Familieliv
12. oktober 2015

Ny godnathistorie storhitter: Derfor virker den!

Den nye godnathistorie ’Kaninen der så gerne ville sove’ bliver i øjeblikket revet ned fra hylderne – for den virker, siger både forældre og eksperter. Se her, hvorfor den er så god!
Af: Anne Romanelli
Barn der sover

Kaninen der så gerne ville sove

En lille bog med et stort løfte – den kan få dit barn til at falde i søvn på få minutter! – storhitter netop nu verden over.

Det gør den, fordi den ifølge forældre og søvneksperter netop holder, hvad den lover. ‘Kaninen der så gerne ville sove’, som bogen hedder, er kun på 32 sider, og inden man har bladret om på sidste side, sover junior trygt i sin seng, lyder meldingerne.

Hvert ord er nøje udvalgt

Bogen benytter sig nemlig af nogle helt særlige psykologiske afspændingsteknikker, der får barnet til at slappe af.

- Den er et verbalt modstykke til at blive vugget i søvn. I stedet for at vugge barnet fysisk bruger jeg ord. Jeg har arbejdet med hver eneste sætning, og hvert eneste ord i bogen er nøje udvalgt, så man opnår den helt rigtige følelse af afslapning, siger forfatteren, den svenske adfærdsforsker Carl-Johan Forssén Ehrlin, ifølge BT.

’Kaninen der så gerne ville sove’ handler, som titlen indikerer, om kaninen Kalle, der ikke kan sove. Han møder heldigvis en ugle, en snegl og en troldmand, der hver især giver deres bedste råd om, hvad man kan gøre, hvis man ikke kan falde i søvn.

Her kan du læse mere om 'Kaninen der så gerne ville sove' >>

Minder om hypnose

Ideen er, at barnet sammen med kaninen skal prøve disse råd af, mens mor eller far læser historien højt. I bogen er der undervejs angivet, hvornår man f.eks. skal nævne barnets navn, og hvordan sætningerne skal læses op – nogle fremhæves, andre læses langsomt osv. – så oplæsningen kommer til at virke som en slags søvndyssende hypnose.

- Slap af i armene, (barnets navn). Lad dem blive lige så tunge som sten. Kalle Kanin og du, (barnets navn), lader dem blive lige så tunge som sten, nu.

Lotte Lykke Fredriksen, der er psykolog i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose, forklarer, hvilken effekt dette har på barnet:

- Én af grundene til, at man skal nævne navnet, er, fordi vi godt kan lide at høre nogen sige vores navn. Det virker rart og beroligende. Derudover er der også noget med det monotone tonefald, der i sig selv skaber ro i kroppen og i nervesystemet, siger hun.

https://imgix.femina.dk/artikelbanner-kaninen-der-ikke-ville-sove-620.jpg

Husk også faste sengerutiner

Søvnvejleder Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel i København, mener også, at bogen er særdeles anvendelig – blot man husker at kombinere den med faste sengerutiner:

- Der er ingen tvivl om, at det er nogle gode psykologiske kneb til at få barnet til at slappe af, fordi barnet kan spejle sig i kaninen. Men det ændrer ikke ved, at børn skal have faste sengetider, og at man skal bruge meget mere end 10 minutter på at sidde og læse om aftenen, siger han og giver følgende 5 råd til oplæsningen og putteritualet:

1. Sørg for, at barnet ligger komfortabelt: Sørg også for, at barnet har fået børstet tænder og er klar til at sove, når oplæsningen begynder.

2. Afsæt tid til oplæsningen: Ved at sætte barnet i fokus skaber du de bedste forudsætninger for, at dit barn kan føle sig roligt og trygt, og for at han eller hun kan falde ordentligt i søvn.

3. Læs bogen igennem et par gange: Efterhånden som barnet bliver mere fortroligt med historien og ved, hvad der skal ske, vil barnet automatisk slappe mere af fra begyndelsen.

4. Undgå stimuli før sengetid: Sluk computer og tv minimum én time inden sengetid. Sørg også for, at dit barn har leget færdigt, inden han eller hun skal i seng.

5. Husk faste sengetider. Sørg for, at dit barn kommer i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver dag - også i weekenden. Det øger dit barns indlæringsevner.

Læs også:

Læs mere om:

Læs også