Familieliv
11. juni 2013

Forældre - sådan sikrer du bedst dine børn

Du synes måske, det er ubehageligt at tænke på, men får du styr på de juridiske aspekter i tilfælde af, at du eller din mand dør, kan du være sikker på, at dine børn er sikret bedst muligt for fremtiden. Og det er da en betryggende tanke, ikke? Her guider Magasinet Mor dig rundt i den juridiske jungle af testamenter, forældremyndighed og arv.
Af: Frida Paustian
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/testamente/familie-testamente-prim.jpg

Fremtidssikring for dine børn

Du synes måske, det er ubehageligt at tænke på, men får du styr på de juridiske aspekter i tilfælde af, at du eller din mand dør, kan du være sikker på, at dine børn er sikret bedst muligt for fremtiden. Og det er da en betryggende tanke, ikke? Her guider Magasinet Mor dig rundt i den juridiske jungle af testamenter, forældremyndighed og arv.

Har du nogensinde overvejet, hvad der vil ske med dine børn, hvis du mod forventning skulle dø, før de er fyldt 18 år? Tanken er både ubehagelig og svær at forestille sig, men det er ikke desto mindre noget, der godt kan ske. Og derfor er det også en god idé at være sikker på, at der er helt styr på alle de juridiske ting som arv og forældremyndighed. Det er jo også derfor, vi også er medlem af en a-kasse og hver måned betaler et forsikringsselskab, så vi er sikret, hvis vi skulle komme ud for en ulykke, blive bestjålet eller miste vores job.
Da jura i sig selv kan være en kompliceret størrelse, kan tanken om at få styr på formalia også virke afskrækkende, men det behøver faktisk slet ikke være så indviklet, og derfor guider vi dig her igennem de basale ting, som kan give dig ro i maven og sikre dine børn bedst muligt, hvis det utænkelige skulle ske.

Forældremyndighed

Hvem skal have ansvaret for dine børn, hvis du dør, før de er fyldt 18 år? Det afhænger blandt af, om I har fælles forældremyndighed.

Fælles forældremyndighed

Har I fælles forældremyndighed, vil din mand eller kæreste overtage ansvaret for børnene, hvis du dør og dermed få forældremyndigheden alene. Det samme gælder selvfølgelig også den anden vej rundt, hvis faderen til dine børn skulle dø.

Eneforældremyndighed

Hvis det kun er dig eller dine børns far, der har forældremyndigheden, vil det - i tilfælde af at vedkommende dør - som udgangspunkt være den anden forælder, der får forældremyndigheden alene, med mindre der er forhold for barnet, der taler imod. Statsforvaltningen vil derfor undersøge, om den efterladte mor eller far er egnet til at tage ansvar for barnet. Er det dig, der har eneforældremyndigheden, og du dør, skal du overveje, om du gerne vil have, at barnets far overtager forældremyndigheden. Hvis det ikke er tilfældet, er det vigtigt, at du opretter et børnetestamente.
Hvis Statsforvaltningen vurderer, at faderen til dine børn ikke kan varetage omsorgen for dem, vil Statsforvaltningen sammen med kommunen finde en anden. Det vil typisk være en person i din nærmeste familie eller en af dine gode venner, der i forvejen er tæt på børnene og som kender dem. Hvis Statsforvaltningen ikke kan finde en "egnet" person i din omgangskreds, vil det derfor ende med, at kommunen går ud og finder en plejefamilie til dine børn.

Læs også: Værd at vide om ægteskab og testamente

Børnetestamente

At skrive et børnetestamente betyder, at du opretter et testamente, hvori der står, at du for eksempel gerne vil have, at din søster eller et nært vennepar skal overtage forældremyndigheden, hvis du dør.
Selvom du i testamentet udtrykker, hvad dit ønske er, har Statsforvaltningen dog ikke pligt til at rette sig efter det. Det vil nemlig altid blive undersøgt, hvad der er bedst for barnet, men børnetestamentet er dog stadig en god idé, da myndighederne i langt de fleste tilfælde vil rette sig efter dit ønske.
Når du skal oprette dit børnetestamente, skal du have fat i en advokat. På den måde er du sikret, at alle formalia bliver overholdt, såsom at det bliver underskrevet ved retten, og så skal du ikke tænke over det længere. Testamentet vil nemlig automatisk komme frem, hvis du dør.
Det koster selvfølgelig penge at få en advokat til at udføre arbejdet for dig, men når du tænker på, hvad pengene går til, er det bestemt udgiften værd. Det er dog altid en god idé at aftale en pris, inden advokaten går i gang med arbejdet, så du ikke bliver overrasket, når regningen dumper ind ad brevsprækken.
Det er også en god ide at aflevere kopi af testamentet, til de personer, der er indsat i det, så de kan kontakte Statsforvaltningen, hvis der bliver brug for det.
I et børnetestamente kan du også bestemme, at dem der skal have forældremyndigheden også får en del af den formue, du efterlader dig. På den måde har du ikke bare sikret dig, at dine børn kommer til at vokse op hos de rigtige mennesker, men at de også får økonomisk hjælp til at forsørge dine børn, indtil de er fyldt 18 år.

Husk, at det naturligvis altid er en mulighed for dig at ændre dit børnetestamente, hvis du skulle skifte mening om, hvem du ønsker skal overtage forældremyndigheden.

Testamente

Som forældre er det vigtigt, at I har sikret hinanden økonomisk, så den tilbageladte kan tage sig af jeres børn. Det er især her, at der er en forskel på at være gift eller ej.

Samlevende

Der er ingen arveret mellem et kærestepar, der ikke har lavet et officielt testamente. Hvis I ikke er gift og din kæreste dør, vil børnene derfor arve halvdelen af jeres fælles formue. Rent praktisk betyder det, at hvis han dør, skal du købe hans halvdel af huset eller lejligheden, og at halvdelen af jeres formue går til børnene. Hvis det oven i købet er din kæreste, der står som ejer af jeres bolig, eller hvis det er ham, der officielt har en opsparing stående på en konto, vil det være børnene og ikke dig, der arver det hele. Har I ikke sikret jer med et testamente, kan det derfor betyde, at du og dine børn bliver nødt til at flytte, og at jeres økonomi bliver væsentlig forringet.
Lever du sammen med dine børns far uden at I er gift, er det derfor supervigtigt, at I får kontaktet en advokat, der kan hjælpe jer med at skrive et testamente, der sikrer, at den efterladte er sikret økonomisk på samme måde, som havde I været gift.

Gift

Når du er gift, arver børnene en fjerdedel af formuen. Dette kan dog også være nok til, at du som den efterladte ikke har råd til at blive boende, der hvor bor. Selvom I er gift og kun har fælles børn, er det derfor en fordel at oprette testamente.
Et testamente vil sikre, at jeres børn kun arver 1/16 af jeres fælles formue. Det giver dig bedre mulighed for at kunne blive boende og sørge for, at børnene kan blive i de trygge rammer, de kender.

Særeje

En ting er, at du kan sikre dine børn økonomisk, mens de stadig er børn. Men du kan også hjælpe dem på længere sigt.
Har I besluttet jer for at lave et testamente, er det nemlig også en mulighed at bestemme særeje for jeres børn. Det vil først få betydning længere ude i fremtiden, når jeres børn er blevet gift og en dag skal arve fra jer. Men har I en formue, er det alligevel en god idé at få det på plads, inden det en dag er for sent. Med et særeje sikrer I nemlig, at jeres børn ikke skal dele den formue, de arver fra jer med deres ægtefælle, hvis skulle ende med at blive skilt.

Læs også: Kun halvdelen af alle børnefamilier sikrer sig med ægteskab

Livsforsikring

Når du har en pensionsopsparing hos et pensionsselskab, kan du også få oprettet en livsforsikring, som bliver udbetalt, hvis du dør. Pengene fra en livsforsikring går typisk til nærmeste pårørende, som er din mand eller den kæreste, du bor sammen med. Er du alene, vil nærmeste pårørende være dine børn.
Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at din kæreste ikke automatisk bliver "nærmeste pårørende", hvis I for eksempel lige har mødt hinanden. For at din kæreste kan blive "godkendt" som nærmeste pårørende kræver det:

  • At I lever sammen på den samme adresse
  • At I venter barn sammen, har et barn sammen eller har haft et barn sammen
  • Eller at I har levet sammen på den samme adresse i et ægteskabslignende forhold i de sidste to år før tidspunktet for dødsfaldet

Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, går pengene fra livsforsikringen automatisk til børnene.
hvis du derimod foretrækker, at det er dine børn og ikke din mand eller din kæreste, der skal have livsforsikringen udbetalt, kan det sagtens lade sig gøre. Det kræver blot, at du kontakter dit pensionsselskab og får dit ønske registreret.

Børnepension

Du kan også sikre dine børn med en børnepension. Hvis du dør, udbetales børnepensionen til dine børn, indtil de er 24 år. På den måde ved du, at de har økonomisk støtte, indtil de er gamle nok til at forsørge sig selv.
Prisen på en børnepension afhænger af mange ting - mor og barns alder, når pensionen oprettes, ønsket størrelse på pensionen, pensionens løbetid m.m.
Er du eksempelvis 33 år, din søn 5 år, og han skal have udbetalt 30.000 kr. om året, til han fylder 24 år, vil det koste omkring 1360 kr. om året.*
Hvis du har en pensionsordning via dit arbejde, indeholder den ofte mulighed for at tilpasse den til dine familieforhold og ønsker, uden at du skal indbetale ekstra. Det betyder til gengæld blot, at din egen pensionsopsparing bliver lidt mindre.

* Priseksemplet stammer fra en beregning foretaget af Nordea Liv & Pension

Få hjælp til overblikket

Det er langt fra os alle, der lever i en lille kernefamilie med fælles børn. Du kan også være fraskilt, eller du og din mand kan begge have bragt børn med ind i forholdet. Enhver situation er unik, og jo mere kompliceret jeres familiesituation er, jo mere kompliceret bliver det at få styr på juraen.
Hvis du har svært ved at overskue mulighederne, kan du altid bestille et familietjek via Danske Familieadvokaters hjemmeside

Læs også:
Har du lavet testamente?

Læs også