Familieliv
2. januar 2025

Konflikter med din søster eller bror som voksen: Hvornår er det tid til at afslutte relationen?

Når man bliver voksen flytter de fleste fra deres søskende, men dét betyder ikke altid, at søskendekonflikterne dermed også stopper. Faktisk er det helt okay, at nå til et punkt, hvor man "slår op" med sine søskende, når man er blevet voksen
Af: Elisabeth Granseth, mabra.com
Søskende

Foto: Getty Images

Det er ikke helt ualmindeligt, at børn skændes med deres søskende; mange vil nok synes, at det er en naturlig del af barndommen.

Men nogle gange fortsætter søskendekonflikterne ind i voksenlivet, og det kan være svært at vide, hvordan man skal håndtere relationen.

David Waskuri er psykolog hos Sveapsykologerna og specialist i psykoterapi. Han mener, at der kan være mange grunde til, at voksne søskende skændes. For eksempel kan det skyldes konflikter, der stammer fra barndommen.

– Der har måske været noget i opvæksten, som man irriterede sig over, og det kan følge med ind i voksenlivet. Det kan også handle om rivalisering og jalousi. Det er ikke ualmindeligt, at det ene søskende føler, at den anden er favoriseret af forældrene, siger David Waskuri.

Skænderier mellem søskende i voksenalderen kan også skyldes forskelle i livsstil og værdier.

– Den ene prioriterer måske karrieren, mens den anden prioriterer familien, og man kan være meget forskellige som personer.

Forskellige forventninger til søskenderelationen kan også føre til konflikter. Den ene søskende ønsker måske at være sammen ofte, mens den anden synes, at det er nok med et telefonopkald en gang imellem.

– Nogle forventer hyppig kontakt med deres søskende, mens andre måske slet ikke føler det samme, og det kan føre til skuffelse over det.

Noget, der også kan skabe splid blandt voksne søskende, er når forældrene bliver ældre og har brug for støtte.

– Du er måske den, der tager sig af forældrene mest og føler, at de andre søskende ikke gør nok. Det kan også handle om arv og hvem, der får hvad af forældrene. Det kan føre til en konflikt.

Så bør du afslutte relationen

Men hvor går grænsen for, hvad en søskenderelation kan tåle? David Waskuri mener, at det er et svært spørgsmål at give et generelt svar på.

– Det er forskelligt fra person til person. Men når relationen er blevet mere skadelig end gavnlig, og hvis den konstant fører til negativ stress, så den påvirker ens helbred, eller hvis der forekommer vold, så kan du have brug for at overveje at revurdere jeres relation, siger David Waskuri og fortsætter:

– Der er en grænse for, hvad en relation kan klare, for man må ikke gå under selv. Man må ikke være så selvopofrende. Men det er en svær balance. For samtidig er det jo en søskende, og man føler en loyalitet.

Inden du helt bryder med dine søskende, kan I starte med at tage en pause fra hinanden. Det kan give jer begge tid til at reflektere og ændre dårlige mønstre.

– Jeg vil sige, at før man bryder, kan man forsøge at arbejde på relationen ved at have åben kommunikation, sætte grænser og give hinanden kvalitetstid. Man kan endda gå til familierådgivning sammen for at få hjælp fra en tredjepart. Så kan noget, der var dårligt, blive til noget godt. Men det lykkes jo ikke altid, og så når man måske til det punkt, hvor man må bryde og tage en pause. Men en pause betyder ikke, at man aldrig vil tale sammen igen; man kan prøve senere at genoptage relationen.

Det kan føles hårdt og smertefuldt at træffe beslutningen om ikke at mødes med sine søskende mere.

– Jeg mener, at man skal have en form for sund egoisme. Ja, det er søskende. Men man har måske børn eller andre ting, man skal lægge sin energi på. Og selvom det er søskende, som man elsker, så skal man også elske sig selv. Relationen med dine søskende må ikke være så destruktiv, at du går under selv eller ender i en depression.

Hvordan siger man til sit søskende, at relationen skal afsluttes?

– Det afhænger selvfølgelig lidt af situationen. Men forklar årsagerne til, at du ikke ønsker at ses, uden at bebrejde din søskende. Vær tydelig og ærlig. Forklar, hvorfor du ikke har energi til at investere i relationen lige nu.

4 tips til, hvordan du forbedrer relationen med dine søskende

  1. Vær åben i kommunikationen
    Vær ærlig om, hvad du føler og tænker. Men vær samtidig ikke kritisk eller dømmende. Forsøg at være ærlig og sig ikke kun, hvad du tror, den anden gerne vil høre.
  2. Red op i gamle konflikter
    Hvis der er noget, der skete for længe siden, som ikke er blevet afklaret og som påvirker jeres relation negativt, så prøv at få det ordnet. Tag det op på en god måde, og tryk ikke dine følelser ned, da det kan føre til, at det dukker op igen senere i en affekt.
  3. Sæt grænser
    Måske er du træt af visse adfærdsmønstre fra dit søskende, som at låne penge eller altid være den, der er barnepige. Vær modig og vær tydelig omkring, hvad du kan og vil gøre – og sæt en grænse. Det er en vigtig del af alle relationer at være i stand til at sætte grænser.
  4. Tilbring tid sammen
    Hvis du vil have, at søskenderelationen skal være god, kræver det, at I tilbringer tid sammen. Sørg for at prioritere relationen, hvis den skal forbedres. Positive oplevelser og aktiviteter vil gøre jeres relation bedre.

Kilde: David Waskuri, psykolog.

Denne artikel blev først bragt hos mabra.com. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også