Julelys: Sådan taler du med dit barn om brandfare
Der er nu ikke noget så hyggeligt som levende lys indenfor, når mørket sænker sig udenfor. Og følger man traditionerne i julemåneden, skal der både tændes kalenderlys og adventslys og lys på juletræet.
Nye tal fra Redningsberedskabets Statistikbank viser, at i december måned 2015 rykkede brandfolk ud til 28 brande i danske hjem forårsaget af levende lys. De 17 af brandene kunne kategoriseres som ild i enten juletræer, juledekorationer eller adventskranse.
Test: Find 11 farer i hjemmet - hvor kan barnet komme til skade?
December var den måned med flest brande forårsaget af levende lys i hele 2015.
Fortæl dit barn om brandfare
Der findes masser af gode råd til at undgå, at lys bliver til gys. Men ifølge en sikkerhedsekspert er det allerbedste råd at give sine børn en god 'opdragelse' i sikkerhed i hjemmet.
− Vi siger til vores børn, at de skal køre med cykelhjelm, så de ikke slår hovedet, hvis de vælter. Og vi fortæller dem, at ved at trykke 1-1-2 på telefonen kan de få fat i politiet eller brandvæsenet. Hvorfor fokuserer vi ikke også på det præventive plan, så børnene helt undgår at skulle ringe 112?, spørger Søren Brehm Jensen, sikkerhedsekspert hos ABUS, der blandt andet producerer sikkerhedsudstyr som alarmer, overvågningskameraer og cykelhjelme.
Her sker de fleste babyulykker
Når uheldet er ude
− Tag under alle omstændigheder en snak med børnene om, hvad de skal gøre, hvis der udbryder brand i huset. Først og fremmest skal de vide, at de ikke skal prøve på at slukke den - de skal bare se at komme væk. Men hvor skal de løbe hen? Lav eventuelt en aftale med naboen om, at børnene kan søge derhen. Det er lovpligtigt, at virksomheder skal have en evakueringsplan i tilfælde af brand, men loven siger intet om private hjem. Man bør altså skænke situationen nogle tanker, for hvis man uforberedt står i den, er det for sent, siger Søren Brehm Jensen og fremhæver nogle simple og praktiske råd til sikkerhed i børnehøjde - på et præventivt plan:
Gode råd til en sikker jul
• Levende lys er hyggelige, men de skal tændes af mor eller far, der bør skifte tændstikker og almindelige lightere ud med lange fyrfadslightere med børnesikring.
• Er der et levende lys i rummet, så skal der også være en person derinde, som kan holde øje med lyset.
• Den, som har tændt et levende lys, skal også slukke for det igen. Aftal for eksempel med børnene, at hvis de tager en af forældrene i at glemme det, skal mor/far hoste op med tre pebernødder til hver.
• Vis barnet alvoren via billeder. På YouTube findes masser af videoer, der viser, hvor hurtigt ild kan udvikle sig, uden at det er skræmmende og farligt at se på. Find for eksempel Beredskabsstyrelsens kanal, hvor der blandt andet ligger videoer af, hvordan man slukker ild i en juledekoration.
• Hav altid vand eller en lille brandslukker i nærheden, når der er levende lys i rummet. Det kan ofte bremse ilden, inden den for alvor udvikler sig.
• Placér røgalarmer i centrale rum i hjemmet, hvor der kan være særlig brandfare, for eksempel i køkkenet og i stuen. Så bliver store som små alarmeret, hvis der er fare på færde.
Guide til sikkert og alderssvarende legetøj
Sikkerhedstjek som juletradition
Søren Brehm Jensen opfordrer desuden danskerne til at indføre endnu en tradition i julemåneden:
− Gør første søndag i advent til den årlige sikkerhedstjek-dag i hjemmet. Tjek røgalarmernes batterier, haspe på vinduerne og smør dørene i huset, så I ikke risikerer, at de en dag binder. Investér i en lille brandslukker, som kan fås i byggemarkedet. De er så små og kompakte - på størrelse med en hårspray − at de nemt kan gemmes væk i et skab i køkkenet eller stuen. Og husk så at fortæl børnene, hvor den er, siger Søren Brehm Jensen.
Her kan du købe et startsæt til børnesikring af hjemmet >> (link fjernet)
(link fjernet)