sig som 40-årig og blev omtalt i Dagens Næringsliv. Boliglånet havde hun allerede betalt af som 31-årig.

Med sin mand, Tom, som støtte hele vejen har Lise satset på Pengesnakk – en blog, der blev til en podcast, en bog, en YouTube-kanal og en Instagram-konto med 89.000 følgere. Her deler Lise alt fra tips til opsparing i fonde og investering i aktier til "små" økonomitips som at klemme toiletrullen sammen for at mindske forbruget af toiletpapir. At tale om økonomi og familieliv har været et fuldtidsjob for Lise.

Småbørnsfamilien havde stålkontrol over økonomi og opsparing. Lise og Tom samarbejdede godt om deres to sønner. De tænkte ens om børneopdragelse og det at drive en husholdning. Det virkede som det perfekte familieliv. Udadtil så det ud som et godt ægteskab, men hverken Lise eller Tom havde det godt i forholdet.

- Jeg var ked af det, og Tom trivedes ikke. At bo med en partner, man ikke længere ønsker at være sammen med, er en belastning i sig selv, siger Lise.

Ingen af de nærmeste havde forudset det, men efter ti år som kærester, otte af dem som ægtefæller, havde Lise og Tom klaret sig gennem én julefejring for meget. I januar i år var det slut.

- Vi holdt ud gennem julen. Vi havde ikke besluttet os 100 procent, da det var jul. Vi kunne jo stadig tale sammen. Det var ikke sådan, at vi slog hinanden eller var onde. Det virkede dramatisk at blive skilt, bare fordi vi ikke trivedes, siger Lise.

Nu, over et halvt år efter, at de tog den endelige beslutning, er Lise sikker på, at det var det helt rigtige.

- Det, man hører om skilsmisse, er bare, at det er smertefuldt og svært. Vi hører, at der kun er tabere i skilsmisser, men nu har vi det begge bedre, og vi tænker, at det også er bedre for børnene.

Lise fortæller, at begge ønskede skilsmissen lige meget.

- Det har været smertefrit. Jeg kan egentlig godt bruge det ord, siger Lise.

Smertefrit? I hvert fald processen efter at de havde besluttet sig. For de svære følelser har jo været der.

- Jeg havde katastrofetanker, før vi gennemførte det. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle blive skilt. Ødelægger vi vores børn nu? Jeg følte skam og følelsen af at have fejlet. Noget af det sværeste var at dele beslutningen med familie og venner.

Derudover skulle andre forældre på skolen også vide det. Efterhånden blev det også naturligt for Lise at dele økonomiråd i forbindelse med skilsmissen med sine følgere på sociale medier, men hun ventede, til hun var klar, og til at hun og Tom havde fået det bedre hver for sig.

- Mine følgere er vant til at se madbudgetterne og forbrugsmønstrene i familien. Skilsmisse har så stor indvirkning på økonomien. Jeg ville være åben om mine erfaringer, og hvordan jeg har løst det. Jeg vil ikke påvirke andre til at blive skilt, men oplyse om, at det er muligt at løse en skilsmisse på måder, der ikke er dramatiske, siger Lise.

Lise tror også, at god orden i økonomien har hjulpet dem gennem skilsmissen.

- At blive skilt er jo en krise følelsesmæssigt set, og så kommer den økonomiske side oveni. Økonomien kan være det sværeste ved en skilsmisse. Måske er der nogle, der ikke har råd til at blive skilt, som det først ser ud, siger Lise.

Hun påpeger også, at det meget ofte er én, der har det finansielle ansvar i et parforhold.

- Begge parter bør vide alt om økonomien, fordi det påvirker begge to, siger Lise.

Når der ikke længere er to til at dele udgifterne, kan livet også blive mere krævende økonomisk.

- Pludselig er der meget, man skal have dobbelt op af: To boliger i stedet for én, dobbelt op på forsikringer, internetregninger og måske en ny bil. Nogle har måske ikke råd til at købe bolig på egen hånd. Mange konflikter kan opstå omkring bolig og skilsmisse. Nogle kan også have travlt og ende med at sælge boligen under vurderingsprisen, siger Lise.

Lise og eksmanden Tom er stadig gode venner. De to hjælper hinanden med forskellige gøremål i hverdagen. Lise hjælper for eksempel Tom med selvangivelsen. Og da Lise for nylig punkterede cyklen, var det Tom, hun ringede til for hjælp.

- Der er intet negativt at sige om Tom som menneske. Jeg havde bare ikke lyst til, at vi skulle være kærester. Han er også en rigtig god far. Det havde været anderledes, hvis jeg skulle bekymre mig om, hvorvidt han huskede madpakken, og om børnene kom til tandlægen. Jeg har ingen bekymringer. Han er meget bedre end mig til de her forældresager, siger Lise.

Huset i Bærum ejer de stadig sammen. Derudover lejer de en lille skilsmisselejlighed sammen i Oslo, hvor de skiftes til at bo hver anden uge.

- Det er en prøveordning på et år. Da vi tog de vigtigste beslutninger omkring børnenes liv, ønskede vi, at de skulle undgå at bo i nye hjem med en masse andre nye ting. Derfor er det os, der pakker tasken hver uge. Der er mange fordele ved, at børnene kan blive boende i deres hjem. Vi behøver for eksempel ikke spekulere på, hvor ishockeystaven er, siger Lise.

Udover at de deler gæld, som de har opbygget sammen, har Lise og Tom ikke nogen fælleskonti. Møblerne står stadig i huset. Udover at dele huset og skilsmisselejligheden, deler de også stadig sommerhus og bil. De har besluttet, at Tom på sigt skal eje huset, fordi det har været hans projekt med renoveringen. Lise skal eje sommerhuset i Holmsbu.

- Vi har egentlig haft separat økonomi, selvom vi har været gift. Vi har delt alt 50/50 i hverdagen og har haft overblik over alt, hvad vi har brugt penge på. Det gør det lettere at dele nu. Vi tager det med ud, som vi tog med os ind. Så mine aktier og opsparinger beholder jeg. Vi har fundet det mere overskueligt at gøre det på denne måde. Situationen havde nok været en anden, hvis jeg havde arbejdet på nedsat tid nogle år. Så havde vi måske gjort det på en anden måde, siger Lise.

Nu har Lise og Tom én vigtig regel i hverdagen: Det skal være rent og ryddeligt på det sted, hvor den anden kommer til. Og i forhold til den mad, der er i huset, er det heller ikke noget problem.

- Det glider let. Vi er så ens, når det kommer til mad, men jeg lægger mit slik på den øverste hylde, for det ser han ikke, griner Lise.

Udover at dele forældretiden 50/50 har Lise og Tom skrevet så mange detaljer som muligt ned omkring forældreugerne – om hvem der skal have børnene ved forskellige påske- og julefejringer. Listen er blevet lang og indeholder også detaljer om, hvornår eventuelle nye partnere skal introduceres til børnene, og hvem der skal købe hvad til børnene og til børnenes fritidsaktiviteter.

- Det virker underligt at skrive alle disse ting ned, men det er alligevel klogt i tilfælde af, at vi skulle blive uvenner og pludselig begynde at skændes om, hvem der har julen. Det er godt at have hovedreglerne skrevet ned, så kan vi eventuelt være fleksible, hvis vi føler for det. Der har været meget snak. Der er jo skole, afhentning og fødselsdage. Man skal tale sammen hele tiden. Jeg tænker på dem, der er kede af det, og hvor der er et højt konfliktniveau. Hvordan i alverden klarer de det? siger Lise.

Lise og Tom har også haft samme syn på økonomiske prioriteringer. De har købt meget brugt gennem årene til børnene. De vil stadig spare og købe brugt tøj og andre ting.

- Vi har også talt om dette, men vi er begge enige om, hvordan vi vil have det. Vi er trygge ved hinandens måde at håndtere økonomien på, siger Lise.

De er også enige om, hvad de ikke vil spare penge på:

- Fritidsaktiviteter kan børnene gå til, uanset hvor dyrt det er. Vi sparer på meget, så vi kan bruge penge der, hvor vi ønsker det. Vi har altid råd til alt, siger Lise.

I dag spørger Lise og Tom hinanden først, hvis de har brug for en babysitter. De samarbejder godt og mødes ofte alle fire. Den følelse, Lise har nu, er, at det er gået godt. Børnene har også håndteret bruddet fint. Lise fortæller, at det også er lettere at tale sammen og blive enige om ting nu.

- Ægteskabsdelen forstyrrer ikke længere. Vi er enige om at sige til med det samme, hvis der er noget. I stedet for at jeg for eksempel skal være utilfreds, fordi der er rodet, når jeg kommer til lejligheden, er det nok bedre at sige: "Jeg så, at du ikke fik taget badet. Kunne du ikke have sagt til i stedet, at du ikke nåede det?"

Lises erfaring er også, at livet glider lettere med husarbejde nu.

- Jeg behøver for eksempel ikke tænke på eller spekulere på, om Tom vasker op i køkkenet, for nu er det kun mit ansvar. Det er også en frihed at kunne bestemme alt selv, for eksempel hvornår det passer at lave aftensmad. Det går meget glattere, når man ikke skal tage hensyn til en anden voksen. Især når det er en voksen, man ikke altid er enig med, siger Lise.

Ugerne alene med børnene er mere intense.

- Der er mere at rydde op, og så er der al afhentning og aflevering til fritidsaktiviteter. Jeg har følt og tænkt på, hvordan enlige mødre klarer det, men forskellen er jo, at de er helt alene. Jeg har tid til at komme mig og er klar til at være en bedre mor, når jeg ser dem igen. Jeg har også tænkt over, hvilke ting vi ikke har tænkt på. Hvilke kriser kan komme?

Lise fortæller, at hun har fået meget støtte og sympati fra sine følgere, efter hun valgte at fortælle om skilsmissen.

- Jeg har mange gode følgere, som også stiller spørgsmålstegn ved de økonomiske valg, jeg har truffet. Støtten har været overvældende. Nogle få har spurgt, hvorfor vi ikke prøvede hårdere, da det virkede som om, samlivet fungerede godt, fortæller Lise.

Men Lise mener ikke, at de gav op for let.

- Bestemt ikke. Vi blev skilt, mens samarbejdet stadig var godt. Vi ønskede forskellige ting i ægteskabet. Hvem ved, det kunne jo være blevet mere dramatisk, hvis vi havde ventet, og en af os havde fundet en ny partner, før det var slut, siger Lise.

Hun understreger, at de har forsøgt at redde forholdet.

- Vi er ikke de første, der ikke har kunnet klare det. Og vi er stadig en familie på mange måder.

Lises eksmand har læst og godkendt denne artikel.

Denne artikel blev første gang bragt af KK.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs også