Familieliv
21. oktober 2013

Line Ernlund "Jeg føler mig som en version 2.0 i ny og forbedret udgave"

At blive mor er som at lukke døren til det gamle liv og åbne døren til et nyt. Det havde journalist Line Ernlund fået at vide, mens hun var gravid, og det viste sig at holde stik.
Af: Frida Paustian
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/mit-moderskab/line-ernlund/lineernlund-prim.jpg

foto: Ida Schmidt

Hvordan havde du det med at være gravid?
Det var en blandet fornøjelse. Det hele er jo så nyt og spændende og det at mærke liv er helt enestående. Jeg vil nok dele graviditeten op i to faser. Sidste halvdel hvor jeg fysisk var på toppen og kunne alt og så første halvdel, der ikke var noget at skrive hjem om. Jeg havde ikke bare kvalme, jeg var decideret syg.

Hvordan oplevede du fødslen?
Planen var, at jeg skulle have igangsat min fødsel. Det var jeg nervøs over, fordi jeg havde hørt om forskellige uheldige oplevelser. Jeg fik derfor akupunktur hos en privat jordemoder i flere omgange, og jeg ved jo ikke, om det var det, der gjorde udslaget, men jeg fødte i hvert fald aftenen inden, jeg havde tid til igangsættelse på hospitalet! Det var jeg glad for.
Jeg havde også håbet, at fødslen gik lynhurtig, men sådan gik det dog ikke helt. Fødslen gik egentlig fint, men den var temmelig lang, fordi Sommer lå lidt skævt. Efter 16 timers veer bad jeg om en epidural. Inden da havde jeg ikke fået noget smertestillende, fordi al min fokus var på vejrtrækning, så det var helt fantastisk at få en pause fra smerten. Fire timer senere var hun født!

Har det at blive mor givet nye perspektiver på livet?
En kollega sagde under min graviditet, at det at blive mor er som at lukke døren til det gamle liv og åbne døren til et nyt. Den beskrivelse rammer plet. Og det er fantastisk. Jeg er blevet mor som 38-årig, og inden da, var jeg nået et punkt, hvor jeg havde oplevet meget af det, jeg havde drømt om. Så hvis vi ikke havde været så heldige at få Sommer, var jeg nok rejst udenlands for at få nye oplevelser. Det er enormt livsbekræftende og inspirerende at opleve sådan et lille menneske udvikle sig. Jeg ser pludselig en masse spændende udfordringer og muligheder både arbejdsmæssigt og privat, og jeg føler mig som en version 2.0. En ny og forbedret udgave!

Hvordan har forældreskabet påvirket dig?
Alt er anderledes og alligevel det samme. Nu er der hele tiden en lille pige, der har førsteprioritet, og det har selvfølgelig ændret alt. Omvendt føles det hele meget naturligt, og jeg synes stadig, vi laver mange af de ting, som vi gjorde før. Bare på lidt andre præmisser.

Julie Bertelsen: Jeg er blevet supermenneske

Hvad gør du, når du er træt, og alt virker uoverskueligt?
Jeg VED, at det hjælper at sove, spise ordentlig og at være aktiv. Udfordringen er blot, at jeg sover og løber for lidt, og så spiser jeg for mange kager. Derfor er den bedste kur lige nu blot at blive hjemme og slappe af, hvis Sommer eller jeg har en dag, hvor vi er trætte og vrøvlede. Det er jo fordelen ved at være på barsel - man kan bare blive hjemme, hvis der er behov for en 'fridag'.

Hvordan ser en almindelig dag ud?
Min hverdag på barsel er selvfølgelig præget af, at der ikke er et job, der skal passes. Vi plejer at stå op omkring klokken seks, hvorefter vi henter aviser i postkassen - til Sommers store begejstring. Ofte er vi også lige et smut hos bageren. Morgen og formiddag går med at spise morgenmad, en lille lur og en eller anden aktivitet som eksempelvis APA-træning (træning for nybagte mødre red.), svømning eller rytmik. Frokost spiser vi oftest herhjemme, eller ude i forlængelse af det, vi har deltaget i. Derefter skal Sommer igen sove lidt. Om eftermiddagen går vi altid en længere tur, hvis vi ikke skal i mødregruppe, på besøg hos veninder, eller i legestue. Ved 18-tiden spiser vi, bader og den slags og så er det ellers i seng ved 19-20 tiden for Sommers vedkommende. Hvis vi skal dyrke sport eller i biffen, foregår det oftest mellem 20 og 22. Og dagene flyver afsted.

Hvornår føler du dig utilstrækkelig?
Perioden med overgangsmad har klart været den største udfordring. Jeg har aldrig været synderligt interesseret i hverken madlavning eller husholdning, og vi har tidligere spist meget ude - eller også stod min kæreste for aftensmaden. Det har derfor krævet lidt at vænne sig til at lave mad tre gange dagligt plus mellemmåltider. Omvendt vil jeg gerne have, at hun får god hjemmelavet mad, så jeg har kastet mig over gryderne og forsøgt mig frem efter bedste evne, og det går da heldigvis også meget bedre.

Har du gode råd til, hvordan man holder fast i parforholdet?
Jeg vil nødig give andre gode råd, fordi råd bunder i ens egen situation, erfaring og behov, og det er som bekendt individuelt. Både Christian og jeg er meget selvstændige, og vi har derfor indrettet os på en måde, som indtil videre virker meget godt. Vi har eksempelvis to mindre boliger i stedet for EN stor, så vi ikke altid behøver være sammen. Vi gør meget ud af altid at sige ordentlig godmorgen og godnat, så vi aldrig går småsure i seng. Vi taler også stadig om politik, økonomi, kulturliv og fritidsinteresser, så det ikke kun handler om børn… og så gør et godt grin jo meget.

Hvordan er jeres opdragelse? Er I til grænser eller er I mere loose?
Vi vil gerne udstyre hende med et godt selvværd og selvtillid, samtidig med at hun respekterer andre og giver dem plads. Der kommer sikkert store udfordringer undervejs, men vi kommer til at sætte grænser, det gør vi allerede. Vi kommer også til at lære hende om dyder som flid og det at gøre sig umage. Ting og muligheder kommer ikke af sig selv. Man må arbejde for at nå det, man gerne vil.

Læs også om Vickie Jo der går ind for faste rammer i opdragelsen

Hvad skal din datter aldrig?
Køre motocross. Min kæreste elsker alt, der har motor, og kører motocross. Jeg er utryg, når han kører og vi lavede derfor en klar aftale, inden Sommer blev født: Motorcykler og den slags er først tilladt, når hun bliver 18 år gammel, hvor vi ikke længere kan bestemme.

Hvad er vigtig for dig at lære din datter?
Tolerance, respekt og høflighed overfor andre mennesker. Hvad angår hende selv, skal hun vide, hun er god nok, som hun er. Hun skal ikke være, som andre synes, men som hun selv gerne vil være. Hun har jo allerede sin egen lille personlighed, og jeg synes, det er vores opgave at se, hvem hun er og så støtte hende. Samtidig skal vi komme med input og udfordringer, som kan udvikle hende.

Hvad er dine tanker omkring at komme tilbage på job?
Jeg er stadig på barsel, så jeg er sikkert klogere om et halvt års tid, når jeg har erfaret, hvordan det er at passe både familie og job. Jeg skal formentlig arbejde, til jeg er omkring 70 år. Derfor vil jeg have tid til at prioritere lidt anderledes lige nu, hvor Sommer er så lille. Min chef og jeg har aftalt, at jeg den første tid har meget weekendarbejde, så der er større fleksibilitet og frihed i hverdagene. Jeg tror, man når langt med lidt god vilje og en fleksibel indstilling til tingene.

Blå bog
Studievært på TV2 News, Line Ernlund 39 år, bor sammen med sin kæreste Christian Laubjerg i København. Sammen har de datteren Sommer Sofie på 11 måneder.

Læs mere om:

Læs også