Annonce
Familieliv
11. juni 2020

Hjælper det, at du puster på dit barns sår?

Den første reaktion, når vores børn har slået sig, er for de fleste af os at puste. Vores forældre gjorde det, og nu gør vi det. Men hvorfor puster vi, og findes der en bedre måde at trøste et barn, der har slået sig?
Af: Aller Creative Studio, annonce for Hansaplast
Sår og puste

Foto: Shutterstock

https://imgix.femina.dk/hansaplast_logo_1.jpg

Det er svært at få et svar på, hvor vanen med at puste på et sår stammer fra, men én ting er sikkert: Vi gør det stort set alle sammen. For de fleste af os ligger der ikke noget dybere bag, vi gør det bare nærmest automatisk, når vores barn har slået sig. Men hvorfor puster vi? Er det bare for at aflede og snyde ungerne til at tro, at nu er smerten væk, er det noget instinktivt, der går i gang, eller kan pustet faktisk gøre en forskel?

Forælderinstinkt

Det at puste kan selvfølgelig betyde, at barnets opmærksomhed flyttes fra det dunkende sår til mor eller fars pust og følelsen af luft på huden. Det kan være lige præcis den korte pause, der skal til, for at barnet kan komme ud af den oprindelige panikfølelse og bekræftes i, at der er nogen, der er i gang med at hjælpe. Og det er en værdifuld del af den psykiske førstehjælp, at barnet mærker, at det bliver set og taget sig af.

Rent fysiologisk foregår beroligelsen dog kun i den voksne, når vi puster. Når vi trækker vejret dybt ind for at puste, beroliger vi vores egen vejrtrækning og får ro på den øgede puls, vi måske selv sidder med, så vi bedre kan koncentrere os.

Videnskab.dk har undersøgt, hvorfor det fungerer sådan. De har bl.a. spurgt lektor i Idræt og Ernæring Jacob Wienecke, som peger på det unikke ved vejrtrækningen, at den både er en automatisk funktion i kroppen, som regulerer sig selv, og samtidig er en funktion, vi bevidst kan styre. Når vi bliver stressede eller forskrækkede, stiger vejrtrækningsrytmen af sig selv. Men vi kan styre den tilbage på ”sporet” ved at tage et par dybe indåndinger, som går ind og regulerer vejrtrækningens rytme. Det giver ro på kroppen og i hovedet.

Så måske er det i virkeligheden derfor, vi udfører det nedarvede ritual – for selv lige at ”puste ud” og få et par sekunders tænkepause, så vi kan håndtere skrammen hos barnet bedst.

Giv beroligelsen videre

Den dybe indånding hjælper os voksne – men det hjælper endnu bedre, hvis vi også kan lære den videre til barnet, som har slået sig.

Når dit barn kommer grædende hen til dig, så sæt dig ned i øjenhøjde, læg en hånd på barnets mave, og sig roligt: ”Træk vejret helt ned i maven”. Du skal ikke sige andet, og gentag gerne, til barnet har fået lidt ro på, og I kan se på skrammen. Det har to funktioner: Ved at bruge mellemgulvet får barnet ifølge Jacob Weinecke luften længere ned i lungerne og kommer dermed lettere af med affaldsstoffet CO2, som ellers kan gøre én træt. Samtidig flyttes opmærksomheden fra smerten til noget håndgribeligt og håndterligt for barnet, nemlig vejrtrækningen.

Den teknik har den ekstra fordel, at den ruster barnet til at håndtere skrammer, smerte og modgang resten af livet og i de situationer, hvor mor eller far ikke er i nærheden.

LÆS OGSÅ: ”Op igen” eller hvad? Sådan hjælper du bedst dit barn, der har slået sig

Træk vejret – og behandl

Når der er ro på, kan vi få et overblik over skadens omfang. Er såret dybt, stærkt blødende eller placeret et kritisk sted, kræver det en tur til lægen. Er det en mere typisk skramme som et skrabet knæ, en rift eller et mindre snitsår, kan vi roligt behandle det selv. Såret skal først renses grundigt, og så skal der et plaster på, som lader huden ånde, mens helingen er i gang.

Hansaplast

Hansaplast Sårspray 100 ml, Hansaplast Disney Frozen Junior plaster 20 stk, Hansaplast Sårsalve 20g

Effektiv sårpleje

Den bedste sårpleje og heling får du ved at bruge gode kvalitetsprodukter beregnet til hurtig og hygiejnisk heling. På den måde forebygger du infektion og får op til dobbelt så hurtig heling som et ubehandlet sår.

  • Sårrensning: Brug Hansaplast Sårspray for at forebygge infektioner i såret hurtigt og nemt.
  • Sårbeskyttelse: Beskyt såret mod udefrakommende snavs og bakterier med et plaster eller en steril sårbandage, der lader huden ånde. Hansaplast har i forskellige størrelser, former og materialer.
  • Sårheling: Hjælp såret med at hele hurtigt, sikkert og uden at danne ar ved at smøre det jævnligt med helende Hansaplast Sårsalve.

Hansaplast forhandles på landets apoteker og kan købes online her.

Læs også