Familieliv
15. august 2024

Hun har set par gå fra hinanden på ét bestemt tidspunkt, og har et råd til at undgå det

Der er flere grunde til, at det netop er ferien, der bliver det sidste skub ud af forholdet, fortæller psykolog Tine Ramstad.
Af: Malin H. Haugan, KK.no, oversat af redaktionen
Kærestepar

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Nu, hvor sommerferien nærmer sig sin slutning, er der nok mange, der tænker over, om ferien levede op til alle de ønsker og forventninger, man havde før sommeren.

Dovne dage på stranden, kvalitetstid med kæresten eller endelig at få tid til at ordne haven.

Men ofte bliver ferien ikke helt, som man havde forventet, og for mange par bliver ferien faktisk det, der får bægeret til at flyde over.

- Hvert år ser vi, hvordan ferien blev en skuffelse og det sidste skub ud af parforholdet, fortæller Tine Ramstad, der er psykolog og afdelingsdirektør i Bufetat, Børne-, ungdoms- og familieforvaltningen, region syd.

Tal fra Bufetat viser, at antallet af mæglingsmøder hos Familierådgivningen stiger hvert år efter sommerferien.

- Efter det, der skulle have været en dejlig ferie, er der mange, der mister troen på, at forholdet kan reddes. Mange tænker: "Hvis vi ikke engang kan have det godt i ferien, så går det ikke," siger Ramstad.

Der er flere grunde til, at det netop er ferien, der bliver det sidste skub, og meget handler om forventninger, ifølge psykologen.

Hvis man mister troen på, at man kan få det bedre, er det svært at komme sig, og det er ofte det, der sker efter en ferie, fortæller Ramstad.

- I parterapi oplever jeg, at kvinder og mænd har meget forskellige forventninger til ferien og håb for, hvad den skal bringe.

Nogle ønsker at opleve mest muligt, rejse meget, være aktive og møde venner, mens andre vil tage det helt roligt, have lange samtaler om aftenen og gå tidligt i seng.

- Hvis den ene står klar med champagneflasken, og den anden vil smide sig på sofaen, kan det hurtigt ende i en forventningskollision.

Når vi går ind i en ferie, er mange trætte, især hvis man har haft en svær periode i parforholdet.

- Man har måske ikke overskud, og så bliver man ofte mindre overbærende. Selv om man har lyst til at hygge sig, bliver det ikke altid sådan.

For selv om man har lyst til meget, er det ikke altid lige let at få det til at lykkes i virkeligheden. Derfor skal man tale sammen og finde ud af, hvordan man løser ferien som et par, råder hun.

Mange, der ikke har et godt parforhold i forvejen, venter med at gøre noget til efter sommeren, fortæller Ramstad. Hvis de har børn, er det ofte grunden.

- Hvis man har planlagt en ferie sammen, vil mange ikke skuffe børnene og venter derfor til efter ferien.

Det er heller ikke ualmindeligt at se sommeren som den sidste chance, hvor man håber, at en pause fra hverdagen vil løse problemerne.

- Men sådan er det ikke. En ferie vil ikke løse problemerne, mener psykologen.

- Det er hverdagen, man skal arbejde på for at få tingene til at fungere. Ferien er desserten, og det er ikke dér, forholdet bliver skabt, siger psykologen.

I stedet for at se ferien som en tid til at indhente alt det forsømte, er det klogere at bruge ferien til at tale om de problemer, man har i hverdagen. Det kan være fornuftigt at gøre, når man har slappet af og genvundet energi.

- Det er en god investering at bruge den sidste tid af ferien på at arbejde med forholdet. Se på, hvor problemerne ligger. Er det muligt at ændre nogle rutiner for at få det bedre?

Mange familier, især i småbørnsperioden, har svært ved at få tiden til at række. Her råder Ramstad til at købe sig ud af problemerne, hvis det er muligt.

- Måske kan man spare på andre udgifter for at få råd til at gøre hverdagen lettere ved at bestille dagligvarer til døren eller få hjælp til rengøring.

Det er vigtigt at se realistisk på, hvad man kan give hinanden. Psykologen råder til at være ærlig om, hvad man selv kan tilbyde sin partner, når det kommer til tid sammen, intimitet og huslige opgaver.

- Der er ofte et misforhold mellem, hvad man tror, man kan få, og hvad man reelt får fra sin partner.

Hvis man er ekstra modig, kan man spørge hinanden, hvor man vil placere forholdet på en skala fra 1 til 10.

- Hvad skal der til for, at vi får det bedre? Hvad vil det koste, og ønsker vi det samme?

Det er vigtigt at huske, at man ikke kan opnå alt på én gang.

- Hvis den ene ønsker mere tid til at tale sammen, kan det være klogt at afsætte en fast tid til dette. Måske har den anden en hobby, der tager meget af fritiden; hvad med at partneren deltager én gang om ugen? Måske vil andre ting også falde på plads, hvis visse ting bliver bedre.

Denne artikel blev første gang bragt af KK.no der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs også