Familieliv
16. oktober 2013

Det siger dit 2-årige barn

Når dit barn er blevet 2 år, vil du ofte høre fraser som 'A det?' og andre små sætninger. Læs her, hvad dit 2-årige barn kan sprogligt - og hvad du kan hjælpe det med...
Af: Frida Paustian
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/laer-dit-barn-at-tale-andet-til-tredje-leveaar/barn-2-rprim.jpg

foto: Pantherstock

2 år - A det?

Sådan støtter du dit barns sprog

Børn elsker at hjælpe til i huset. Sæt ord på det I er i gang med at lave, og gentag de relevante ord flere gange. Barnet kan:

  • Være med i køkkenet til at forme frikadeller, hakkebøffer eller andet.
  • Mere selvstændigt dække bord.
  • Tømme og fylde opvaskemaskinen for bestik, gryder og pander.
  • Lægge sit eget tøj til vask.
  • Efterhånden lære at tage tøjet af og på.
  • Når I har vasket tøj, kan barnet finde de sokker, der hører sammen, sortere bestikket efter opvask eller sortere knapper, legoklodser eller trækugler i størrelser, farver, former.

Allerede før dit barn har nået 2-årsalderen, er det meget optaget af at vide, hvad alt hedder. Det spørger ustandselig 'A det?'. Det er vigtigt at være tålmodig og svare, også selvom det kan virke anstrengende at gentage de samme ord igen og igen. Nysgerrigheden omkring tings navne er vigtigt at støtte op omkring.

Her kan du læse hvad der sker med dit 0-årige barns sprog

Barnet har i 2-årsalderen et ordforråd på ca. 200 ord knyttet til dagligdags ting, og det begynder efterhånden at føre lange samtaler med sig selv, dukker eller bamser på pludresproget. Det begynder også med ord at ville være mere i dialog med den voksne og kan forstå næsten alt, I siger.

Barnet udvider sine sætninger fra et til to til tre ord som for eksempel 'op mor' og 'mig nej sove'. Det forstår at udtrykke handlinger, spørgsmål og ønsker.

Se her, hvad barnet kan sige, når det er 1 år

Det begynder også at bruge 'jeg', 'mig' og 'du', men bytter rundt på betydningen og siger ofte 'mig' i stedet for 'jeg' eller 'du' om sig selv. Og det bruger under tiden ord forkert eller generaliserende - ved f.eks. at sige 'æble' om alle runde frugter.

Lad være med at rette, men gentag det, dit barn siger, blot med det rigtige ord. Sig det også gerne i en længere og mere sammensat sætning.

Vis samtidig, at I forstår jeres barn, bekræft ved at nikke og sige 'ja', så jeres barn oplever, det bliver taget alvorligt og forstået, når det vil i dialog.

Læs også:
Leg sproget frem

Læs mere om:

Læs også