Få en glad lille optimist
Foto: Pantherstock
Vi kender dem alle sammen. De der mennesker, der altid kan se det positive i enhver situation, og som altid har en tro på sig selv og på fremtiden. Optimister, kort sagt. De går ikke bare rundt og ser lidt lysere på tilværelsen - de lever også længere, er mindre stressede, har nemmere ved at få job og bliver mindre syge.
Læs også: Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed
Der er derfor al mulig grund til at ønske dig et glad barn, som også altid vælger at fokusere på det positive fremfor det negative. Og er du der ikke allerede, er det første skridt selv at begynde at betragte glasset som halvt fuldt i stedet for halvt tomt.
Er du selv optimist, vil dit barn typisk også blive det
Dit barns 'optimistpotentiale' er nemlig først og fremmest afhængigt af, hvordan du selv tackler livet, siger familecoach Nadia Holmgren.
Læs også: Tigerspring - alt om dit barns mentale udvikling
- Øv dig i at se på livets lyse sider. Tænk på fem gode ting, der skete i løbet af dagen og gjorde dig glad, når du lægger hovedet på puden om aftenen, og øv dig i at værdsætte det, du har, råder hun.
Fokusér først og fremmest på nærvær
For dernæst også at præge dine børn med et positivt livssyn er der især et element, du skal fokusere på, nemlig nærvær.
Læs også: Babys udvikling de første to år
- Først og fremmest handler det om, at vi er nærværende for vores børn, og at vi prioriterer tid sammen med dem hver dag, hvor vi er til stede, lytter og spørger. Børn, der får nærvær, udvikler selvværd og tillid til sig selv, fordi de føler, at de har betydning. Det er det bedste fundament, du kan give dine børn, for al god udvikling vokser fra nærværende forældre, siger Nadia Holmgren.
Start allerede fra fødslen
Vil du gerne opdrage en sprudlende, glad lille optimist, behøver du ikke vente længe efter fødslen med at gå i gang med opgaven. Allerede fra din baby er helt lille, kan du nemlig vise hende, at hun er vigtig, og at du er interesseret i hende.
Læs også: 9 tips til at hjælpe din vrede tumling
- Prøv at gentage, hvad din baby gør. Hvis hun bevæger armen, så gør du det samme. På den måde mærker din baby, at du er nærværende og interesseret i hende. Det skaber helt naturligt en tryghed og en positiv forventning til, at andre interesserer sig for hende, siger Nadia Holmgren.
Få noget positivt ud af selv negative situationer
Når dit barn er blevet ældre og begynder at interagere socialt med andre mennesker, vil der helt naturligt opstå andre muligheder for at præge hende i en positiv retning. Her handler det først og fremmest om at vise hende vejen, når livet byder på små bump på vejen.
Læs også: Støt dit barn til selvværd
Hvis hun for eksempel kommer grædende hjem og fortæller, at Jacob ikke ville lege, så er det dig, der skal forklare hende, hvad det egentlig betyder.
- Hvis Jacob ikke vil lege, behøver det jo ikke at betyde, at han ikke vil lege i morgen. Vend det konstruktivt og forslå, at de eksempelvis kan lege sammen dagen efter. Hjælp dit barn med at lave en legeaftale, så dit barn oplever, at det ikke er verdens ende at blive afvist. Det handler nemlig ikke om, at Jacob aldrig mere vil lege, men blot at han ikke vil lege lige nu, forklarer familiecoachen.
Koncentrér dig om løsningen - ikke problemet
Det betyder dog ikke, at du skal negligere dit barns negative oplevelse, for selvfølgelig er der problemer og udfordringer, og det skal børn også lære. Det væsentlig er, at du viser dine børn, at alt kan løses.
Læs også: Sådan giver du dit barn en god barndom
På den måde lærer du dem at fokusere på løsningen frem for problemet, og det gør en stor forskel hele livet igennem.
Skab mulighed for små successer
Generelt kan du være med til at skabe en udvikling, som efterlader dit barn glad og med en positiv oplevelse. For eksempel ved at skabe muligheder for, at dit barn hele tiden oplever små succeser.
Læs også: Hjælp dit særligt sensitive barn
- Præsenter jævnlig dit barn for noget, der er en smule sværere, end det hun kan nu. Men aldrig for svært. Hjælp dit barn med at øve sig, så hun lykkes med projektet. På den måde vil dit barn opleve, at hun er i stand til at flytte sig fra et niveau til et andet. Samtidig bliver hun bekræftet i, at hun ved at øve sig, kan opnå sine ønsker. Det er et rigtig godt fundament for at udvikle glad og positiv tiltro til fremtiden, slutter Nadia Holmgren.
Sådan gør du konkret
• Dit barn er lykkedes med en udfordring.
Du siger: "Hvor er det flot, jeg kan sørme godt se, at du har øvet dig."
• Du tager afsked i vuggestuen, og dit barn græder.
Du siger: "Jeg glæder mig til at hente dig i eftermiddag, så kan vi drikke en kop te og læse bog."
• Dit barn øver sig i at gå, men falder hele tiden.
Du siger: "Du er så god til at øve dig, jeg kan se, at det skal du nok lære."
• Dit barn leger glad og er ikke til at få med ud af døren om morgenen, og du har travlt.
Du siger: "Jeg kan godt se, at det er sjovt, det du er i gang med, men dine venner venter på dig ovre i vuggestuen, og der kan du jo lege med de nye dukker, de har fået."
• Dit barn er genert, og er ikke meget for at sige goddag og farvel til andre mennesker.
Du siger: "Det er helt i orden, at du er genert. Det har jeg også prøvet. Vil du op på min arm? Så siger vi goddag sammen."
• Dit barn har svært at lære en ting og har mistet lysten til at fortsætte.
Du siger: "Jeg ved, du kan. Nogen gange skal vi bare øve os mere. Du har god tid, og du skal nok lære det, for jeg kan se, at du er rigtig god til at øve dig".
Læs også:
Lærer du dit barn at forstå følelser?
Tigerspring - alt om dit barns mentale udvikling
Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed