Kan det være livsfarligt at være i en familie? Ja, siger psykolog
Foto: Heidi Maxmilling
Podcastserien ”Fremmed i familien” udspringer af Katrine Marie Guldagers eget arbejde med sin autofiktive roman ”Det samme og noget helt andet”, der handler om at føle sig fremmed i sin egen familie.
Katrine Marie Guldager har i tredje afsnit af podcastserien ”Fremmed i familien” inviteret psykolog Inge S. Holm i studiet til en samtale om dysfunktionelle og farlige familier.
Læs om afsnit et her, og afsnit to her.
Inge S. Holm har skrevet bogen ”Livsfarlige familier”, der handler om, hvornår det er usundt at være i en familie, og hvordan man bryder med det.
Men hvornår er en familie ligefrem livsfarlig?
Det spørgsmål prøver Inge S. Holm at besvare i podcasten.
– Hvis mor og far ikke har været tilstrækkeligt trygge i lange perioder, og hvis barnet ikke har haft en fornemmelse af at være i sikkerhed, forklarer Inge S. Holm.
Hun har i sit arbejde som psykolog oplevet børn, der ned til treårsalderen selv skifter ble eller laver mad.
Men det behøver ikke udelukkende at være et fysisk omsorgssvigt fra forældrenes side som eksempelvis alkoholmisbrug eller vold. Det kan også være et usynligt, emotionelt omsorgssvigt.
Et omsorgssvigt der handler om, at mor eller far ikke er emotionelt modne nok til at være der for barnet.
Hør podcasten "Fremmed i familien"
Katrine Marie Guldager er aktuel med podcasten "Fremmed i familien", hvor hun stiller spørgsmålet: Hvorfor kan det til tider føles som om, man er fremmed i sin egen familie?
Podcasten er produceret af Politikens forlag og udgivet i samarbejde med femina.
I tredje afsnit taler psykolog Inge S. Holm og Katrine Marie Guldager om, hvad det vil sige at være i en livsfarlig familie, og hvornår man skal sige stop.
Det er et utrygt tilknytningsforhold til forældrene, hvis de bliver ved med at være kilde til sorg og frustration.
Hvis man føler sig forkert i familien, og skammen for de ting, der sker, ligger hos barnet.
Inge S. Holm pointerer, at det aldrig skal være barnets ansvar. Men det kan derimod være barnets ansvar at bryde med ens familie.
De magiske små tricks
De vanskelige følelser til forældrene og den svære kommunikation beskriver Katrine Marie Guldager også i sin roman ”Det samme og noget helt andet”.
I podcasten går hun og Inge S. Holm i dybden med, om det er nødvendigt at bryde med vanskelige forældre, og hvordan man bryder familiemønstret fremadrettet, så ens egne børn ikke oplever det samme.
Ifølge Inge S. Holm bryder man mønstret bedst, hvis man får helet sig selv og kommer overens med det, der er sket i sin barndom.
Og så findes der ”små magiske tricks” til et bedre familieliv: Sig undskyld, tilgiv og husk at takke hinanden i hverdagen.
Hør mere om dem, og hvornår ens familierelationer er usunde i ”Fremmed i familien”.