Familieliv
18. november 2014

Den svære snak om døden

Det kan være svært at håndtere børns sorg - ikke mindst, hvis man også selv sørger. Familieekspert Charlotte Højlund giver dig her gode råd til hjælpe børnene gennem sorgen.
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/november/sorg612x325.jpg

Foto: AOP

- Hvad sker der, når man dør, mor?

Når børn mister en forælder - 10 gode råd

1. Sørg for at holde fast i almindelige regler og rutiner.

2. Lav faste ritualer med dit barn omkring fx fars dag, fødselsdag eller faste besøg på kirkegården.

3. Giv plads til gråd og fortvivlelse.

4. Opfordr til fysisk aktivitet. Fx løb kan virke som en slags meditation eller en pause fra sorgen.

5. Gør opmærksom på, at en indre dialog med den, man har mistet, kan lindre smerten.

6. En evt. skyldfølelse kan også drøftes med den, man har mistet.

7. For større børn og unge er det en fordel selv at fortælle nære venner, hvad de har brug for fra dem.

8. Opfordr til at bruge et minut hver aften til at huske de gode ting ved dagen.

9. Sørg for at der er mulighed for at møde andre i samme situation.

10. Hvis det kniber med koncentration, søvn, spisning osv. for barnet, kan der være brug for professionel hjælp.

Kilde: Børn, Unge & Sorg

Det er et af de helt store spørgsmål, man kan få af sine børn - og et af dem, som er sværest at svare på.

Svaret afhænger selvfølgelig af, hvad man tror på, påpeger familievejleder Charlotte Højlund. Hun er selv mor til syv børn og overvejer altid, om hun skal give sine børn et svar, der stemmer overens med sin egen overbevisning, eller et, de kan drage deres egne slutninger ud fra. Et svar, der kan få dem til at tænke over, hvad de selv tror?

I den forbindelse vælger familievejlederen det sidste og siger til sine børn, at hun faktisk ikke ved, hvad der sker, når man dør. For det er der jo ikke rigtig nogen, der gør, understreger hun.

Her er familievejlederens råd til at håndtere børns sorg

Inddrag børnene

• Der er delte meninger om, hvor tæt børn må komme på døden - om de skal skånes eller være med til det hele. Charlotte Højlund mener, at børn skal vide det hele - selvfølgelig tilpasset deres alder. De kan godt forstå, at nogle mennesker dør af sygdom, andre på grund af ulykker, selvmord eller mord.

• Børn har godt af at se, at vi rummer alle følelser, og at livet en gang imellem er hårdt for forældrene. På den måde bliver alle følelser tilladte, og ved at vise dem vores følelser viser vi også, at vi har haft mange gode oplevelser og følelser sammen med den afdøde.

Med til begravelsen

• Hvis de selv vil, skal børn have lov at komme med til begravelsen. Det er den måde, vi viser vores respekt for den afdøde og får sagt farvel, og den afsked skal børnene ikke 'snydes' for - medmindre der er tungtvejende grunde.

• Når børn får lov at komme tæt på døden, fjerner vi en del af tabuet omkring den, så den bliver mindre fremmed. Hvis barnet selv ytrer ønske om det, kan hun få lov at se den døde, inden han eller hun lægges i kisten. Døde mennesker er ikke 'farlige', og oftest ser de fredelige ud.

• Det er ikke mangel på respekt, når børnene løber rundt og leger, og er det en af bedsteforældrene, der begraves, ville han eller hun formentlig have nydt at se sine børnebørn. Gravøl er ofte hyggelige, hvor man taler om gode minder, og børnene sætter det hele i perspektiv - et liv slutter, andre er lige begyndt.

Samtalematerialer til voksne og børn om sorg

Mangler du konkrete måder at gå til sorg-snakken sammen med dit barn, kan du måske få gavn af de to apps 'Børn i sorg' og 'Børns liv' samt e-bøgerne 'Samtale med børn om sygdom og død - Et redskab til forældre' og 'Tal med børn om hverdagen - Et redskab til voksne'.

De er alle udviklet af søstrene Anja og Julie Giese, der mistede deres mor som børn. I materialerne får voksne viden og samtalebilleder af søde dyr, som den voksne og barnet kan bruge til at lave historier sammen om det, der rør sig i barnets liv. På den måde kan barnet få sat ord på sine følelser, tanker og oplevelser og få den støtte og hjælp fra voksne, som barnet har brug for.

Projekterne har bl.a. fået støtte fra Familierådgivningen i Københavns Kommune, Kræftens Bekæmpelse og Børn, Unge & Sorg. Appen 'Børn i sorg' er endvidere blevet anbefalet i magasinet Psykologi og taget op i TV2 Lorrys 'Kontakt', hvor direktøren fra Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt, udtaler, at materialet 'er et vigtigt redskab i nye måder at hjælpe børn og unge i sorg'.

Se mere på Facebook-siderne Children in Grief / Børn i sorg og Kids' Life / Børns liv

Læs også