Det er ingen hemmelighed, at det at være forældre kan være hårdt for parforholdet. Pludselig er der en anden chef i huset, og I kan ikke længere selv bestemme, hvornår I skal sove, spise og have alenetid. Det er også sværere at finde tid til dates, romantik og kærestetid.
Mange oplever, at småbørnsperioden dræner dem for energi, især når den skal kombineres med et travlt arbejde, husarbejde og andre daglige forpligtelser. Derfor kommer kvalitetstid med kæresten ofte længere ned på prioritetslisten.
Selv om mange forældre formår at finde en god balance i den nye hverdag, er det ikke usædvanligt at opsøge parterapi for at få et bedre samliv. Så hvad tager forældre egentlig op i terapirummet?
Vi har spurgt norske eksperter om, hvad forældre egentlig taler om i parterapi.
7 almindelige problemer
Kate Elin Søyland, som er familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, siger til det norske medie KK, at dette er 7 almindelige problemer, som forældre tager op i terapi:
1. Hverdagsudfordringer, konflikter og bekymringer
– Alle familier har hverdagsudfordringer fra tid til anden. Det er naturligt, men når det hober sig op, er det godt at kunne sortere i dem. Ofte bliver vi blinde for vores egen hverdag og dynamik, siger Søyland.
2. Bedsteforældre til glæde og besvær
– Klassiske emner, som forældre tager op, er for lidt og for meget involvering i børn, børnebørn og hvordan deres hjem skal drives, forklarer hun.
3. “Du arbejder for meget”
– Et typisk eksempel er, at den ene tager skævheden derhjemme op og ønsker, at den anden skal komme mere på banen både praktisk og følelsesmæssigt. De føler sig alene om alt ansvaret, siger Søyland.
4. Ferien har ikke været så meget ferie
– Ferieugerne bærer mange forventninger, håb og drømme med sig. Men livet sker også om sommeren. Der er mange, der vil pakke feriens udfordringer ud i terapirummet efter ferien, fortæller hun.
5. Økonomisk stress og den værdifulde tid
– Uanset om der er inflation, høje renter og andre økonomiske bekymringer, har økonomi altid været et vigtigt emne i terapirummet. Par og familier påvirkes af parrets økonomiske situation hele tiden, på godt og ondt, siger Søyland.
Begge har erfaringer med fra deres egen barndom, og mens nogle vil bruge penge og investere i dejlige ferier, vil andre gerne spare pengene eller gøre noget, de mener er mere fornuftigt, som for eksempel renovering.
– Nogle par er også uenige om, hvad der er optimal brug af tid. Tid er vores nye vigtigste kapital, siger hun.
6. Barnet er parterapeuten derhjemme
– Når par har problemer, er nogle børn meget observante. De kan endda ændre adfærd og for eksempel blive pylrede, klæbrige eller omvendt selvstændige, dygtige og fornuftige, forklarer Søyland.
Nogle børn bekymrer sig om de voksne – og det er bekymringer, som børn ikke bør have. Nogle spørger direkte “skal I skilles?”, eller forsøger at få forældrene til at kysse og holde i hånd. Her er det vigtigt at aflaste barnet følelsesmæssigt og søge professionel hjælp.
7. Forældrefælden
– Forældre er ofte dygtige til at være forældre, følge op på aktiviteter, køre, ordne og fikse. De kan blive så gode til det, at de glemmer parforholdet. Nogle kompenserer bevidst eller ubevidst, da de inderst inde ved, at lidenskaben og følelserne for partneren ikke er på plads. I det tilfælde er det godt at gøre noget, man mestrer, naturligvis, siger hun.
Små justeringer kan give både parforholdet og familien en ny hverdag.
Mindre tid til hinanden
– Jeg oplever, at mange småbørnsforældre har udfordringer med, at partneren har mindre tid og overskud til at prioritere parforholdet efter, de har fået børn, hvilket kan påvirke nærheden, intimiteten og oplevelsen af at være et team.
Det siger April Holten, som er par- og familieterapeut og ejer af Samtalerommet i Hamar, til KK.
Det er vigtigt at understrege, at det at få børn sammen også kan styrke parforholdet.
– Det kan øge sammenholdet, teamfølelsen og tryghedsfølelsen i parforholdet. At få børn sammen vil mange mene, er noget af det stærkeste, man kan opleve sammen, siger Holten.
Mange vil sige, at det at opdrage børn sammen er meningsfuldt og styrker parforholdet.
Stor efterspørgsel efter ferien
Terapeuterne bemærker især, at forældre har udfordringer med parforholdet efter ferietiden.
– Der er altid større efterspørgsel efter ferien. Tiden efter sommerferien er startskuddet for mange par og familier i terapirummet. Det er almindelige par og almindelige familier med almindelige hverdagsudfordringer, siger Søyland.
Hun siger, at det er muligt at få en bedre hverdag og positiv energi, hvis I tager problemerne alvorligt. Det bekræfter Holten.
– Som terapeut får jeg som regel altid flere henvendelser efter sommerferien og ved nytår. Det betyder ikke, at problemerne nødvendigvis er opstået i ferien, men at de har haft anledning til at tale om, hvordan de egentlig har det. Der er det naturligt at tage fat på det, når hverdagen går i gang igen, forklarer Holten.
Denne artikel blev først udgivet hos kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.